Ježek je hrdý pták: pokud do něj nekopnete, neuletí. Toto kontroverzní prohlášení přenechme ochráncům zvířat. Ale jsou skuteční ptáci, kteří za celý život nevyletí do vzduchu, ačkoliv mají to, co k tomu potřebují – křídla! Nelétaví ptáci (pro nezasvěcené to zní jako příklad oxymoronu) žít na těch místech planety, kde použití křídel k jejich zamýšlenému účelu není pro přežití tak důležité.

Kiwi ptáci vypadají jako chodící pomlázky, ale nemají z toho jediný komplex. Na dalekém Novém Zélandu žijí úžasní tvorové. Jejich opeření připomíná vlnu, pod kterou nejsou opravdu vidět drobná křídla – pták je nepotřebuje. Kiwi jedí pozemskou, nikoli nebeskou potravu, snadno zapíchnou svůj tenký dlouhý zobák do těžko přístupných míst, nakladou vajíčka na čtvrtinu své váhy a dožijí se spokojeně 60 let – pokud je ovšem nesní jako první.

Tento obr žije v Austrálii a vede téměř spravedlivý životní styl: jí houby, svačí hlemýždě a stojí nohama pevně na zemi. Kasuár je však považován za možná nejnebezpečnějšího ptáka na planetě – pokud jeho klid neúmyslně narušíte, hrozí okamžitá rána drápatou tlapou s možným smrtelným výsledkem. Dospělí se podobají elegantním pštrosům – nad hustým černým peřím se tyčí tenký modrý krk korunovaný vícebarevnou hlavou. Určitě chcete takového ptáka alespoň vyfotografovat v jeho přirozeném prostředí, ale je lepší neriskovat – rozzuřený kasuár dosahuje rychlosti až 50 km/h, takže pokud se něco stane, nebude možné uniknout. Právě z tohoto důvodu je mnoho australských národních parků pro veřejnost uzavřeno. Zde můžeme být jen rádi, že toto nelétavý pták.


Na savanách Austrálie žijí příbuzní kasuárů (víte, že emu není pštros?!) značné velikosti. Živí se převážně trávou a drobným hmyzem, takže nepotřebují vůbec létat. Vzhledem k tomu, že emu nemá zuby, nelze se ubránit domněnce, že by to byla vynikající velká kořist pro dravce. Ti, kteří riskují útok na ptáka, budou přinejlepším zklamáni – emu má extrémně citlivý sluch, vyvine obrovskou rychlost a svými drápy uštědřuje silné rány.

ČTĚTE VÍCE
Je možné krmit holuby v létě?

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, pštrosi nestrkají hlavu do písku, ale jednoduše se schovávají a objímají zem. Kladou obrovská vejce, jedí skromně: keře, ovoce a kobylky na sladkosti a polykají malé oblázky, aby rozemlely jídlo. Sami na lidi neútočí, ale jsou připraveni rozhodným odmítnutím silnými končetinami.

Létání a zpěv melodických trylek obklopených ledem není nezbytnou dovedností. Aby tučňáci přežili, musí umět v případě nebezpečí ohlásit okolí špatným hlasem, stejně jako se dobře potápět a rychle plavat. V zoo můžete vidět, jak se ptáci, nemotorní na souši, ve vodě doslova proměňují: jejich rychlost plavání je obdivuhodná. Obratně loví nemotorné ryby a olihně, žijí v obrovských koloniích a pečlivě se starají o své peří – pokud si zobákem nerozmazávají povrch mastnou tekutinou, potah ztratí své vodoodpudivé vlastnosti.

Tristanské pastýřky

Ztracený v jižní části Atlantského oceánu je sopečný ostrov s vypovídajícím názvem Nepřístupný. Bydlí tam ti malí nelétaví ptáci na planetě – Tristanské pastýřky. Drobné opeřené hrudky váží 30 gramů a skrývají se v travnatých houštinách. Proti predátorům, kteří naštěstí na ostrově nejsou, jsou naprosto bezbranní. Známý je případ, kdy na jednom z malých ostrůvků kočka strážce majáku zničila celou populaci podobných ptáků – střízlíků křovinných. Ekologové koleje pečlivě sledují, ale zatím jim hrozí jen zatopení hnízd.

Co může být lepšího než široce roztáhnout křídla a vznést se nad zem? Ukazuje se, že někteří ptáci si to nemyslí. Můžete v pohodě přežít i bez schopnosti létat. Vybrané druhy nelétaví ptáci byly nenávratně zničeny, a to i „díky“ lidské činnosti: například mírumilovný dodo. Ale těm, kteří neztratili dovednosti rychlého běhu a schopnost stát si za svým, zánik nehrozí.

“ETNOFARMA” v ETNOMIR

Kalugský kraj, Borovský okres, obec Petrovo

My ve společnosti ETNOMIR jsme přesvědčeni, že živá příroda si zaslouží to nejuctivější a nejopatrnější zacházení. Proto jsme se rozhodli vytvořit v parku „Etnofarmu“, kde se děti i dospělí budou moci seznámit s ptáky – divokými i ochočenými. Speciální výběhy pod širým nebem jsou navrženy tak, aby vytvořily přirozené životní podmínky pro vaše mazlíčky, abyste mohli ptáky pozorovat v jejich obvyklém prostředí.

ČTĚTE VÍCE
Proč byste neměli odstraňovat listy?

Hosté naší „EtnoFarmy“: bažanti – stříbrní, zlatí, diamantoví, královský a bažant Svaino; Himalájský monal, páv indický, krůty, hedvábnice čínské, hýli, sisky a stehlíky.

Budoucí plány „EthnoFarm“ jsou shromažďovat ty nejnápadnější opeřené zástupce ze všech kontinentů, schopné přizpůsobit se ruskému klimatu. Zaměstnanci parku také v lese vytvářejí „ptačí kantýny“ (krmítka pro různé ptáky) a zavěšují umělé hnízdní budky, ve kterých ptáčci snáze přečkají zimní mrazy.

Hosté ETNOMIR mohou na vzdálenost paže pozorovat život lesních a domestikovaných ptáků.

Pokud se vám článek líbil, sdílejte ho se svými přáteli!

Každý zná tučňáky a africké pštrosy, kteří sice patří do třídy ptáků, ale neumí létat. Mají křídla, stejně jako ostatní ptáci, ale v důsledku evoluce ztratili schopnost létat. Ukazuje se ale, že seznam nelétavých ptáků se neomezuje pouze na tučňáky a pštrosy, je jich mnohem více. Zveme vás, abyste se seznámili s dalšími zástupci třídy ptáků, kteří jsou výjimkou a dobře se jim daří bez křídel.

Kiwi

Tento rod ptáků zahrnuje 5 druhů, které žijí pouze na ostrovech Nového Zélandu a jsou symbolem země. Všichni nemohou létat a jejich křídla jsou prakticky nevyvinutá. Kiwi jsou noční a nemají příliš dobrý zrak.

Papoušek Kakapo

Další novozélandský endemit, který ztratil schopnost létat. Tito papoušci, kteří vypadají velmi podobně jako sovy, žijí na jihu Jižního ostrova a jsou převážně noční.

Takahe

Takahe neboli bezkřídlý ​​chochol je také endemický na jižním ostrově Nového Zélandu. Jedná se o velmi vzácný pták, který je chráněn, a v oblasti jezera Te Anau byla zřízena rezervace speciálně pro ochranu a studium takahe.

Cassowary

Rod kasuár zahrnuje tři druhy ptáků: kasuár přilbový, kasuár muruk a kasuár oranžovokrký. Všichni tito velcí nelétaví ptáci žijí na ostrovech Nová Guinea a na severním pobřeží Austrálie.

Emu

Další pták z řádu kasuárů, který žije v Austrálii. Emu, kteří svým vzhledem velmi připomínají pštrosy, neumí létat, ale krásně plavou.

Nandu

Navzdory výrazné podobnosti s africkými pštrosy jsou nandu klasifikovány jako samostatný řád, nandu. Oba druhy rodu nandu (rea obecná a nandu Darwinova) žijí v Jižní Americe, v zóně savan.

ČTĚTE VÍCE
Jak uchovat hlízy bramboříku?

potápka Tachanovského

Další zástupce jihoamerické avifauny, který neumí létat. Potápka Tachanovského žije pouze na peruánském jezeře Junin, které se nachází v Andách v nadmořské výšce více než 4 metrů. Toto vodní ptactvo může běhat po vodě, mávat křídly a dokonce i trochu vzlétnout z vody, ale bohužel nemůže létat. Potápky Tachanovského nikdy neopouštějí jezero Junin.

Galapágský nelétavý kormorán

Jediný člen rodiny kormoránů, který neumí létat. Tito ptáci žijí pouze na dvou ostrovech souostroví Galapágy a jejich křídla jsou nedostatečně vyvinutá. Při absenci suchozemských predátorů ztratila schopnost létat svůj význam.

Tristan Shepherd

Tento drobný ptáček z rodiny kolejnic žije na jediném místě na Zemi. Toto je malý ostrov, nepřístupný, poblíž Svaté Heleny v Atlantském oceánu. Ostrov si díky své odlehlosti a nepřístupnosti zachoval unikátní faunu včetně nelétavého ptactva – Tristan rails.

Materiál je chráněn autorským právem, pokud je vyžadováno zkopírování odkazu na článek nebo web travelask.ru

Připojte se k naší komunitě v telegramu, už je nás více než 1 milion lidí