Jak už to tak bývá, otázky biologické taxonomie ne vždy dokonale zapadají do rámce předpisů.
Která zvířata v Rusku jsou loveckými zdroji, určuje federální zákon „O lovu. “, stejně jako v některých případech – podle regionálních zákonů ustavujících subjektů Ruské federace.

Některá zvířata v těchto předpisech jsou pojmenována jako „druh“, ale některá jsou pojmenována jako skupina druhů. Navíc v této „skupině“ může být poměrně hodně druhů. „Rekordmanem“ v této věci je taková „skupina druhů“, jako jsou kachny, jejichž konkrétní počet nalezený na území Ruska přesahuje 3 tucty.

Dnes ale bude řeč o dvou poněkud skromnějších skupinách druhů loveckých zdrojů, k jejichž druhové skladbě je třeba připomenout. Budeme si povídat o holubech a hrdličkách.

Bylo by chybou se domnívat, že v právních předpisech o myslivosti neexistuje žádný konkrétní seznam druhů těchto ptáků. Je tam, i když existuje v poněkud exotické podobě – ​​konkrétně v „Minimálních požadavcích na lov“, schválených nařízením Ministerstva přírodních zdrojů Ruské federace.

Tento dokument uvádí 6 druhů holubů a 5 druhů holubic klasifikovaných jako lovecké zdroje.
Mezi holuby jsou zastoupeni tito ptáci: clintukh, holub hřivnáč (vityuten), holub hnědý, holub skalní, holub skalní a holub zelený.

Nutno říci, že z těchto druhů mají znatelný význam v lovu pouze holub hřivnáč a sisar. S trochou roztažení lze do této série zařadit i clintuha. Zbytek (zelený, skalnatý, hnědý) najdeme jen na malé části území naší země, kde obvykle vstupují jen na „okraj svého areálu“. Navíc, vzhledem k zavedeným loveckým tradicím těchto míst, se tito ptáci nacházejí v kořisti velmi zřídka. Hnědý holub se tedy vyskytuje na jihu Uralu a západní Sibiře, holub skalní – na jihu východní Sibiře a Dálného východu a holub zelený obecně zalétá jen příležitostně na samotný východ země – hlavně do Sachalin.

Clintuh také není zdaleka nejběžnějším ptákem, ale hnízdí v Rusku, hlavně na západě, kde je nejběžnější lov holubů, takže se stává kořistí mnohem častěji.

Pokud jde o sizara, tento téměř všudypřítomný pták je samozřejmě poměrně často (zejména na jihu evropské části země) loven. Složitá historie „synantropie“ zástupců tohoto druhu však činí svou kořist ve většině loveckých kruzích, řekněme, ne vždy čestnou. Koneckonců, ne každý lovec alespoň jednou viděl „skutečného divokého sizara“. Navíc je často obtížné rozlišit „stupeň synantropie“ konkrétních ptáků pozorovaných v areálu: zda se jedná o relativně „čisté“ (v myslích lovců) venkovské holuby nebo zcela „odpadkové“ městské.

ČTĚTE VÍCE
Proč citrusové plody nekvetou?

Holub hřivnáč je bez nadsázky hlavním loveckým holubem země, jehož kořist přinese potěšení téměř každému amatérskému lovci. Velká mršina tohoto ptáka zpravidla dělá vážný dojem na obyvatele města, který je zvyklý vídat pouze sisary z celého „holubího kmene“, krmené dětmi a starými ženami v městských parcích. Lov holubů hřivnáčů je rok od roku populárnější a získává si své příznivce. Za zmínku stojí, že je populární nejen u nás.

Co se týče hrdliček, je situace do značné míry podobná. Lovecké minimum uvádí 5 druhů těchto ptáků, z nichž 3 (velcí, malí a krátkoocasí) nemohou mít žádný zvláštní význam v lovu, protože v Rusku jsou známí buď z jednotlivých setkání, nebo na malém území, kde nikdo se o ně nestará, na zdroji lovu nezáleží. Ale má smysl mluvit podrobněji o dvou typech – obyčejném a kroužkovém.

Začněme nejznámějším obyvatelem města – holubicí kroužkovou.

Rychlé rozšíření tohoto druhu ve 20. století je v zoogeografii spíše ojedinělým jevem. Existují různé hypotézy o důvodech tohoto jevu, ale faktem zůstává: doslova za půl století druh, který se v Evropě vyskytoval pouze na Balkáně, osídlil téměř celou část světa, včetně Skandinávie. Většinou se tento pták drží v lidských sídlech v nových biotopech, preferuje hnízdění v různých parkových oblastech. Poměrně velké koncentrace hrdliček kroužkovitých lze čas od času nalézt také v zemědělských pozemcích, ale obvykle také nedaleko od člověka. Tento pták se nestává příliš často loveckou kořistí, za prvé kvůli svému převládajícímu stanovišti ve vesnicích a za druhé proto, že nemá výrazné gastronomické vlastnosti. Jeho role však v průběhu let roste, a to i v důsledku poklesu počtu hlavní (v nedávné minulosti) lovecké holubice naší země – holubice obecné.

Želva obecná byla dříve velmi početným druhem, jehož lov byl poměrně rozšířený. Lov byl oblíbený zejména v jihozápadní části bývalého SSSR. Z ne zcela jasných důvodů (jak se v takových situacích často stává – existuje několik hypotéz k této problematice) došlo na počátku 21. století k téměř všeobecnému poklesu početnosti tohoto druhu.

V Rusku byla hrdlička obecná zařazena do Červené knihy a od roku 2020 je její lov v naší zemi zakázán. Tento pták se vyznačoval znatelnými výkyvy v počtu, alespoň téměř všichni lovci, kteří často loví tohoto ptáka, poznamenávají, že lov byl obzvláště produktivní jednou za 3-4 roky a v ostatních letech byl málo nebo téměř nepozorovatelný. Těžko říci, zda jsou u nás v příštích letech vyhlídky na obnovení lovu hrdličky obecné.

ČTĚTE VÍCE
Jak jíst tamarind?

Text Michaila Sidorova, biologa a myslivce
Fotografie z webu „Ptáci evropského Ruska“

Oblasti odbornosti: Pigeonidae Druh: Columba livia Rod: Columba Čeleď: Columbidae Řád: Columbiformes Třída: Ptáci (Aves) Kmen/oddělení: Chordata Království: Animalia Latinský název: Columba livia Další jména: Caesar Délka: 0,34 m

strunatci Zvířata strunatci

Šedá holubice, sisar (columba livia), druh zvířete, pták z čeledi Pigeonidae z řádu Pigeonidae. Velký zástupce čeledi – délka 31–34 cm, váha 180–350 g, rozpětí křídel asi 70 cm, barva volně žijících ptáků je světle šedá, krk tmavší, s výrazným kovově zeleným a fialovým nádechem. Na horní straně křídel vystupují dva tmavé pruhy, spodní strana křídel je světlá (na rozdíl od konce křídel), ocas má tmavý vrcholový pruh; většina poddruhů má na zádech velkou bílou skvrnu. Zobák je tmavý, s bílým voskem, duhovka a nohy jsou červené. Hlas – vrkání, zvláště hlasitý a dunivý v období páření. Divoké populace žijí v horách a skalnatých oblastech Středomoří, západní a jižní Asie do nadmořské výšky 4 tis. m. Přisedlé druhy; v horách provádí menší sezónní vertikální migrace. Holub skalní je býložravý druh (stejně jako ostatní zástupci čeledi). Divocí skalní holubi se živí především semeny divokých rostlin. Někdy jsou místa krmení a spaní oddělena vzdáleností 10–50 km a holubi pravidelně provádějí krmné lety. Hejna holubů mohou způsobit značné škody na dozrávajících plodinách. Ptáci divokých populací hnízdí od dubna do září ve výklencích a na skalních římsách; Obvykle se v období jaro-léto líhnou 4 mláďata. Při námluvách samec krouží kolem samice, spouští pootevřený ocas a křídla, intenzivně vrní, nafukuje krk, točí se a uklání. Po páření si ptáci navzájem čistí opeření a dotýkají se zobáků. Tyto akce slouží k synchronizaci reprodukčních cyklů. Hnízdní stavba je primitivní plochá plošina vyrobená z větviček, rostlinných vláken nebo hadrů. Ve snůšce bývají 2, ale může být až 5 vajec s bílou skořápkou. Inkubace trvá 16–19 dní, krmení – 35–37 dní. Inkubace začíná prvním vajíčkem. Mláďata se objevují v intervalech 1–2 dnů. Vylíhnou se slepá, pokrytá řídkým vláknitým chmýřím a zůstávají v hnízdě, dokud se úplně neoperou a nezískají schopnost létat. Do 5–7 dnů rodiče krmí kuřata 3–4krát denně, poté 2krát: ráno a večer. Regurgitované části zduřelého epitelu stěn strumy – tzv. ptačí mléko – kuřata se poprvé krmí, poté se do tohoto proteinového krmiva přidávají semena nabobtnalá v porostu. Mláďata sama lezou do tlamy a hrdla svých rodičů, aby dostali porci jídla. Na tomto vysoce kalorickém, lehce stravitelném krmivu mláďata rychle rostou a již ve věku 2,5–4 týdnů začínají létat a opouštět hnízdo. Někdy, uprostřed krmení, samice vytvoří další snůšku a inkubuje ji a samec krmí kuřata. Pohlavně dospívají holubi skalní ve věku kolem 1 roku a dožívají se 5–15 let. Divocí skalní holubi netvoří velká hejna. Divoké populace jsou malé a klesají. Celkový počet sisarů v evropském Rusku se odhaduje na 18 milionů hnízdících párů (stav k roku 2021). S příchodem lidského osídlení se z holuba skalního stal převážně synantropní druh. Spolu s lidmi se vyskytovaly synantropní populace holuba skalního (Columba livia var domestica) usadili se všude až do některých osad v Arktidě; chybí ve většině měst a obcí tropické Afriky a Jižní Ameriky, protože je zde nahrazen jinými synantropními druhy holubů. Synantropní holubi jsou barevně a velikostně rozmanitější ve srovnání s divokými; Obvykle je pozorováno ztmavnutí až do vzhledu monochromatické, téměř černé barvy. Piebald a buffy městští skalní holubi jsou výsledkem křížení s létajícími domácími holuby. Městští skalní holubi na rozdíl od divokých holubů ochotně sedí na stromech. Potravní nabídka městských skalních holubů je velmi pestrá, stali se z nich téměř všežravci, živí se jakoukoli potravou, kterou je lidé krmí nebo kterou najdou na polích a skládkách komunálního odpadu. Městští skalní holubi hnízdí téměř celoročně v lidských budovách (preferují uzavřené výklenky za okapem domů, na půdách a jiných odlehlých místech), některé páry zvládnou vytvořit až 7–8 snůšek. Synantropní skalní holubi mohou tvořit hejna několika tisíc ptáků. Velikost populace je mnoho milionů jedinců, přičemž dochází ke znatelným výkyvům souvisejícím s klimatem (kruté zimy), stavem potravní nabídky, tlakem predátorů a nemocemi. Hlavními přirozenými nepřáteli holubů ve městě jsou vrány, psi, kočky; Někteří velcí dravci se zejména v zimě soustřeďují na předměstí a jako hlavní zdroj potravy využívají holuby. Umělá regulace příliš vysokého počtu městských skalních holubů, mimo jiné z důvodu rizika nákazy člověka řadou nemocí (psitakóza, ptačí chřipka atd.), spočívá v jejich periodickém odchytu, chemicky způsobeném selháním reprodukce (krmení zpracované obilí). Otvory vedoucí na půdu, větrací šachty a další prostory pro chov ptactva jsou eliminovány. Pokles počtu je však rychle kompenzován vysokou mírou reprodukce. Je zřejmé, že nejradikálnějším řešením problému přemnožení holubů ve městech (ve velkých městech může hustota populace holubů dosáhnout více než 600 jedinců/km 2 ) je úplné zastavení krmení na ulicích a ve vnitrobloku, resp. odstranění otevřených skládek odpadu. Holub skalní je předkem četných plemen holubů domácích. Je zřejmé, že ptáci ze synantropních populací na Středním východě byli domestikováni. Holub je znám jako drůbež již od 5. tisíciletí před naším letopočtem. E.; možná je to první z domestikovaných ptáků. Koblik Jevgenij Alexandrovič

ČTĚTE VÍCE
M krmit štěně pomeraniana?

Publikováno 17. listopadu 2022 v 15:47 (GMT+3). Poslední aktualizace 7. července 2023 v 16:40 (GMT+3). Kontaktujte redakci