Když slyšíme slovo kiwi, první, co nás napadne, je šťavnaté ovoce. Není to však jen ovocná rostlina, které se tak říká. Ukazuje se, že kiwi získalo své jméno kvůli své podobnosti s ptákem. Kiwi je unikátní novozélandský pták. Pták kiwi patří do rodu běžců a je endemický na Novém Zélandu. Pták kiwi odráží kulturu této země, a proto je často zobrazován na poštovních známkách a mincích. Níže najdete popis a fotografii ptáka kiwi a také se o něm dozvíte spoustu zajímavých a nových věcí.

Jak vypadá kiwi?
Jak vypadá pták kiwi, pokud je ovoce pojmenováno po něm? Pták kiwi vypadá velmi neobvykle. Při pohledu na toto stvoření okamžitě nepochopíte – je to pták nebo zvíře? Kiwi totiž nemá křídla ani ocas a jeho peří připomíná spíše hustou vlnu. Kromě toho má kiwi některé vlastnosti savců, například citlivé štětiny (vibrissae) na kořeni zobáku.

Kiwi je však pták, jednoduše nelétavý. Pták kiwi vypadá malý a není větší než obyčejné kuře. Samice jsou větší než samci. Kiwi má tělo hruškovitého tvaru, malou hlavu a krátký krk. Pták kiwi váží od 1,5 do 4 kg. Ptáček kiwi vypadá zajímavě. Má silné nohy a úzký dlouhý zobák, na jehož špičce jsou nozdry. To výrazně odlišuje kiwi od ostatních ptáků, u kterých jsou nozdry umístěny na základně zobáku. Zobák kiwi je velmi pružný a tenký a jeho délka je u samic asi 12 cm a u samců asi 10 cm.

I když se zdá, jako by tento pták neměl křídla, stále je má. Jde jen o to, že křídla kiwi jsou nevyvinutá a jejich délka je pouhých 5 cm. Jsou to nejmenší křídla ze všech žijících ptáků a pod hustým peřím kiwi jsou zcela neviditelná. Pták kiwi vypadá načechraný, protože jeho tělo je hustě pokryto měkkým šedým nebo hnědým peřím. Kiwi mají krátké, silné nohy s ostrými drápy. Nohy tohoto ptáka z Nového Zélandu jsou velmi silné a jejich hmotnost je asi 1/3 tělesné hmotnosti.

Pták kiwi se od ostatních ptáků liší nejen vzhledem, ale také chováním. Kiwi má ve zvyku při odpočinku schovávat zobák pod křídlo, což je typické pro mnoho ptáků. Ale nejneobvyklejší je, že tento tvor kombinuje vlastnosti ptáka a savce zároveň. Kiwi mají tělesnou teplotu 38 °C, což je blíže teplotě savců a nižší než u jiných ptáků.

Kiwi má také jedinečnou kosterní strukturu, a proto byl tento pták dokonce přezdíván „čestný savec“. Poměrně dlouhou dobu panoval předpoklad, že nejbližším příbuzným kiwi byl vyhynulý pták moa. Nedávný výzkum DNA však ukázal, že nejbližším příbuzným kiwi je vyhynulý slon.

Kiwi mají velmi malé oči, takže se nemohou pochlubit ostrým zrakem a spoléhají hlavně na vyvinutý sluch a výborný čich. Kiwi jsou ale v moderních podmínkách velmi zranitelná, většinou kvůli predátorům, protože kiwi snadno najdou čichem. Jde o to, že peří kiwi má specifickou a poměrně silnou vůni, která připomíná houbu. Dnes existuje 5 druhů kiwi: kiwi obecné, kiwi severní hnědé, kiwi velké šedé, kiwi malé šedé a kiwi rovi.
Kde žije pták kiwi?
Pták kiwi je endemický na Novém Zélandu. To znamená, že pták kiwi žije pouze na tomto místě a nikde jinde na planetě. Pták kiwi žije v různých částech Nového Zélandu v závislosti na druhu.

Kiwi severní žije na Severním ostrově. Kiwi obecné, kiwi velké šedé a rovi obývají Jižní ostrov. Malé šedé kiwi žije pouze na ostrově Kapiti. Pták kiwi žije ve vlhkých stálezelených lesích, protože struktura jeho nohou mu umožňuje neuvíznout v bažinaté půdě.

Jak žije pták z Nového Zélandu?
Tento pták z Nového Zélandu je velmi opatrný a tajnůstkářský, takže je docela těžké ho potkat. Kromě toho je pták kiwi noční. Přes den žije kiwi, skrývá se v dutinách nebo pod kořeny stromů, stejně jako ve vykopaných dírách. Je zvláštní, že každý druh kiwi má svůj vlastní styl stavby nory. Pro některé je to celý labyrint, který má několik východů, pro jiné je to jednoduchá díra s pouze jedním východem. Nejsložitější nory si staví kiwi velký šedý. Samozřejmě, že tento pták nebude schopen překonat tak zručného člověka, jako je jezevec ve stavbě děr.

Kiwi žije s až 50 úkryty na svém místě a každý den je mění. Pták kiwi začíná žít ve vykopané díře až po několika týdnech. Uchýlí se k takovému triku, aby během této doby měla tráva a mech čas růst, což zamaskuje vchod do díry. Kiwi však mohou nezávisle zamaskovat vstup do hnízda pomocí listů a větví. Během dne kiwi vylézají z úkrytů pouze v případě nebezpečí.

Přestože jsou kiwi přes den klidní, v noci se stávají agresivními. Kiwi jsou teritoriální ptáci, kteří žárlivě brání své hnízdiště. Silné nohy a ostrý zobák kiwi jsou nebezpečné zbraně, takže souboje mezi ptáky mohou být fatální. Ale to je vzácné. Až po přirozeném úhynu mění hnízdiště majitele. Ptáci označují hranice svých území voláním, které je v noci slyšet několik kilometrů daleko. Je chybou si myslet, že kiwi jsou nemotorní a pomalí ptáci. Pták kiwi je velmi pohyblivý a v noci obchází celé hnízdiště.

Vědci naznačují, že asi před tisíci lety obývaly lesy Nového Zélandu miliony kiwi. Na počátku roku 2000 klesla populace kiwi na 70 tisíc jedinců. Kiwi vymírali obrovskou rychlostí. Především kvůli predátorům a snižování rozlohy lesů. Zvláště smutný byl příběh vysazení lasic na Nový Zéland za účelem kontroly počtu králíků. Hermelín však začal ničit mláďata a vejce původních ptáků, včetně ptáků kiwi. Kiwi jsou poměrně otužilí ptáci, dokážou přežít významné změny prostředí a kiwi není příliš náchylný k nemocem.

V roce 1991 byla zahájena opatření k obnovení počtu kiwi, což umožnilo výrazně zvýšit počet ptáků dosahujících dospělosti. Kiwi se navíc začala chovat v zajetí za účelem jejich opětovného osídlení na ostrovech. Začala také kontrola počtu predátorů, kteří pro kiwi představují hrozbu. Dnes jsou všechny druhy kiwi uvedeny v mezinárodní červené knize.
Co jí kiwi?
Jakmile slunce zapadne, kiwi nevyhnutelně vylézají ze svých úkrytů na lov. Pták kiwi jí hmyz, žížaly a měkkýše. Pták kiwi také žere spadané bobule a ovoce.

Struktura zobáku umožňuje kiwi doslova „vyčmuchat“ červy a hmyz. Kiwi najdou kořist tak, že hrabou nohama do země a hluboko do ní zanoří svůj dlouhý zobák. Někdy pták kiwi dokonce jí korýše a malé obojživelníky.

Kiwi kuřátko
Kiwi jsou monogamní ptáci, často tvoří páry na několik let a někdy i na celý život. Období páření tohoto ptáka z Nového Zélandu nastává od června do března. Samice nosí vajíčko 3 týdny, poté je snese do nory. Obvykle kiwi snese jedno vejce a jen někdy dvě nebo tři. Pták kiwi může klást vejce několikrát do roka.

Kiwi vejce je poměrně velké a váží asi 450 gramů, což je přibližně 1/4 hmotnosti ptačího těla. Kiwi vejce jsou bílá, často se zelenkavým nádechem. U kiwi je procento žloutku mezi ptačími vejci 65 %, což je poměrně vysoké množství, protože u většiny ostatních ptáků je to 35–40 %.

Během březosti sní samice 3x více než obvykle. Koneckonců několik dní před snůškou přestane jíst úplně, protože vejce kiwi je velmi velké. Snesené vejce inkubuje samec, který opouští hnízdo pouze kvůli krmení. Během těchto hodin ho vystřídá samice.
Než se z vajíčka vylíhne mládě kiwi, bude to trvat přibližně 75–85 dní. Poté bude kiwi mládě několik dní vylézat ze skořápky pomocí zobáku a nohou. Kiwi mládě se rodí opeřené, nikoli chlupaté. Vypadá přesně jako miniaturní verze dospělého.

Mládě kiwi není obklopeno péčí rodičů, protože ho rodiče po vylíhnutí opustí. Kiwi mládě několik dní nežere a nemůže se postavit na nohy. Ale nehladoví, protože má podkožní zásoby žloutku. Po 5 dnech začne mládě kiwi opouštět hnízdo. Ve věku 2 týdnů si již hledá potravu sám.

První 2 měsíce života mládě kiwi jí během dne, ale brzy přejde na noční způsob života. Mladí kiwi jsou velmi bezbranní. Asi 90 % mláďat umírá v prvních šesti měsících života, ve většině případů se mláďata kiwi stávají obětí predátorů. Za svůj život vyprodukuje jedna samice až 100 vajíček.

Pták kiwi roste pomalu. Mláďata dosahují velikosti v dospělosti ve 4-5 letech. Samci kiwi jsou schopni reprodukce ve věku 1,5 roku a samice ve 2-3 letech. Samice však začínají klást vajíčka až ve věku 5 let. Tento novozélandský pták je dlouhověký. Kiwi se dožívá asi 50-60 let.

Nezapomeňte se k nám připojit na sociálních sítích: Telegram, Vkontakte, Odnoklassniki. Buďte první, kdo se o publikacích dozví, nic vám neuteče a vždy budete informováni o všech novinkách!
















