Kachna velké velikosti; hmotnost od 0,8 do 2 kg, rozpětí křídel do 100 cm Jako všechny kachny dobře plave, ale zřídka se potápí; Při zranění se uchýlí k potápění a pak je schopna uplavat desítky metrů pod vodou. Pohlavní dimorfismus je dobře vyvinutý. Samec v chovném opeření má modrozelenou hlavu a horní krk ohraničený bílým límcem; krk a hřbet jsou hnědé, bedra a záď jsou černé. Trup, hruď a boky jsou tmavě hnědé, břicho je světle šedé s jemným pruhovaným vzorem. Jeden nebo dva páry ocasních per jsou ostře zakřivené prstence. Na křídle je jasně modrofialové zrcadlo, zevnitř ohraničené černým, pak bílým pruhem. Samice je zbarvení skromnější – červenohnědá s pruhy a světlejším břichem, menší než samci. Zrcadlo a zbarvení křídel jsou podobné jako u samců.

Oblast chovu se rozprostírá po celé Evropě, Asii a Severní Americe od tundry až po subtropy. Obývá různé vnitrozemské vody, preferuje mělké vody porostlé vodními a pobřežními rostlinami. Ve většině částí svého areálu je to stěhovavý pták. V oblastech s mírnými zimami se usadil. Městské obyvatelstvo je také často sedavé, například v Moskvě. Některé populace zimují v subtropech. Hlavní zimoviště našich ptáků se nacházejí na pobřežích západní a jižní Evropy, Kaspického moře, Íránu, Iráku, severní Indie, střední a jižní Číny a Japonska.

Na jaře přilétá brzy, spolu s výskytem prvního pelyňku a kaluží roztáté vody na loukách. V jižních oblastech je to pozorováno přibližně v první polovině března, v severních oblastech – ve druhé polovině dubna a na některých místech v květnu. Časy příjezdu se rok od roku velmi liší. Ptáci létají na hnízdiště v párech, které se tvoří na zimovištích. Brzy po příletu můžete pozorovat pářící hry, které jsou rozmanitější než u ostatních kachen. Káčer sklopí zobák do vody, rychle zvedne hlavu, pak se zvedne nad vodu téměř kolmo, pak se naopak ve vodě téměř vyrovná a natáhne krk dopředu. Peří na krku se přitom rozcuchá a peří na hlavě se zvedne. Všechny tyto pózy jsou doprovázeny zvláštními zvuky.

Místo hnízda si vybírá samice i samec. Samec také pomáhá samici při stavbě hnízda, nosí na něj materiál. Kachny divoké hnízdí na různých místech, obvykle však blízko vody. Často se nacházejí na suchých místech na zemi a jsou dobře kryty. V nivách, které jsou dlouhodobě zaplavovány dutými vodami, se hnízda často na stromech ve starých hnízdech vran, volavek a jiných velkých ptáků, někdy i v dutinách s široce otevřenými vchody. Obývá také různé druhy umělých hnízdišť – boudy, koše apod. V některých případech hnízdí na půdách budov. Hnízdo má obvykle podobu hluboké díry, lehce vystlané měkkou a suchou trávou. Před koncem kladení vajíček a zejména v období inkubace se v hnízdě objevuje množství hnědého chmýří smíchaného se stavebním materiálem. Při opouštění hnízda samice vajíčka přikrývá chmýřím, které je chrání před prochladnutím a hnízdo činí nenápadným. Okraj hnízda je také pokryt prachovým peřím ve formě polštáře.

Snáška vajec začíná začátkem dubna na jihu oblasti (Střední Asie) a v první polovině května na severu (Arkhangelská oblast, Kamčatka). Načasování snášky vajec i v jedné oblasti se může značně prodloužit, což je u některých kachen spojeno s opakovanými snůškami po úhynu prvního. Snůška obsahuje od 6 do 16, obvykle 8-11 bílých vajec se zelenkavým nádechem bez kresby. Samice inkubuje 2–6–28 dní. Během inkubace umožňuje člověku přiblížit se a vyletět zpod samotných nohou. Samec se zprvu nadále zdržuje v blízkosti hnízda a podílí se na jeho ochraně. Rané snůšky jsou často umístěny daleko od nádrže a jsou větší.

Vylíhlá mláďata opouštějí hnízdo 12-16 hodin po objevení prvního mláděte. V této době se již vysušené péřové bundy dokážou rychle pohybovat po souši, plavat a potápět se. Mláďata sama skáčou z hnízd z výšky několika metrů a díky své malé hmotnosti to dělají bezpečně. Samice odvádí snůšku do hustě zarostlé části nádrže, kde se zdržuje poměrně neustále. Zpočátku se mláďata často vyhřívají pod matčinými křídly. Při kontaktu s jeho peřím dostávají potřebné mastné mazivo, které chrání jejich péřový potah před rychlým navlhnutím při plavání. V prvních hodinách života se kuřata snaží chytit pohybující se malý hmyz a pavouky a později začnou sbírat stacionární jídlo. Vývoj kuřat postupuje poměrně rychle. Ve věku 10 dnů je jejich hmotnost asi 100 g a do 60 dnů asi 800-900 g. V této době dobře létají.

ČTĚTE VÍCE
Jaký druh květenství má jeřáb?

Významný je úhyn vajec a kuřat od predátorů a dalších příčin, např. na Rybinské přehradě se pohybuje od 23 do 56 %.

Poté, co samice konečně usednou na hnízda, je kačeri opustí, vytvoří malá hejna a odlétají línat. Malá část kačerů zůstává línat na místě a ne všude. Místa línání se často nacházejí ve velkých vzdálenostech od míst rozmnožování. Například kachny divoké létají do delty Volhy, aby pelichaly z centrálních oblastí, Povolží, západní Sibiře a severního Kazachstánu. Pohyb na místa línání má často charakter letů. Kalousi se soustřeďují v oblastech jezer silně zarostlých mokřadní vegetací a keři. V tomto případě je nezbytnou podmínkou přítomnost humnů nebo raftů, na kterých mohou kačery odpočívat a vysychat.

Načasování línání kačerů v různých částech areálu se liší, ale obecně k němu dochází přibližně od poloviny června do poloviny srpna. V důsledku ztráty letek ztrácí kachna divoká schopnost létat na 20-25 dní; Zcela dorostou za 30-35 dní. Během snůšek samice na místě i později línají. Jejich obrysová pírka začínají vypadávat, až když mláďata dosáhnou velikosti asi 1/3 dospělců. Opeření, které se objeví v důsledku úplného letního línání, nosí kachna divoká ne déle než 2 týdny. Pak přichází neúplné předmanželské línání, které začíná u kačerů již v srpnu nebo dokonce koncem července. V říjnu většina kačerů dostává nové chovné opeření. U samic toto svlékání začíná v září a končí až na jaře.

Podzimní odlet začíná pozvolna, ale nakonec mizí z hnízdišť pozdě, obvykle krátce před zamrznutím vodních ploch.

Živí se rostlinnou i živočišnou potravou. Z rostlinné potravy se jí velké množství zelených částí, semen a cibulí vodních rostlin (okřehek, rohovec, ostřice, jezírko), dále semena různých obilnin, pro která létají na pole; Živočišná potrava zahrnuje vodní hmyz a jeho larvy, korýše a měkkýše. Dožívá se 29 let.

Jeden z nejvýznamnějších druhů pernaté zvěře u nás. Velké množství je odchytáváno pistolí na hnízdištích, na migracích a zimovištích. Kachna divoká je předkem různých plemen kachen domácích.

(pokladna otevřena do 19:00)

Systematika

latinský název – Anas platyrhynchos

Anglické jméno – divoká kachna

Třída – Ptáci (Drůbež)

Řád – Anseriformes (anseriformes)

Rodina – Kachny (Anatidae)

Rod – říční kachny (Anas)

Existují 3 hlavní poddruhy Ap platyrhynchos, Ap conboschas, Apdiazi.

První vědecký popis kachny divoké vytvořil Carl Linné v roce 1758. Linné se však zmýlil a zařadil samce a samice kachny divoké jako různé druhy.

Stav ochrany

Podle mezinárodního statutu je kachna divoká klasifikována jako druh nejméně znepokojený – IUCN (LC). Celosvětová populace kachny divoké se odhaduje na 2–2,5 milionu párů.

Pohled a osoba

Kachna divoká je předmětem sportovního a na některých místech i komerčního lovu. Lov kachen se psem, s návnadou, na podzim popisuje mnoho klasiků ruské literatury. Vzhledem k tomu, že kačery jsou nejčastěji stříleny, správně organizovaný lov nezpůsobuje populaci kachny velké škody.

Na podzim dochází ke značným škodám na polích s obilnými plodinami v blízkosti nádrží, kde se shromažďují hejna kachen k odpočinku, protože kachny divoké se snadno živí semeny obilovin. Zároveň přinášejí také výhody, protože ničí hmyzí škůdce a semena plevelů.

Kachna divoká je předkem mnoha plemen kachen domácích, existuje dokonce zvláštní poddruh A.p. domesticus – kachna domácí. Podle některých zdrojů k domestikaci kachen došlo v Mezopotámii před 5000 lety; podle jiných mnohem dříve, 1000 let před naším letopočtem, a v Evropě, Asii, severní Africe a Severní Americe současně.

V současné době si mnohá plemena kachen domácích zachovala zbarvení svých divokých předků a anatomicky se od nich nijak neliší, jen se zvětšila a zbystřila. Všechna plemena kachen domácích se snadno kříží a produkují plodné potomstvo. Divoká kachna divoká se stále snadno ochočí.

Ve velkých městech včetně Moskvy se vytvořily populace zimujících kachny divoké, které lidé pravidelně přikrmují. Tyto kachny žijí v mnoha městských vodních plochách (velké a malé řeky, rybníky, jezera) a v zimě se soustředí na ty, které nezamrzají. V létě se mohou krmit sami, i když stále aktivně žebrají. V létě dokonce přinášejí určitý užitek – jedí okřehek a larvy komárů. V zimě nemohou existovat bez lidského krmení. Každý rok v Moskvě zimuje 28000 30000–XNUMX XNUMX kachny divoké.

Rozšíření a stanoviště


Kachna divoká je rozšířena na severní polokouli. Hnízdí jak v severních zeměpisných šířkách na sever do 700 N, tak v teplých subtropických klimatech do 350 N. v severní Africe a do 200 severní šířky. na Středním východě. Nominální poddruh Applatyrhynchos obývá většinu areálu, poddruh Apdiazi žije v Novém světě (Mexiko a přilehlé státy USA) a Apconboschas žije v Grónsku.

Mimo svůj přirozený areál se kachna divoká vyskytuje na Novém Zélandu a v jihovýchodní Austrálii, kam ji přivezli osadníci z Evropy a nyní je považována za cizí druh, který narušuje celistvost místní fauny.

Kachna divoká je při výběru stanoviště celkem nenáročná. Žije v lesním pásmu a lesostepi, kde je početný, ale na severních hranicích stromové vegetace, v horách a pouštích se stává vzácným. Obývá širokou škálu sladkovodních, brakických a slaných vod, ale vyhýbá se rychle tekoucím řekám a potokům. V období hnízdění preferuje vnitrozemské sladkovodní vodní plochy s vysokou travnatou vegetací.

Na jižní hranici svého areálu hnízdí výhradně v horách – v severní Africe do 2000 m nad mořem, v Himalájích – do 1000 m nad mořem.

Внешний вид

Kachna divoká je poměrně velká, podsaditá kachna s velkou hlavou, krátkýma nohama s blánami a krátkým ocasem. Délka těla 51-62 cm, rozpětí křídel 80-100 cm, délka křídel samců 27,5-30,6 cm, samice – 25,2-28,5 cm, hmotnost 0,75-1 kg. Zobák je široký a plochý s dobře vyvinutým hřbetem rohovitých plátů podél okrajů.

Stejně jako většina druhů kachen má kachna divoká jasný pohlavní dimorfismus (rozdíl v barvě mezi samci a samicemi), zvláště patrný na konci zimy a na jaře, kdy kachny tvoří páry. Samec je zbarven mnohem jasněji než samice. Drake v chovném opeření mají lesklou tmavě zelenou hlavu a krk, jasně fialová „zrcadla“ na křídlech, jejichž velikost se zvětšuje, jak pták stárne. Ocas má černou kudrlinku tvořenou sekundárními ocasními pery. Hlavní pozadí opeření je hnědošedé. Po letním pelichání ztrácejí samci své světlé rysy a stávají se podobnými samicím. Samice mají vždy skromnou šedohnědou barvu. Pohlavní rozdíly jsou pozorovány také v barvě zobáku. U samců v chovném opeření je okrově olivové nebo téměř žluté, u samic se mění od tmavě olivové po tmavě šedou s oranžovými okraji. Na bázi zobáku samic je vždy několik malých černých skvrn.

Nohy kachny divoké obou pohlaví jsou oranžově červené s tmavšími pavučinami.

Životní styl a společenské chování

Kachna divoká většinou žije sama, v párech nebo v hejnech na vodě nebo v blízkosti vodních ploch. Let je rychlý, velmi hlučný, mávání křídly je doprovázeno zvláštním zvukem. Z vody stoupají poměrně snadno. Potápí se pouze zraněné kachny divoké, v tomto případě mohou plavat několik desítek metrů pod vodou. Chodí po zemi, kolébá se.

Kachna divoká je částečně stěhovavý druh. Většina kachen hnízdících v severozápadním Rusku, Finsku, Švédsku a pobaltských státech se stěhuje na pobřeží západní Evropy. V teplých letech také zůstávají přezimovat na hnízdištích. Ve zbytku Evropy jsou kachny divoké přisedlé. Ze západní Sibiře zimují kachny divoké v různých oblastech – od Balkánského poloostrova na západě až po Kaspické nížiny na východě. Ptáci hnízdící v severovýchodní Asii a na Dálném východě zimují na japonských ostrovech. Kachna divoká hnízdící v horách provádí vertikální sezónní migrace a na zimu sestupuje do nížin.

Mimo hnízdní období – při línání, při migraci a v zimovištích se kachna divoká zdržuje v hejnech, jejichž velikost se může pohybovat od několika ptáků až po několik stovek až tisíců jedinců.

Ve velkých městech, včetně Moskvy, se vytvořila zvláštní populace urbanizovaných kachen. Jeden čas se dokonce věřilo, že ptáci v těchto populacích se stali většími a těžšími než jejich stěhovaví příbuzní, později se však tento předpoklad nepotvrdil. Vznik takovýchto sedavých městských populací je spojen s přítomností nemrznoucích nádrží, krmením ptáků lidmi a absencí mnoha přirozených nepřátel.

Kachna divoká se vyznačuje přítomností dvousezónního pelichání – plného na konci hnízdní sezóny a částečného – před jejím začátkem. Úplná změna opeření samců začíná, když samice začnou inkubovat snůšku, a samice – když se plod zvedne ke křídlu. Většina línajících samců se koncem května shromažďuje v hejnech stejného pohlaví a odlétá línat, jiní zůstávají línat na hnízdištích. Celková doba línání je asi 2 měsíce. Období, kdy vypadávají letky a ptáci ztrácejí schopnost létat, trvá 2-20 dní. Přepeřování ptáci tráví den v houštinách vodní vegetace a večer plavou do volné vody, aby se nakrmili.

Vocalization

Nejznámější zvuky vydávané kachnou divokou jsou tiché kvákání (odtud název). Tyto kachny však mohou vydávat jiné zvuky v závislosti na jejich pohlaví, období života a stavu ptáků. Například „rozhovor“ samice s káčátky a hlas samce v období páření se výrazně liší v hlasitosti, tónu a zvuku. Během námluv samci vydávají vysoký, chraplavý hvizd pomocí speciální kostní formace ve spodní části průdušnice. Když se lekne, kvákadlo se prodlouží a při létání ztichne a ukvapeně.

Krmení a chování při krmení

Povahou potravy lze kachnu divokou zařadit mezi všežravé druhy, její potrava obsahuje rostlinnou i živočišnou potravu v závislosti na místě a ročním období. Při výběru potravy jsou kachny divoké velmi flexibilní a snadno se přizpůsobí podmínkám konkrétní oblasti.

Obvykle se živí v mělké vodě, v hloubce 30-35 cm, filtrující malé vodní živočichy a rostlinnou potravu přes zrohovatělé pláty na zobáku. Rostlinná potrava zahrnuje okřehek, zelené části vodních rostlin, podvodní hlízy a oddenky. Mezi živočichy patří drobní bezobratlí (hmyz a jeho larvy, malí měkkýši, korýši), dále malé ryby, pulci a dokonce i dospělé žáby. Obvykle získávají potravu z hladiny vody nebo, ponoříce hlavu a krk do vody, stojí ve vodě téměř svisle s ocasem nahoru a snaží se dosáhnout rostlin na dně; nepotápěj se.

V zimním období se množství živočišné potravy v potravě kachny divoké prudce snižuje (kvůli jejich absenci) a základem výživy jsou v této době vegetativní části různých vodních rostlin a jejich semena.

Brzy na jaře, kdy jsou nádrže ještě pod ledem, se kachna divoká zdržuje v ledových dírách a živí se přezimovanými zelenými částmi rostlin.

Koncem léta a podzimu převažuje v potravě kachny divoké také rostlinná strava, včetně semen zemědělských obilnin. V tomto období se hejna kachen často slétají krmit na obilná pole, kde sbírají spadané obilí – pšenici, žito, oves, proso a na jihu Primorye – rýži. Kachny tráví celou noc na polích, do nádrží se vracejí až ráno.

V městských nádržích se kachna divoká živí především krmením a velmi rychle si zvykne na závislost a přestává se bát člověka. (Někdy to pro ně bohužel končí špatně).

Hnízdění a vnořovací chování.

Kachna divoká začíná hnízdit již ve věku jednoho roku. U sedavých populací dochází k párování na podzim, v jiných – na jaře po příjezdu do hnízdních oblastí. Protože v mnoha stěhovavých populacích zimují samice na jih od samců, přilétají na hnízdiště později. Začátek hnízdní sezóny závisí na zeměpisné šířce oblasti – v jižních částech areálu se vyskytuje v únoru, v severních částech – v červnu.

Kachna divoká nejčastěji hnízdí v samostatných párech. Páření samců začíná již v září, po dokončení línání. Mírný vrchol je v říjnu, pak aktivita klesá a přes zimu není vůbec pozorována. Se začátkem jara současná aktivita kačerů opět zesílí. V jarních hejnech kachny divoké je více samců než samic, kteří často v inkubační době hynou, takže se stává, že se několik samců dvoří a snaží se pářit s jednou samicí. Někdy to vede k tomu, že vzrušení kačeri samici utopí. Podobný obrázek jsme opakovaně pozorovali v rybnících moskevské zoo. Zobrazovaní samci se shromažďují v malých skupinách a plavou kolem samice. Pak jeden z nejaktivnějších draků „vyhraje“ svou přítelkyni. Prudce odhodí hlavu dozadu a mávnutím křídel se zvedne téměř svisle do vody, zvedne fontány spršky a vydá dosti hlasitý hvizd. Navíc ostře přejíždí nehtem zobáku po křídle, což způsobuje zvláštní chrastivý zvuk.

Páření je také doprovázeno mnoha rituálními pohyby. Po páření samec kolem samice udělá jakési „čestné klíno“, načež se obě kachny dlouze cákají ve vodě a setřásají vodu z opeření.

Pár zůstává po páření ještě nějakou dobu spolu, někdy samec dokonce hlídá hnízdiště. Ale poté, co samice začnou klást vajíčka, kačeri se shromáždí v hejnech stejného pohlaví a odletí do oblastí línání. Veškerá péče o hnízdo a mláďata bude v budoucnu spočívat výhradně na samicích.

Místo hnízda si vybírá i samice. Hnízdo se nejčastěji nachází na zemi u vody, často v houštinách vysoké trávy, mezi větrolamy, v humnech, na raftech. Samotné hnízdo je díra v zemi nebo trávě, kterou samice zvětší zobákem a následně ji vyrovná ňadry. Podestýlka v hnízdě se skládá z trávy, suchého listí a chmýří. Samice válečkem rozhrne chmýří po obvodu a při odchodu z hnízda jím přikryje levou snůšku pro zachování tepla.

Snáška probíhá v dubnu až začátkem května, přičemž rozdíl v načasování mezi jižní a severní částí areálu je malý (výrazně menší než v načasování příletu ze zimování). Samice snáší 1 vejce denně, obvykle v pozdních odpoledních hodinách. Inkubace začíná snesením posledních vajec a celkem jich je 9 až 13 v závislosti na zeměpisné šířce oblasti (na jihu může být počet vajec ve snůšce větší). Často jsou pozorovány případy, kdy jedna samice umístí vajíčka do hnízda svého souseda. Takové snůšky obsahují 16 nebo více vajec a nejčastěji umírají, protože žádná ze samic se nepovažuje za plnou „paní“ hnízda. Vajíčka jsou bílá se zelenkavě olivovým nádechem, který během inkubace mizí. Rozměry vajec jsou 49-67 mm x 34-46 mm, váha čerstvého vejce je cca 46 g. Inkubace trvá 22-29 dní, průměrně 28 dní. Všechna mláďata se líhnou téměř současně během 10-14 hodin.

Na začátku inkubace samice opouští hnízdo odpočívat a krmit se dvakrát denně – ráno a večer. Ke konci inkubace opouští hnízdo velmi neochotně a nechává osobu, aby se přiblížila, doslova jí s hlukem vyletěla zpod nohou (to dělají téměř všechny kachny). Existuje předpoklad, že hájící samice přestane vylučovat sekret kostrční žlázy, což přispívá k zachování a zdárnému vývoji vajíček. Neustálé mazání skořápky tukem může ucpat póry skořápky a narušit normální výměnu plynů a navíc sekret kostrční žlázy pronikavě zapáchá, což může přilákat nepřátele do hnízda. Existuje mnoho nepřátel, kteří ničí hnízda kachny divoké, hlavními z nich jsou liška a psík mývalovitý, z ptáků pak vrány, rackové a mokři. Ve městech hnízda kachny divoké ničí toulaví psi, kočky a vrány.

Pokud dojde ke ztrátě první snůšky, může samice znovu zahnízdit, ale druhá snůška je obvykle menší než první. Nebo, pokud je hnízdo ztraceno, může samice naklást vejce do cizího hnízda, což má za následek neúměrně velké snůšky.

Kachna divoká je chovný pták, tzn. kuřata se rodí zakrytá peřím, s otevřenýma očima a ušními otvory. Po zaschnutí opouštějí hnízdo 12-16 hodin po vylíhnutí posledního mláděte a mohou následovat matku. Hmotnost čerstvě vylíhnutého mláděte je od 25 do 38 g a sušení trvá 2-3 hodiny. Malá kuřátka již velmi dobře běhají po zemi, dobře plavou a na rozdíl od dospělých kachen se umí potápět, aby unikla nepřátelům. V této době se kachňata často schovávají pod matku, zejména v deštivém počasí, protože prachové peří navlhne.

Mláďata se živí sama, nejprve klují z hladiny vody a země drobný hmyz a pavouky. Jejich potravu v této době tvoří téměř 85 % krmiva pro zvířata, přičemž asi 35 % objemu pochází z larev vážek sedících na nadvodních částech rostlin. Zpočátku se mláďata krmí pouze přes den, ale postupně přecházejí na večerní krmení. Mláďata přecházejí na večerní krmení úplně, když se jim na zobácích vytvoří zrohovatělé pláty, a mohou získávat potravu filtrováním, jako dospělí kachny.

Hlas ochmýřených kuřat je vysoké a zvonivé pištění. Asi v 5 týdnech věku začínají mláďata kvákat. Mláďata stejného plemene se dobře znají. Rychle rostou – ve věku 10 dnů váží cca 100 g, ve 30 dnech – 550-600 g, ve věku 2 měsíců již 800-900 g. Kolem 23. dne začínají létavky a další velké peří a ve věku 50 dnů již mohou létat vzhůru. V 55-60 dnech jsou mláďata plně na křídlech a do této doby se mláďata rozpadají.

Nepřátelé

Dospělá kachna divoká, hnízda a kuřata mají mnoho nepřátel a nebezpečí, jak přirozených, tak způsobených lidskou činností. Mezi přírodní patří pernatí a čtyřnozí dravci – vrány, velcí rackové, jestřábi, orli mořští, konipasci, lišky, mývalové, vydry, norci a další. Nebezpečí pro kachňata představují i ​​ryby – štiky a sumci.

Při velkých povodních je zničeno mnoho hnízd kachen divoké.

V důsledku lidské činnosti hynou jak dospělí ptáci (lov), tak hnízda (zřícenina, vypalování trávy na jaře).

Životnost

V přírodě je věk kachny divoké velmi krátký – pouze 5-10 let.

Život v moskevské zoo.

Moskevská zoo je domovem volně žijící, létající (nepřistřižená křídla) populace kachny divoké. To znamená, že ptáci se mohou volně pohybovat z jednoho rybníka v zoo do druhého nebo dokonce odlétat ze zoo do volné přírody. Jen „chytré“ kachny divoké nelétají daleko. Proč? Jídla je hodně, v zimě se v rybnících vždycky najde díra, kde se dá koupat a ohřát (!) tlapky. Je pravda, že na území je spousta vran a kolonie racků se usadila, ale mimo zoo je to ještě nebezpečnější.

Jaro v naší zoo začíná tím, že se po obou územích potulují páry nebo malé skupinky kachny divoké. Někdy 4-5 draků následuje jednu samici. Jsou mezi sebou tak zaneprázdněni, že si nevšímají a vůbec se nebojí lidí, někdy je můžete prakticky poplácat „po zádech“, o což se děti snaží. Kachny často v „zápalu vášně“ doslova „ztrácejí hlavu“, někdy, bohužel, v doslovném smyslu těchto slov. Vlétají např. do výběhu vlků a ne vždy úspěšně létají zpět. Ostatně dravci v zoo neztrácejí lovecké schopnosti a jednají rychle. Nebo u nás žila stará samice geparda, která i přes svůj pokročilý věk velmi obratně chytala kachny, které se k ní dostaly.

V zoo se podaří zahnízdit 15-20 kachna divokých. Hnízd by asi bylo více, ale konkurence na rybnících s početnými, silnějšími a agresivnějšími labutěmi, husami a dalšími druhy kachen je příliš velká. V důsledku toho se na rybnících ročně objeví 15-20 odchovů kachny divoké s 8-10 kachňaty. A tady nastává čas vran. Pečlivě sledují vzhled mláďat a metodicky odchytávají kachňata. Z každého chovu se podaří přežít 1-2 kachňatům. Samice ani zaměstnanci zoo je bohužel nemohou ochránit (vran je v zoo opravdu hodně a bojovat s těmito nejchytřejšími ptáčky je velmi obtížné).

Počet divokých divokých v zoo začíná znatelně přibývat koncem podzimu, s prvními většími mrazíky. Již jsme zmínili existenci velké populace městských kachen divokých v Moskvě. Značná část této populace tedy zimuje v zoo, kde je vždy jídlo a volná voda. V zimě je na rybnících každý den vyloženo mnohem více potravy než v létě, v očekávání těchto přezimujících kachen. Celkem se do zoo na zimu stěhuje až 1000 jedinců, obvykle 700-800 kachen.