Maya Plisetskaya byla představitelkou divadelní dynastie Messerer-Plisetsky. Narodil se v Moskvě v rodině slavného sovětského podnikatele Michaila Plisetského a herečky němého filmu Rachel Messererové. Její strýc byl baletní tanečník, choreograf, lidový umělec SSSR Asaf Messerer, její bratři byli choreografové Alexander a Azary Plisetsky, její bratranec byl divadelní umělec Boris Messerer.

V letech 1932 až 1936 žila rodina na Špicberkách. Otec Plisetské nejprve pracoval jako první šéf Arktikugolu a poté jako generální konzul SSSR. V noci z 30. dubna na 1. května 1938 byl ve stejném roce zatčen, odsouzen a popraven Michail Plisetsky. Matka Plisetské byla deportována do Kazachstánu do tábora Akmola pro manželky zrádců vlasti. Malou Mayu adoptovala její teta z matčiny strany, baletka, sólistka Velkého divadla, Shulamith Messerer.

Od září 1941 do září 1942 byla Plisetskaja a její rodina evakuována do Sverdlovska. Na neustálé hodiny baletu samozřejmě nebyl čas, ale zde se odehrálo první představení s číslem „Umírající labuť“.

Po absolvování Moskevské choreografické školy byla Maya Plisetskaya přijata do souboru Velkého divadla. V roce 1958 se provdala za skladatele Rodiona Shchedrina.

Poté, co Galina Ulanova opustila jeviště v roce 1960, se Plisetskaya stala primabalerínou Velkého divadla. Postupně se dostala do opozice vůči hlavnímu choreografovi Velkého divadla Juriji Grigorovičovi.

Speciálně pro baletku byl nastudován balet Carmen Suite (1967, choreograf Alberto Alonso, hudba Georges Bizet v úpravě Rodion Shchedrin), miniatury Prelude (1967, choreografka Natalya Kasatkina) a Smrt růže (1973, choreograf Roland Petit). .. Plisetskaya také plodně spolupracovala s Mauricem Bejartem, který pro ni nastudoval balety „Isadora“, „Kurozuka“ a číslo „Ave Maya“.

Sama Plisetskaja působila jako choreografka, na Velkém divadle inscenovala takové balety Rodiona Ščedrina jako Anna Karenina (1972, spolu s N. I. Ryženkem a V. V. Smirnovem-Golovanovem), Racek (1980) a Dáma se psem“ (1985), sama v nich ztvárnila hlavní ženské role. Podle baletky, protože „držíme desítky let dietu“, musela ze zoufalství, „z nouze“ inscenovat balety pro sebe. Snila o spolupráci s Leonidem Yakobsonem a dalšími moderními choreografy, ale takovou příležitost neměla. Nepovažovala se za choreografku a řekla: „Jsem improvizátorka, možná bych mohla vymýšlet režijní tahy, ale ne slovní zásobu.“

V 1980. letech Plisetskaja a Shchedrin strávily hodně času v zahraničí, kde působila jako umělecká ředitelka římského divadla opery a baletu (1983-1984) a poté Španělského národního baletu v Madridu (1988-1990). V Římě v Opeře v Caracallových lázních nastudovala balet Mariuse Petipy Raymonda (1984).

Plisetskaya opustila jeviště ve věku 65 let. Ale nepřestala se účastnit koncertů a vedla mistrovské kurzy.

Mayu Mikhailovnu znali nejen baletní znalci. Plisetskaya hodně hrála ve filmech a v televizi. V roce 1953 byl ve filmovém studiu Lenfilm natočen film „Mistři ruského baletu“. Film obsahuje fragmenty baletů Borise Asafieva „Bachčisarajská fontána“ a „Plamen Paříže“ a také balet „Labutí jezero“ P. I. Čajkovského. Maya Plisetskaya hrála jednu z hlavních rolí v tomto filmu. Hrála také jako dramatická herečka: „Anna Karenina“ od Alexandra Zarkhiho (1968, role princezny Betsy Tverské), „Čajkovskij“ od Igora Talankina (1970, role zpěvačky Desiree), televizní film „Fantasy“ od Anatoly Efros podle příběhu Ivana Turgeneva „Jarní vody“ (1976, role Polozové), „Zodiac“ od Jonase Vaitkuse (1985, role múzy umělce Mikalojuse Ciurlionise).

ČTĚTE VÍCE
Je možné pít čaj s pomerančem?

Plisetskaja a Shchedrin žili hlavně v Mnichově, čas od času přijeli do Moskvy nebo Petrohradu a také často trávili léto ve vlastním domě v Litvě.

2. května 2015 zemřela Maya Plisetskaya. Zemřela v Německu na infarkt.

Zajímavá fakta

Na počest Mayi Plisetskaya byl pojmenován asteroid (4626) Plisetskaya, který 23. prosince 1984 objevila astronomka Krymské astrofyzikální observatoře Ludmila Karachkina. Asteroid 4625 dostal od stejného objevitele jméno (4625) Shchedrin.

Brazilští graffiti umělci Eduardo Kobra a Agnaldo Brito věnovali jedno ze svých děl Maye Plisetskaya. Portrét (délka – 16 metrů, šířka – 18 metrů) je umístěn na stěně domu na adrese: Moskva, st. Bolshaya Dmitrovka, 16, budova 2.

Moskevská hudební rocková skupina „Klyuchevaya“ v roce 1999 zařadila píseň s názvem „Maya Plisetskaya“ na své debutové album „Tonko“, které se stalo hitem a vizitkou skupiny na mnoho let.

Hlavní ocenění

  • Hrdina socialistické práce (1985)
  • Plná držitelka Řádu za zásluhy o vlast (jedna ze čtyř žen spolu s Irinou Antonovou, Galinou Višněvskou a Galinou Volchek)
  • Tři Leninovy ​​řády (1967, 1976, 1985)
  • Ctěný umělec RSFSR (1951)
  • Lidový umělec RSFSR (1956)
  • Lidový umělec SSSR (1959)
  • Leninova cena (1964)
  • Zlatá medaile Paříže od starosty města Jacques Chirac (1977)
  • Řád čestné legie (Francie)
  • Velitel Řádu umění a literatury (Francie, 1984)
  • Kříž velkého velitele Řádu za zásluhy o Litvu (2003)
  • Řád Isabely Katolické (Španělsko, 1991)
  • Velitel Řádu velkovévody litevského Gediminase
  • Řád Barbory ​​Radvilaité (Vilnius, Litva, 2005)
  • Řád vycházejícího slunce, III. třída (Japonsko, 2011)
  • Zlatá medaile „Za zásluhy o kulturu Gloria Artis“ (Polsko)
  • Medaile „O Finsku“ (1968)
  • Zlatá medaile za zásluhy v umění (Španělsko, 1991)
  • Doctor of the Sorbonne (1985)
  • Čestný profesor Moskevské státní univerzity (1993)
  • „Osoba roku“ v oblasti vědy, kultury a umění podle průzkumu každoroční ruské nadace „Veřejné mínění“ (2000)
  • První cena a zlatá medaile na baletní soutěži II. světového festivalu mládeže a studentstva v Budapešti (1949)
  • Cena Anny Pavlové z pařížské akademie tance (1962)
  • Cena „Excellent 1986“ (Pařížská radnice pro nejelegantnější ženu roku)
  • Cena Via Condotti (1989, Itálie)
  • Triumph Award (2000)
  • Ruská národní cena Olympus (2000)
  • Cena „Národní hrdost Ruska“ (2003)
  • Cena prince z Asturie (2005, Španělsko)
  • Mezinárodní imperiální cena Japonska (2006)
  • Cena Vittoria de Sica (Itálie) „za bezprecedentní kariéru a vynikající úspěchy v oblasti tance“ (2009)
  • Cena ruského baletu „Duše tance“ v kategorii „Legenda“ (2009)
  • Čestná cena RAO „Za přínos k rozvoji vědy, kultury a umění“
  • Mezinárodní cena za rozvoj a posílení humanitárních vazeb v zemích pobaltského regionu „Baltic Star“ (Ministerstvo kultury a masových komunikací Ruské federace, Svaz divadelních pracovníků Ruské federace, Výbor pro kulturu vlády sv. Petersburg, 2013)
  • Čestný doktor Maďarské akademie tance (Budapešť, 2008)
ČTĚTE VÍCE
Kolik stojí palma Hamedorea?

Maya Plisetskaya byla předurčena patřit do světa umění, protože její jedinečný talent jí byl dán od přírody. Divákům už léta předvádí zářivé výkony, pamatuje si je jako skvělou baletku i jako profesionální choreografku a choreografku.

Dětství a mládí

Maya Michajlovna se narodila 20. listopadu 1925 v Moskvě a ukázalo se, že je nejstarším dítětem v židovské rodině. Otec dívky Michail Emmanuilovič byl diplomat a její matka Rakhil Mikhailovna byla herečka, která hrála v němých filmech. Po její linii budoucí umělkyně zdědila přirozené schopnosti, které jí umožnily stát se tanečnicí. Její teta Shulamith a strýc Asaph byli baletní hvězdy.

Maya se poprvé začala zajímat o divadlo, když jí bylo 5 let. Navštívila hru „Láska není vtip“ a byla tak ohromena, že sehrála děj v rolích. Brzy poté se rodina přestěhovala na souostroví Špicberky, kde byl Michail Plisetsky nejprve ředitelem Arktikugolu a poté konzulem SSSR. V té době už měl mladý umělec mladšího bratra Alexandra.

Plisetskaya debutovala na Špicberkách. Dostala malou roli v produkci “Mořská panna”. Mladá Maya měla jen jednu větu, ale vystoupení před publikem se jí tak líbilo, že o tom později vřele mluvila a připomínala události ze své biografie.

Už tehdy dívka snila o studiu na baletní škole, a jakmile měla příležitost odjet do Moskvy, kam rodina přijela na dovolenou, přesvědčila rodiče, aby ji vzali za ní. Učitelé byli z Plisetské potěšeni, protože se ukázala být přirozeně plastická a flexibilní, ale vyvstal problém: Maya nebyla věkově vhodná, chyběl rok. Teta Shulamith pomohla a přesvědčila komisi, že pro tak vzácný talent lze udělat výjimku.

Štěstí netrvalo dlouho – v roce 1937 byl jeho otec zatčen, zastřelen na základě obvinění ze špionáže a po smrti zproštěn viny. Ale Plisetskaya se o tom dozvěděla téměř o půl století později a zpočátku ona a její matka věřili, že se Michail Emmanuilovič vrátí. Zatčení se nevyhnula ani Rakhil Michajlovna, která byla jako manželka nepřítele lidu poslána nejprve do věznice Butyrka a poté do nápravného tábora u Akmoly. V té době byla těhotná se svým nejmladším synem Azariem.

ČTĚTE VÍCE
Kolik můžete vypít černý ořech?

Později se díky úsilí jeho bratra a sestry podařilo zajistit, aby byl Rakhil Michajlovna přemístěn do svobodné osady v Chimkentu. Neopustili ani své děti, protože jinak by jim hrozilo, že půjdou do dětského domova. Asaf vzal Alexandra k sobě a Shulamith poskytla Mayu ochranu.

Dalším šokem pro Plisetskou byla válka. Jakmile bylo matce a bratrovi dovoleno vrátit se do Moskvy, následovala evakuace do Sverdlovska. Umělkyně žila rok bez možnosti studovat, a proto se pevně rozhodla vrátit do ruského hlavního města. V roce 1943 absolvovala vysokou školu.

První představení

Přestože to Plisetskaja měla ve Sverdlovsku těžké, v tomto městě si mladá umělkyně poprvé zatančila slavnou roli umírající labutě. Na vzniku inscenace se podílela teta Shulamith, která přišla s výstupem zády na veřejnost. To umožnilo zaměřit pozornost na ruce tanečnice a zdůraznit jejich krásu a flexibilitu.

Následně Maya Mikhailovna tančila toto číslo asi 800krát. Aby dosáhla labutí plasticity a ladnosti, balerína trávila hodiny sledováním královských ptáků, snažila se zapamatovat si a zkopírovat jejich pohyby.

Po promoci byla Plisetskaya přijata do Velkého divadla, kde měl mladý umělec zpočátku těžké časy. Skupinu vedl její strýc, který považoval za špatné povyšovat její neteř. Proto se spokojila s malinkými rolemi v baletním sboru.

Ale Maya neměla v úmyslu setrvat v tak ponižujícím postavení dlouho. Balerína při nácviku baletu Chopiniana hravě zvládla mazurku a při vystoupeních se snažila vydržet ve skoku co nejdéle, za což si vysloužila potlesk. Už tehdy se diváci přišli na představení podívat na Plisetskou. Na talentovanou dívku upozornila i Agrippina Vaganova, která se zavázala ji osobně trénovat a pomáhala jí budovat kariéru.

Kariéra ve Velkém divadle

Podle Mayi Mikhailovny se zkouškami nevyčerpala. Příroda ji obdařila všemi údaji, aby při vystoupeních zvládla složité taneční prvky. Balerína vždy tančila pro potěšení, což se stalo důvodem její skvělé kariéry.

Diváci s nadšením hleděli na její Kitri z baletu Don Quijote a obdivovali Auroru ze Šípkové Růženky. Plisetskaya byla jedinečná v každém obrázku a oblečení pro její vystoupení vytvořili slavní módní návrháři, včetně Yves Saint Laurent a Pierre Cardin.

Již v roce 1960 se Maya Mikhailovna stala primabalerínou Velkého divadla. To jí dalo svobodu ve výběru repertoáru. Speciálně pro baletku byla nastudována „Carmen Suite“ a stala se první představitelkou hlavní role. Ale v těch letech byl balet zakázán, na ministerstvu kultury byl skandál. V reakci na slova Ekateriny Furtsevové, že Carmen Plisetskaya zemře, celebrita odpověděla: hrdinka bude žít, dokud bude naživu.

ČTĚTE VÍCE
Proč vosa bodne několikrát?

Carmen v podání Mayi Mikhailovny se na dlouhou dobu zapsala do historie světového baletu. Stalo se tak u mnoha jejích dalších hrdinek, které ztělesňovala nejen ve Velkém divadle, ale i na zahraničních scénách. Její talent byl zaznamenán v Monaku, Francii, Itálii, Argentině, kde byly inscenovány balety s její účastí. Na belgické scéně, v divadle La Monnaie, hvězda zářila v Boleru.

Plisetskaya tančila na baletku neobvykle dlouho, protože jejich kariéra se blížila k západu slunce ve věku 30 let. V roce 1990 byla rozhodnutím vedení Velkého divadla Maya Mikhailovna poslána do důchodu. S tím ale celebrita nesouhlasila, a tak pokračovala v účinkování v jiných divadlech a podílela se na inscenacích jako choreograf a choreograf.

Choreograf a choreograf

Plisetskaya začala s choreografií na vrcholu své taneční kariéry. V roce 1958 představila publiku „Labutí jezero“, jehož premiéra se konala před plným sálem. Následně byly díky úsilí umělce uvedeny balety Rodiona Shchedrina „Anna Karenina“ a „Dáma se psem“. Maya Mikhailovna byla nejen choreografkou, ale také tančila ústřední role.

V 80. letech se Plisetskaja stala uměleckou ředitelkou římského divadla opery a baletu. Později vedla Španělský národní balet. Tam se za účasti slavné tanečnice hrály „Carmen Suite“ a „Mary Stuart“.

Během let své kariéry celebrita spolupracovala se slavnými tanečníky. Mezi jejími studenty a oddanými fanoušky byl Nikolai Tsiskaridze. Velkou baletku obdivovala i Anastasia Volochkova, ale Maya Mikhailovna se o jejím talentu vyjádřila nelichotivě.

Filmy a knihy

Jako každý talentovaný člověk, Plisetskaya neomezila svou tvůrčí činnost na jeden druh umění, ačkoli balet byl jejím životem. Hrála ve filmech včetně dramatických rolí, filmových adaptací baletních představení i individuálních představení.

Celebrity a literární kreativita nebyly cizí. Fanoušci obdivovali, jak upřímné a nestranné byly její paměti. Kniha „Já, Maya Plisetskaya“ byla vydána v roce 1994. Později baletka vydala pokračování „Třináct let poté“ a „Čtete svůj život. “.

Vzhled a styl

Maya Mikhailovna nebyla vysoká, její výška dosahovala 167 cm. Ale zároveň se na fotografii tanečnice zdá vyšší, než ve skutečnosti je. V každém věku byla štíhlá a vznešená, nesla se sebevědomě a hrdě, což vzbuzovalo obdiv.

O jedinečný styl Plisetské se zasloužil Pierre Cardin, který oblékal múzu nejen pro představení, ale také pro veřejná vystoupení. Šatny celebrit obsahovaly věci od Coco Chanel, Zhanny Lanvin a Taťány Parfenové.

ČTĚTE VÍCE
Jak chutná Tsinandali?

Mnoho oblečení z každodenního šatníku Mayi Mikhailovny bylo přeneseno do sbírky Alexandra Vasiljeva a jevištní kostýmy jsou vystaveny v Divadelním muzeu Alexandra Bakhrushina. Nechybí ani lahvička oblíbeného parfému baletky – oblíbila si vůni Bandit, kterou vytvořil Germain Cellier.

Osobní život

V mládí byla umělkyně zamilovaná do Vyacheslava Golubina, ale pocity zůstaly platonické. Prvním manželem celebrity byl její jevištní partner, slavný Maris Liepa. Jejich manželství oficiálně trvalo 3 měsíce, ale žili spolu ještě méně.

Plisetskaya našla štěstí ve svém osobním životě díky Lile Brik, která ji představila skladateli Rodionu Shchedrinovi. Rodinný a profesní svazek existoval více než půl století. Pár neměl děti, protože Maya Mikhailovna záměrně odmítla mateřství a věřila, že to ukončí její kariéru baleríny.

Smrt

Maya Mikhailovna opovrhovala stářím, proti kterému aktivně bojovala. Proto i v pokročilém věku vypadala mladší než na svá léta, byla upravená a elegantní. Její odchod byl pro fanoušky překvapením; stalo se to na začátku května 2015. Příčinou smrti byl infarkt.

Hrob Plisetské není ani v Moskvě, ani v Mnichově, kde strávila své poslední roky. Podle vůle tanečnice by po smrti jejího milovaného manžela měl být jeho popel spojen s jejím a rozptýlen po Rusku.

Strany

  • 1943 – Pas de trois „Labutí jezero“
  • 1948 – Kouzelná panna v opeře „Ruslan a Ludmila“
  • 1950 – Kitri „Don Quijote“
  • 1952 – Aurora “Šípková Růženka”
  • 1961 – Julie „Romeo a Julie“
  • 1964 – Firebird “Firebird”
  • 1967 – Carmen „Carmen Suite“
  • 1972 – Anna Karenina “Anna Karenina”
  • 1976 – Isadora “Isadora”
  • 1978 – „Bolero“
  • 1985 – Anna Sergeevna “Dáma se psem”
  • 1992 – hlavní role ve filmu The Madwoman of Chaillot
  • 1995 – „Kurozuka“

Filmografie

  • 1951 – „Velký koncert“
  • 1957 – „Labutí jezero“
  • 1959 – „Khovanshchina“
  • 1961 – „Příběh malého hrbatého koně“
  • 1967 – „Anna Karenina“
  • 1969 – „Čajkovskij“
  • 1976 – „Fantasy“
  • 1977 – „Bolero“
  • 1977 – “Isadora”
  • 1982 – „Racek“
  • 1985 – “Zodiac”
  • 1986 – „Dáma se psem“

Zajímavá fakta

  1. Balerína měla koníčka: sbírala originální příjmení. Mezi nimi jsou Nepeypivo a Negoďajev.
  2. Plisetskaya jmenovala jako vzory Galinu Ulanovou, Allu Shelest a Marinu Semenovou.
  3. Maya Mikhailovna byla fotbalová fanynka, když žila v Mnichově, snažili se s manželem nevynechávat sportovní zápasy.
  4. Jelikož byla tanečnice štíhlá, milovala sledě a chléb s máslem, ale věděla, kdy přestat. Vlastní heslo: “Není třeba držet diety, musíte jíst méně!”