Bažant Swaino dostal své jméno na počest anglického ornitologa Roberta Swaina, který tento druh poprvé objevil a popsal v horách na Tchaj-wanu v roce 1862.

Místní název pro tohoto bažanta je modrý nebo Formosan (ostrov Tchaj-wan se dříve nazýval Formosa) a také známý jako červenonohé horské kuře.

Stav ochrany

Bažant Svaino je endemitem ostrova Tchaj-wan, a proto by měl být vzhledem ke svému extrémně úzkému areálu zařazen mezi přísně chráněné druhy. V roce 1966, kdy ve volné přírodě nezůstávalo více než 200 ptáků, byl tento druh uveden na Červeném seznamu IUCN. Důvodem tak nízkého počtu bažantů Svaino je nadměrný odstřel a změny přírodního prostředí a životních podmínek. Do roku 2006 se počet bažantů Svaino zvýšil na 10000 1 jedinců, ale tento druh zůstává klasifikován jako téměř ohrožený – IUCN(NT), zařazený do přílohy 1 Úmluvy o mezinárodním obchodu – CITES (XNUMX). Pro zachování a další zvýšení počtu druhu na Tchaj-wanu se v místech jeho rozšíření vytvářejí přírodní rezervace a národní parky a byla vyvinuta technika pro chov tohoto bažanta v zajetí s jeho následným vypuštěním do přírody.

Pohled a osoba

Před zařazením do Červené knihy byl bažant Svaino zastřelen ve velkém, takže za tak katastrofální stav druhu mohou lidé. Nyní přirozeně lidé také zachraňují obyvatelstvo, tzn. vlastně je zachraňují před sebou samými. Bažanti Svaino žijí a dobře se rozmnožují v zajetí; Jsou chováni v mnoha zoologických zahradách a specializovaných školkách.

Rozšíření a stanoviště.

Bažant Svaino je endemitem ostrova Tchaj-wan, tzn. Nikde jinde než na tomto ostrově se nenachází. Obývá horské panenské a druhotné listnaté lesy ostrova v nadmořské výšce 300 až 2000 m nad mořem.

Внешний вид

Jako všichni bažanti je i bažant Svaino velmi pestře zbarvený. Barva samců kombinuje černé, tmavě modré, čokoládovo-malinové a tmavě zelené tóny s krásným střídáním matných a lesklých ploch. Hřeben na hlavě, přední část zad a střední pár ocasních per jsou sněhově bílé. Holé strany hlavy a nohou jsou červené. Samice, opět jako všichni bažanti, jsou nenápadně zbarvené: tmavě hnědé opeření se skvrnami a nažloutlou kresbou. Toto zbarvení je ochranné a přispívá k nejlepšímu maskování během inkubace.

ČTĚTE VÍCE
Kde roste bylina yzop?

V prvních měsících života jsou mláďata zbarvena jako samice, což jim pomáhá snáze se ukrýt mezi rostlinami. V zimě začínají mladí samci vykazovat první známky „samčího“ opeření, ale v prvním roce života mají černomodrou barvu se skvrnitými hnědými skvrnami na hřbetě. Plné „samčí“ zbarvení se objevuje až ve věku 2 let, kdy ptáci dosáhnou pohlavní dospělosti. Samci bažantů Svaino jsou nejen jasnější, ale také větší než samice: délka těla samců je až 80 cm, délka ocasu – 40-50 cm, samice -50-52 cm, délka ocasu – 20-22 cm.

Životní styl a společenské chování

Bažant Svaino je opatrný a plachý pták. Přes den se schovává v hustém křoví a nocuje na stromech. Aktivní za soumraku a svítání. Před obdobím páření žijí samci sami, samice se zdržují v malých hejnech. Smíšené skupiny těchto bažantů se nacházejí pouze v nejvíce krmných oblastech, ale pak jsou pozorovány malé potyčky mezi samci.

Bažanti Svaino vedou sedavý způsob života, nemigrují, ale zůstávají ve svých hnízdních oblastech a shromažďují se ve velkých hejnech.

Výživa a stravovací chování.

Bažant Svaino se živí semeny, plody, zelenými částmi rostlin a také hmyzem. Při hledání potravy tito bažanti hrabou lesní půdu a půdu nohama, stejně jako všichni zástupci kurovitých ptáků.

Vokalizace.
Hlas bažantů Svaino se příliš neliší od hlasu jiných druhů bažantů.
Rozmnožování a chov potomků

Období páření u těchto bažantů trvá od března do července. Začíná rituálními tanci samců před samicemi, při kterých samci předvádějí veškerou krásu svého opeření. Načechrají bílý hřeben na hlavě a ocase, skáčou a mávají křídly široce roztaženými. Po skončení zobrazení párování dojde k párování.

Hnízdo staví samice, snaží se ho lépe ukrýt v husté vegetaci; někdy mohou být hnízda dokonce umístěna na stromech. 14-20 dní po páření samice naklade 3 až 6 narůžověle lesklých vajíček, která inkubuje 25-28 dní. Inkubuje se pouze samice a samec je neustále poblíž a hlídá území. 2-3 dny po vylíhnutí mláďata opouštějí hnízdo a následují svou matku při hledání potravy. Když hrozí nebezpečí, mládě se schová do trávy a samice z něj odebere dravce. Po 3 týdnech se kuřata začínají lítat.

ČTĚTE VÍCE
Jak často můžete pít mochna?

Samice bažantů Svaino pohlavně dospívají v 1 roce a samci ve 2 letech.
Životnost
V přírodě je délka života bažanta Svaino neznámá, v zajetí je to asi 15 let.
Život v moskevské zoo

V naší zoo žije pár bažantů Svaino v samostatném výběhu na Starém území vedle pavilonu „Kočky tropů“. Pár se úspěšně množil po mnoho let, ale samec je nyní starý. Odchovna zoo také chová bažanty Svaino.

Strava tohoto bažanta se neliší od stravy ostatních bažantů: obsahuje rozmanitou rostlinnou (obilí, zelenina, bobule) i živočišnou potravu (mleté ​​maso, tvaroh, vejce, moučný červ) v celkovém množství cca 400 g.

Bažant obecný (Phasianus colchicus) je uveden v Červených knihách Kabardino-balkánské republiky, Karačajsko-čerkesské republiky, Ingušské republiky a Čečenské republiky.

Červená kniha obsahuje všechny potřebné informace o vzácných druzích zvířat a opatřeních na jejich ochranu. Podrobný popis a vlastnosti druhu Bažant obecný »»

Stav ochrany podle regionů:

  • Kabardino-balkánská republika
  • Karachaysko-čerkeská republika
  • Ingušská republika
  • Čečenská republika

Kabardino-balkánská republika

Status: Dne 28.05.2004. května XNUMX byl tento druh přidán na seznam objektů flóry a fauny zahrnutých do Červené knihy Kabardino-balkánské republiky schválené vládou Kabardino-balkánské republiky.

Zdroj: Zvláště chráněné přírodní oblasti Ruské federace. Databáze chráněných území

Karachaysko-čerkeská republika

Status: kategorie II. Vzácný druh se stále klesající populací.

Distribuce

Bažant severokavkazský je rozšířen v Karačajsko-Čerkesku, jeho areál pokrývá severní Ciscaucasia od Černého po Kaspické moře. V republice obývá lužní lesy podél údolí řek Kubáň. Jižní hranice pohoří vede podél Kubaně u vesnice Krasnogorskaya a podél Bolshoi Zelenčuk, pravděpodobně v oblasti a. Stát se líným. Rozšíření bažantů je mozaikového charakteru, což je dáno mozaikovitou strukturou lužních lesů.

Číslo

Na konci minulého století byla jeho populace v Karačajsko-Čerkesku odhadnuta specialisty Ministerstva přírodních zdrojů Karačajsko-Čerkesské republiky na 960–1115 jedinců. V posledním desetiletí došlo k mírnému nárůstu počtu a rozšíření bažantů v údolích řek. Jeho počet se pohybuje od 1000 do 3000 jedinců. Během chladných, zasněžených zim se počet bažantů na jižních hranicích jejich rozšíření značně snižuje.

Zdroj: Červená kniha Karačajsko-čerkesské republiky. Ed. Onipčenko V.G. (2013) Čerkessk: Nartizdat

Ingušská republika

Status: kategorie II. Vzácný, malý poddruh s klesajícím počtem a rozsahem.

ČTĚTE VÍCE
Jakou zeleninu je nejlepší nemíchat?

Distribuce

V Ingušsku se vyskytuje v lužních lesích řeky. Sunzha, v blízkosti nádraží. Ordzhonikidzevskaya, na dolním toku řeky. Assa, v lesích pohoří Tersky a Sunzhensky.

Číslo

V Ingušsku je zaznamenán ve stepních a lesostepních zónách. Počet druhů v republice nebyl stanoven. Známá jsou nepravidelná setkávání s jednotlivci i školami. V podmínkách podobných Ingušské republice sousední Čečenské republiky to bylo ve stepní krajině 2,3 jedince na 5 km trasy a v lesostepním pásu – 0,2 jedince na 5 km trasy.

Zdroj: Červená kniha Ingušské republiky: Rostliny. Zvířata. Ed. Martazanov A.M. (2007) Vydavatelství “Serdalo”, Magas

Čečenská republika

Status: III kategorie. Vzácné, stěhovavé a hnízdící druhy.

Distribuce

Severní Kavkaz na sever k ústí Kubáně (v současnosti se zde již nenachází) a deltě Volhy. Na jih do středohorských oblastí severního svahu Velkého Kavkazu a podél pobřeží Kaspického moře do údolí Samur. V současnosti žije v územně izolovaných populacích (hlavně ve východní Ciscaucasia), které netvoří bývalou jednotnou osadu.

Číslo

Chovný, rezidentní pták republiky. V minulosti byli bažanti zvláště četní v údolí Terek. Moderní teritoriální rozšíření má mozaikový charakter a je omezeno na lužní lesy Terek, Sunzha, Argun a Assa s jejími přítoky, v rovinaté zóně republiky. Počet bažantů do značné míry závisí na nepříznivých klimatických podmínkách a v důsledku toho jsou jeho roční výkyvy často výrazné. Podle posledních studií byl počet bažantů v průměru 4,0 jedinců na 5 kilometrových průzkumných trasách. Odborné odhady aktuálního počtu jsou až 600 párů.

Zdroj: Červená kniha Čečenské republiky. Vzácné a ohrožené druhy rostlin a živočichů. Ed. Taisumov M.A., Teymurov A.A., Umarov R.M., Terekbaev A.A., Abdurakhmanov G.M. (2007) Groznyj: Jižní nakladatelství

To je zajímavé:

Nejlepší fotky

Tagy

viz též

Svět kolem

  • Savci
  • ptactvo
  • Příběhy o zvířatech
  • Pro děti
  • Plazi (Plazi)
  • obojživelníci (obojživelníci)
  • Ryby
  • bezobratlí
  • Video o zvířatech
  • Zlaté fotky
  • Zvířata kontinentů
  • Zvuky zvířat

Nejkrásnější fotografie zvířat v jejich přirozeném prostředí a v zoologických zahradách po celém světě. Podrobné popisy životního stylu a úžasná fakta o divokých i domácích zvířatech od našich autorů – přírodovědců. Pomůžeme vám ponořit se do fascinujícího světa přírody a prozkoumat všechna dosud neprobádaná zákoutí naší obrovské planety Země!

ČTĚTE VÍCE
Jak vypadá keř yucca?

COPYRIGHT © 2012-2024 Všechna práva vyhrazena. Materiály na těchto stránkách jsou určeny pouze pro soukromé použití. Jakékoli použití materiálů zveřejněných na stránkách pro komerční účely je možné pouze se svolením držitele autorských práv: Vzdělávacího a vzdělávacího internetového portálu „Zoogalaxy ®“.

Nadace pro podporu vzdělávacího a kognitivního rozvoje dětí a dospělých “ZOOGALAXY®”

Správa portálu zoogalaktika.ru přijímá nepersonalizovaná statistická data pomocí služeb webové analýzy. Informace jsou neosobní, a proto se nevztahují na složení osobních údajů. Naše stránky používají technologii „cookie“, tyto informace vás nemohou identifikovat, ale mohou nám pomoci vylepšit naše stránky. Používání cookies můžete odmítnout výběrem příslušného nastavení ve vašem prohlížeči. Pokračováním v používání stránek souhlasíte se zpracováním uživatelských údajů a zásadami ochrany osobních údajů.