Sob je spárkatý savec z čeledi jelenovitých. Kromě domácích sobů, kteří jsou chováni jako přepravní a hospodářská zvířata, zůstává velké množství divokých sobů v severní části Eurasie, Severní Americe, na ostrovech, na poloostrově Taimyr a v tundře Dálného severu.
popis
Délka těla zvířete je asi dva metry, jeho hmotnost je od sto do dvou set dvaceti kilogramů, výška savce je od sto deseti do sto čtyřiceti centimetrů. Sobi, kteří žijí na ostrovech Severního ledového oceánu a v tundře, jsou menší velikosti než jejich jižní protějšky žijící v oblastech tajgy.
Sobi, samci i samice, mají velmi velké parohy. Dlouhý hlavní kmen rohu se ohýbá nejprve dozadu a poté dopředu. Každý rok v květnu nebo červnu shazují parohy samice a v listopadu nebo prosinci samci. Po nějaké době rohy dorostou. Na přerostlých rozích se zvyšuje počet procesů, díky nimž se jejich tvar stává složitějším. Plného vývoje dosahují ve věku pěti let.
Dlouhá zimní kožešina. Hříva jim visí na krku. Srst je velmi křehká a lehká, protože její jádro je naplněno vzduchem. Jelení srst je však velmi teplá. Barva zimní srsti je variabilní, od téměř bílé až po černou. Často může být barva pestrá, skládající se z tmavých a světlých oblastí. Letní srst je jemnější a mnohem kratší.
Jeho barva je šedohnědá nebo kávově hnědá. Lalok a boky krku jsou světlé. Srst lesních zvířat je tmavší než srst jelenů na Dálném severu. Malí kolouši jsou jednobarevní. Jejich srst je hnědošedá nebo hnědá. Liší se pouze srnčata jižní Sibiře. Na zádech mají velké světlé skvrny.
Široká kopyta předních nohou těchto artiodaktylů mají prohlubně ve formě naběračky nebo lžíce. Jsou vhodné pro shrabování sněhu, aby se pod ním vyhrabal sobí mech.
Chování a výživa
Sobi jsou společenská zvířata. Pasou se v obrovských stádech, která mohou čítat tisíce zvířat, a když stádo migruje, dosahují desetitisíců. Stáda sobů vždy po celá desetiletí migrovala po stejné trase. Mohou ujet pět set kilometrů i více. Zvířata dobře plavou, takže mohou snadno překonat řeky a průlivy.
- Sibiřští jedinci žijí v zimě v lese. Do konce května se velká stáda zvířat stěhují do tundry, kde je pro ně v tuto dobu více potravy. Je zde méně komárů a gadflies, kteří sužují jeleny. V srpnu nebo září zvířata migrují zpět.
- Skandinávští jeleni se lesům vyhýbají.
- V Severní Americe migrují jeleni (karibou) v dubnu z lesa blíže k moři. Návraty v říjnu.
- Evropská zvířata cestují během roku relativně blízko. V létě vyjíždějí do hor, kde je chladněji a mohou uniknout pakomárům a pakomárům. V zimě sestupují nebo se stěhují z jedné hory na druhou.
Jeleni velmi trpí na gadfly, které jim kladou vajíčka pod kůži. V důsledku toho se tvoří abscesy, ve kterých žijí larvy. Nosní moucha položí svá varlata do nosních dírek zvířete. Tento hmyz způsobuje jelenům mnoho utrpení a někdy je i vyčerpává.
Sobi se živí hlavně rostlinami: sobím mechem nebo mechem. Toto jídlo tvoří základ jejich jídelníčku po dobu devíti měsíců. Zvířata, která mají skvěle vyvinutý čich, velmi přesně nacházejí pod sněhem sobí mech, keře bobulí, ostřice a houby. Rozhazujíce sníh kopyty a získávají potravu pro sebe. Strava může zahrnovat další lišejníky, bobule, trávu a dokonce i houby. Jeleni jedí vejce ptáků, hlodavců a dospělých ptáků.
V zimě zvířata žerou sníh, aby uhasila žízeň. Pijí mořskou vodu ve velkém množství, aby udrželi rovnováhu solí v těle. Za tímto účelem se ohlodávají shozené parohy. Kvůli nedostatku minerálních solí v potravě si mohou jeleni navzájem ohlodávat paroží.
Reprodukce a délka života
Sobi začínají své páření ve druhé polovině října. V této době samci při honbě za samicemi organizují rvačky. Sobí samice nosí mládě téměř osm měsíců, poté porodí jednoho koloucha. Mít dvojčata je velmi vzácné.
Hned druhý den po narození začne miminko utíkat za maminkou. Před začátkem zimy krmí samice koloucha mlékem. Tři týdny po narození se kolouchu začínají vyvíjet rohy. Ve druhém roce života zvíře dosáhne pohlavní dospělosti. Samice může rodit až do osmnácti let.
Sobi se dožívají asi pětadvaceti let.
Domácí sob
Když lidé izolovali část stáda divokých zvířat, domestikovali soby. Domácí zvířata jsou zvyklá na lidi, žijí na polovolné pastvě a v případě nebezpečí neutíkají s nadějí, že je lidé ochrání. Zvířata se používají jako koně a poskytují mléko, vlnu, kosti, maso a rohy. Zvířata zase potřebují sůl a ochranu před predátory od lidí.
- Barva domácích exemplářů se liší. To může být způsobeno individuálními vlastnostmi, pohlavím a věkem. Evropská zvířata jsou po línání obvykle tmavá. Většina boků a zadní části hlavy je hnědá. Končetiny, ocas, krk, temeno, čelo jsou šedavé. Sněhobílí mazlíčci jsou mezi národy Severu vysoce ceněni.
- Domácí jeleni jsou podstatně menší velikosti než divocí.
- Až dosud je pro obyvatele Dálného severu jelen jediným domácím zvířetem, se kterým je spojen jejich život a pohoda. Pro ně je toto zvíře dopravou, materiálem pro bydlení, oblečení a jídlo.
- V oblastech tajgy lidé jezdí na sobech na koních. Abyste zabránili zlomení hřbetu zvířete, posaďte se blíže ke krku. V tundře a lesní tundře jsou zapřaženy do saní (zimních nebo letních) šikmo po třech nebo po čtyřech. Pro přepravu jedné osoby je zapřaženo jedno zvíře. Dříč dokáže ujít až sto kilometrů denně bez velké únavy.
Nepřátelé jelenů
Sob je žádoucí pro velké dravce, protože má maso a tuk. Jeho nepřáteli jsou vlk, medvěd, rosomák, rys. Během migrace je to úrodná doba pro dravce. Stáda sobů se pohybují na velké vzdálenosti, nemocná a slabá zvířata zaostávají, vyčerpaná. Stávají se kořistí rosomáků a vlčích smeček.
Tato zvířata jsou také lidmi nemilosrdně vyhlazována. Loví zvíře pro jeho rohy, kůži a maso.
V současné době žije asi padesát tisíc zvířat v severní evropské části, asi šest set tisíc v Severní Americe a osm set tisíc v polárních oblastech Ruska. Výrazně více domácích sobů. Jejich celkový počet je asi tři miliony hlav.
Sobi žijící na území Evenkie patří k jedinému druhu svého rodu Rangifer H.Smith. 1827 z velké rodiny „jelenů“. V taxonomii druhu „sobů“ většina vědců rozlišuje 9 až 15 geografických forem nebo ras. Od druhé poloviny dvacátého století. rasy se často začaly spojovat do tří hlavních skupin poddruhů: lesní (caribu), tundra (tarandus) a ostrov (pearyi). Rangifer tarandus sibiricus žije konkrétně na území Evenkie.
Délka těla dospělého samce soba Evenki v různých populacích dosahuje v průměru 191-203 cm, u některých jedinců dosahuje 217 cm, u samic 167-182 cm; výška v kohoutku u psů je 129-132 cm a u fen 108-114 cm, tělesná hmotnost psů je 120-172 kg (maximum až 202 kg u jednotlivých jedinců).
Na území Evenkie žijí dvě formy divokých sobů. Lesní forma je lesní populace Evenki a forma tundra je taimyrsko-evěnská stěhovavá populace. Obě formy budeme posuzovat samostatně.
Místo výskytu. Lesní forma lesní populace Evenki je v současnosti jednou z největších v Rusku: její počet je podle registračních údajů WMU asi 40 tisíc jedinců. Lesní jeleni se od tundrových skutečně liší vyšší kohoutkovou výškou, větší vzrůstem, tmavší barvou srsti a méně vyvinutým paroží. Vysokonohý charakter tajgy je však způsoben především větší hloubkou sněhové pokrývky v pásmu tajgy. Větší velikost je nejspíš způsobena kvalitnější a pestřejší stravou.
Oblast rozšíření lesní populace Evenki prakticky pokrývá celé území městské části s výjimkou bezživotních prostor v pohořích nad 800 metrů podle baltského referenčního systému.
Výživa. Potravu divokých sobů lesních v zimě tvoří především lišejníky v podobě sobího mechu v rozmezí 8-14 kg denně. V létě je potrava kopytníků v pásmu tajgy pestřejší – jedí až 90 různých druhů rostlin o váze od 11 do 22 kg.
Sobi jsou obyvateli krajiny tundry a tajgy. Vede převážně stádový způsob života. Má bystrý čich, dobrý sluch a zrak, který dokáže vidět ultrafialové záření. Je lépe přizpůsoben životu v podmínkách Dálného severu než ostatní kopytníci díky svým adaptivním vlastnostem: dutá vzdušná srst a výrazná podkožní vrstva tuku vytváří tepelnou izolaci, která mu umožňuje odolávat mrazům nad -50 a silnému větru. Sobi však nesnesou vysoké teploty a začínají se přehřívat již při + 15. Výdrž spárkaté zvěře je úžasná: v postroji se zátěží do 60 kg ujede až 120 km za den a rychlostí kolem 50 km/h a v krátkých úsecích dokáže vyvinout rychlost až 80 km/h. Zvířata jsou také výborní plavci – například 1100 metrů širokou úžinu zdolají za 12 minut. Snadno se pohybují v bažinách a volném sněhu. Velká zaoblená kopyta s široce rozkročenými prsty mají velkou opěrnou plochu – pomocí takových kopyt sobi účinně vyhrabávají sníh při těžbě mechu a hrubé chlupy mezi prsty, tzv. „kartáč“, brání uklouznutí na ledu. Při pohybu v bažině nebo sypkém sněhu může zvíře nést pouze jednu nohu a spoléhat se na ostatní tři, ostatní kopytníci mohou pohybovat pouze dvěma nohama najednou – přední a zadní.
Délka života druhu obvykle nepřesahuje 15-17 let, ale někteří jedinci se dožívají až 28 let. Tato zvířata jsou cenným komerčním druhem, který existuje v divoké i domestikované formě. Rád bych poznamenal, že sobi zaujímají výjimečné místo v životě národů Dálného severu.
Doplním, že v roce 2021 vznikla na území Evenkia komplexní rezervace regionálního významu „Jezero Vivi“, kde žijí divocí sobi. Tato oblastní chráněná oblast je druhou v městské části Evenki, navíc se zde nachází přírodní památka „Geografický střed Ruské federace“.
Georgy Golubev,
okresní státní inspektor Evenki MRSI
KGBU “Ředitelství pro chráněné přírodní oblasti”
















