Včelí kolibřík, nalezený v tropických lesích Kuby, je nejmenší pták na Zemi. Jeho velikost od zobáku k ocasu není větší než 5 cm, tedy velikost malíčku člověka, a váží jako dvě kancelářské sponky – 1,5–2 g. Nejmenší ptáček je zároveň nejmenším teplokrevníkem. cesta, velmi rychlá a silná. Včelí kolibřík mává křídly rychlostí 80krát za sekundu a dosahuje rychlosti až 50 km/h, přičemž obletí až 1500 květů denně. Vzhledem k tomu, že pták potřebuje k životu hodně energie, zůstává v noci v pozastavené animaci (viz naše nejlepší zvířata, která hibernují).

Nejmenší pták v Rusku: střízlík žlutohlavý

Zpěvák z rodiny králíků získal své jméno podle zlatožlutého pruhu na koruně – „koruna“. Pro svou velikost 9–10 cm a váze 4–8 g je nazýván také kolibříkem severním. Tento drobný pták je rozšířen po velké části Eurasie. V Rusku se vyskytuje v evropské části, na Kavkaze, na jižní Sibiři a na Dálném východě.

Ale pokračujme v hodnocení nejmenších ptáků na světě.

Berlepsheva lesní hvězda: 6–7 cm

Mezi top 10 nejmenších ptáků patří také ekvádorský endemit z čeledi kolibříků. Nejmenší pták v zemi váží pouhých 5 g, stejně jako dvourublová mince z roku 1997. A své neobvyklé jméno dostal na počest německého ornitologa Hanse von Berlepsche, který tento druh objevil.

Buffy kolibřík: 7–9 cm

Jedná se o jediný druh kolibříka, který v roce 1976 přiletěl do subarktického klimatického pásma Ruska, přesněji na ostrov Ratmanov. Typicky se rozmnožuje v západní Severní Americe a zimuje v západním a středním Mexiku. Buffy kolibřík váží mezi 2 a 5 g, ale je velmi odolný a snese teploty až -20 °C.

Krátký zobák: 8–9 cm

Člen čeledi pěvců je nejmenší pták v Austrálii, váží nejvýše 6 g. Trylky samců jsou snadno rozpoznatelné a lze je slyšet při hnízdění.

Střízlík: 9–10,5 cm

Pták je poloviční než vrabec domácí, váží asi 8–12 g a spolu s králíčkem žlutohlavým patří k nejmenším ptákům v Rusku. Přes svou malou velikost má střízlík velmi hlasitý hlas. Samci zpívají téměř po celý rok, krátce přerušují v červenci až září, když dojde k línání.

Pěnice zelená: 9,5–12,5 cm

Pták o hmotnosti 5–9 g pochází z Himalájí a Střední Asie. V Rusku žije pěnice zelená především v lesích, podél řek a v horských oblastech. Samce od samice rozeznáte podle intenzity zpěvu: samice vydávají zvuky méně často.

ČTĚTE VÍCE
Kolik dní bych měl namazat celandinem?

Cisticola se zlatou hlavou: 10 cm

Drobný pták váží přibližně stejnou velikost – ne více než 10 g a žije v mokřadech Austrálie, Oceánie a Asie. Jiným jménem je pták krejčí: při stavbě hnízda sešívá cisticola zlatohlavá obvykle listy pavučinovými vlákny. Je pravda, že to není jediný pták na planetě, který staví úžasná hnízda.

Americký Siskin: 11–13 cm

Délka – 11-13 cm, rozpětí křídel – 19-22 cm, hmotnost – 11-20 g. Malý žlutý ptáček žije v Severní Americe a je symbolem státu Iowa, kde se nachází jeho největší populace.

Tropická parula: 11–15 cm

Na světě existuje 14 druhů této čeledi a nejmenší ptáci z nich na světě váží asi 6 g. Miniaturní ptáci žijí v povodí řeky Amazonky a jsou draví. Základ jejich stravy tvoří hmyz a bobule.

Stránka může používat materiály z internetových zdrojů Facebook a Instagram, které jsou ve vlastnictví společnosti Meta Platforms Inc., což je v Ruské federaci zakázáno.

Každý ví, že kolibříci jsou nejmenší ptáci na planetě, ale mezi nimi jsou držitelé rekordů: jsou to včelí kolibříci, kteří jsou ve skutečnosti o něco větší než skutečné včely. Tyto děti neváží více než dva gramy a jejich vejce jsou sotva větší než kávové zrno.

Proč se kolibříci zmenšili?

Většina těchto malých ptáků dosahuje v průměru 8-12 centimetrů. Navíc nejde jen o velikost těla, ale o celého jedince – od tenkého a dlouhého zobáku až po špičku ocasu. Tyto drobky váží od tří do sedmi gramů. Najdou se mezi nimi samozřejmě i „obři“, kteří jsou přibližně dvakrát větší. Dnes si ale povíme něco o těch nejmenších kolibřících. Jak se stalo, že se tito ptáci stali tak malými?

Ve skutečnosti je důvod evoluční: faktem je, že včelí kolibříci trpí ostrovním trpaslíkem. Nejedná se o nemoc, ale o biologický jev, který se vyvíjel stovky let. Pokud mnoho generací žije na ostrově bez predátorů nebo lidského vlivu, pak začnou upadat. Být malý je někdy bezpečnější, ale v případě včelích kolibříků se tak posunuli do jiné „váhové“ kategorie a stali se konkurenty hmyzu.

ČTĚTE VÍCE
Je možné sušit listy jasmínu?

Malý endemit na Kubě

Včelí kolibřík žije pouze na Kubě a stále trpí lidskými dopady. Nyní tato mláďata obývají jen některé části ostrova. Velmi často je toto maličké zaměňováno za včelu: kolibříci se vznášejí a vznášejí nad květinami jako hmyz.

Včela kolibříka tedy potřebuje vynaložit obrovské množství energie, protože se v průběhu evoluce naučila létat velmi rychle: přibližně 40–50 kilometrů za hodinu. Navíc létají mnohem déle než jiné druhy kolibříků: faktem je, že potřebují hodně potravy. Jeden jedinec zkonzumuje denně nektar z přibližně 1 květů.

Necitlivost místo spánku

I když kolibříci jedí hodně, nestačí to v noci udržovat tělesné teplo. Ptáci proto upadají do stavu strnulosti: jedná se o druh polospánku, kdy se všechny procesy v těle zcela zpomalí. Takže jejich tělesná teplota klesne o několik stupňů, jejich srdce začne bít dvakrát pomaleji a počet nádechů a výdechů se sníží asi třikrát. Jejich stav připomíná letargický spánek: mohou spát bez probuzení nejen jednu noc, ale několik dní. Některé druhy kolibříků se v tomto období bohužel mohou dostat do spárů predátora.

Vejce velikosti kávového zrna

Včelí kolibříci nepřesahují 5,5 centimetru. Z pavučin, kůry a listí si staví malinká hnízda, velká asi jako skořápka vlašského ořechu. Pavučina je mimochodem velmi úspěšný materiál: umožňuje natáhnout hnízdo, když se v něm kuřata pohybují. Samice klade vajíčka velikosti kávového zrnka a horlivě je hlídá: pták se dokonce snaží držet dál od samců, protože jsou jasnější a mohou přitahovat pozornost. Ornitologové si všimli i dalších rysů chování novopečených matek: když přilétají k hnízdu, samice se od něj zastaví a pár minut počkají. Teprve poté, co se přesvědčí, že poblíž nic nehrozí, přilétají ke kuřátkům.

Včelí kolibříci žijí ve volné přírodě až sedm let: déle než většina ostatních kolibříků, ale stále se blíží zranitelnému druhu. Hlavními důvody jsou ztráta přirozeného prostředí, změna klimatu a silné bouře.

Mimochodem, věděli jste, že na planetě kdysi žili dinosauři velikosti kolibříků?

Připojte se k naší komunitě v telegramu, už je nás více než 1 milion lidí