Vzhled a chování. Největší z labutí Eurasie, délka těla 145–160 cm, rozpětí křídel 210–240 cm, hmotnost 8–13 kg (samci) a 6–7 kg (samice).

popis. Dospělé labutě všech 3 druhů ruské fauny mají čistě bílé peří. První juvenilní opeření mláďat je tmavě šedé, po prvním zimním svatebním línání se stává špinavě bílým s rozsáhlými světle šedými skvrnami. Ptáci nosí své poslední bílé peří po svém prvním posvatebním pelichání v polovině léta. Ve druhém nebo třetím roce života se nedospělí ptáci liší od dospělých pouze bledší barvou zobáku. Ptáci neustále skloňují hlavu pod vodou, a proto díky povlaku železitých solí a usazenin bahna získává peří hlavy a horní části krku u ptáků všech věkových kategorií žlutookrový odstín.

Stejně jako ostatní druhy labutí se němý liší od ostatních anseriformes přítomností uzdičky – trojúhelníkové oblasti holé kůže mezi zobákem a okem. Od ostatních labutí se liší přítomností knoflíkovitého výrůstku na bázi zobáku a jasně červenou hlavní barvou zobáku. Lemování zobáku a nehtu jsou černé. Na prvním podzimu mají mláďata černý zobák bez růstu. Porost se začíná objevovat po první zimě, kdy zobák získá tmavě černorůžovou barvu.

Nedospělí ptáci druhého a třetího roku života se vyznačují světle růžovou barvou zobáku a malou velikostí knoflíkovitého růstu. U samic je růst obvykle o něco menší než u samců. Nohy jsou černé. Z dálky je patrný charakteristický způsob, jak se němí ptáci drží za krk S-tvarově zakřivené a mírně nakloňte hlavu dolů. Tato poloha hlavy je obvykle zachována i při plně nataženém krku. Složená křídla jsou obvykle mírně zvednutá nad hřbetem. Ocas ptáka sedícího na vodě je mírně zvednutý.

Za letu se němý liší od zpěvu podobné velikosti tvarem a barvou zobáku, silnějším a obvykle mírně zakřiveným krkem a delším a špičatým ocasem. Mláďata a ptáci ve středním peří jsou tmavší a kontrastnější než zpěváci odpovídajícího věku.

Hlas. Křídla létajících ptáků vydávají charakteristický rytmický syčivý zvuk. Hlas je tichý, připomíná chrochtání a krátké kvičení prasete. Samice hlídající hnízdo syčí jako husa a spouští prohnutý krk s nařaseným peřím. Během páření na vodě a při obraně území před cizími lidmi samci zvedají svá nadýchaná křídla vysoko nad záda a jejich zakřivený krk se ohýbá daleko na záda. V okamžiku vyvrcholení rituálu páření ptáci plavou zobák na zobák a „proplétají“ se zakřivenými krky.

Distribuce, stav. Obyvatel velkých mělkých jezer porostlých rákosem a deltami velkých řek v pásmu jižních stepí a polopouští Eurasie až po ruský Dálný východ. Ve středověku byl v západní Evropě aklimatizován jako parkový pták. Ve druhé polovině 20. století se hranice areálu posunula výrazně na sever až do středního Ruska, Leningradské a Pskovské oblasti a jižního Finska. Izolované hnízdní centrum se objevilo v deltě Pechora. Zimuje především na pobřeží Černého, ​​Kaspického a Středozemního moře a také v Perském zálivu.

ČTĚTE VÍCE
Jak množit indoor banán?

Život. Přichází brzy, do středního Ruska – po vytvoření prvních roklí ve vodních útvarech. Hnízdit zde začíná v druhé polovině dubna nebo v první polovině května, na jihu evropského Ruska hnízdí od konce března. Pro hnízdění si vybírá velké eutrofické mělké vodní útvary s bohatou vodní vegetací: velká jezera, delty řek a záplavové oblasti, odsolované mořské zátoky a ostrovy v zóně skerry.

Mohutná hnízda o průměru 1,2–1,5 m a výšce 0,2–0,4 m jsou obvykle ukryta v hustém travnatém porostu nebo ve velkých rákosových podpěrách na okraji vody. Hnízda mohou být od vody vzdálena 20 i 50 m. Na mořských ostrovech a rožních mohou být plochá miniaturní hnízda umístěna zcela otevřeně na pobřežním písku, oblázcích nebo mezi řídkou a nízkou trávou, někdy v koloniích o 20–30 hnízdech.

Ochotně osidluje ostrovy obsazené koloniemi Maykov, zejména racky stříbřitými, kde si staví hnízda v nejvyvýšenějších oblastech mezi racky, 30–40 a dokonce 100 m od vody. Na vnitrozemských vodách teritoriální páry obvykle aktivně chrání své oblasti. Hnízdo staví oba partneři, základ hnízda tvoří samec z velkých stonků. Snůška obsahuje 5–7, někdy až 12, slabě nazelenalých nebo našedlých vajec.

Mláďata do 10 dnů často odpočívají na zádech svých plaveckých rodičů pod mírně zvednutými křídly. Mladí ptáci začínají létat ve věku tří měsíců, ve středním pásmu – obvykle v září. Mláďata zůstávají se svými rodiči celou zimu a na jaře se s nimi vracejí do místa narození. Po postavení hnízda je rodiče vyženou ze svého stanoviště, mláďata se ve druhém a třetím roce života spojí se skupinami nedospělých jedinců a začnou porozchodové migrace.

U němé drůbeže k tomu dochází již v prvních dnech května a končí tvorbou shluků v místech línání v první polovině července. V druhé polovině července nebo srpna dochází k línání létavého opeření. Chovní ptáci línají během snůšek. Největší koncentrace línajících se nedospělých ptáků se tradičně vyskytuje v mělkých mořských vodách Kaspického moře, ústí řek severní oblasti Černého moře, velkých stepních jezer a u finských a estonských mořských ostrovů. Při posvatebních migracích může létat až na sever do delty Pechory, kde je také každoročně pozorováno hnízdění jednotlivých párů.

ČTĚTE VÍCE
Je možné rozdrtit stonožku?

Jako všechny labutě vedou hlavně vodní způsob života, sbírají potravu ze dna v mělkých vodách hlubokých až 1,5 m, spouštějí hlavu a krk pod vodu nebo se koulí. Téměř výhradně býložraví ptáci, základ potravy tvoří křehké vegetativní části vyšších vodních rostlin a vláknité řasy. Živí se na souši, svírají semena a listy obilovin, pouze za nepříznivých povětrnostních podmínek. Potápí se velmi zřídka.

Labuť němá (cygnus olor)

Oblasti odbornosti: Anseriformes Rod: Cygnus Čeleď: Anatidae Řád/Řád: Anseriformes Třída: Ptáci (Aves) Kmen/Divize: Chordata Království: Animalia Latinský název: Cygnus Délka: 1,65 m

strunatci Zvířata strunatci

labutě (Cygnus), rod ptáků z čeledi Anatidae z řádu Anseriformes. Největší zástupci řádu, délka 102–165 cm, hmotnost 3,5–15 kg, rozpětí křídel 2–2,5 m. Tělo je mohutné, délka krku se rovná délce těla nebo ji přesahuje; nohy jsou krátké, s velkými blány mezi třemi předními prsty. Na vodě se vyznačuje vysokým přistáním se zvýšenou zadní částí trupu. Barva opeření je obvykle bílá, často s načervenalým povlakem na hlavě a krku, nebo černobílá. Neexistuje žádný pohlavní nebo sezónní dimorfismus, mladí jedinci jsou šedaví nebo nahnědlí s matným zobákem, plné opeření v dospělosti získávají ve třetím roce.

Na světě existuje 7–8 druhů; rozšířený hlavně na severní polokouli, zavlečený na mnoho míst (mimo jejich areál) lidmi. Černá labuť (Cygnus atratus, někdy odděleny do samostatného rodu Chenopsis) žije v Austrálii a na ostrově. Tasmánie, zavlečená na Nový Zéland; Na jihu Jižní Ameriky žije labuť černokrká (Cygnus melanocorypha, někdy rozděleny do rodu Sthenelides. Nelétavý druh – Cygnus sumnerensis, v blízkosti černé labutě, vyhynul v 17. století. ale ne. Chatham poblíž Nového Zélandu.

V Ruské federaci hnízdí 4 druhy: labuť němá, labuť velká, labuť malá a labuť americká. Na Čukotku letí labuť trubač. Všechny labutě jsou vodní ptactvo, ale běžně se nepotápějí. Z vody vzlétají po dlouhém běhu, létající hejna se vyznačují jasnou formací. Za letu křídla vydávají ostrý hvizd. Hlas většiny druhů je hlasitý, jako trubka, zatímco jiné pouze syčí.
Labuť trubač (Cygnus buccinator). Foto: Andrew Reding, flickr.com. CC BY-NC-ND 2.0 Trubačská labuť (Cygnus buccinator). Foto: Andrew Reding, flickr.com. CC BY-NC-ND 2.0 Živí se převážně rostlinnou potravou, kterou shromažďují ve vodě v mělkých hloubkách pomocí svého dlouhého krku; Méně často se živí na březích vodních ploch – okusují trávu a vyhrabávají hlízy. Během podzimního tahu se živí převážně různými semeny. Hnízdí ve sladkých vodách, během migrace a zimování jsou běžné i v pobřežních mořských vodách. Severní druhy jsou stěhovavé, zimují v nezaledněných vodách jižních mírných a subtropických pásem Severní Ameriky a Eurasie a na hnízdiště přilétají ihned po otevření řek a jezer (mláďata později než dospělci). Během páření němý němý a černá labuť ohýbají krky ve tvaru písmene S a často zvedají a pootevřejí křídla v podobě velkolepých „plachet“. Labutě tvoří trvalé páry (většinou se rozcházejí až se smrtí jednoho z partnerů), aktivně brání své hnízdiště před predátory, jinými labutěmi, často i jakýmkoli jiným vodním ptactvem, úderem ohybu křídla dokážou zabít liška, pes, zlomit člověku ruku, způsobit velmi citlivé štípnutí silným zobákem. V řídkých společenstvech může hnízdit pouze labuť černá. V mělké vodě je vybudováno masivní hnízdo z rostlinného materiálu (až 3 m v průměru). Snůška 1–12 (obvykle 4–5) velmi velkých (až 120 x 80 mm) bílých vajec se inkubuje 30–40 dní, přičemž o potomstvo se stejnou měrou starají samec i samice. Na hnízdě jsou velmi opatrní. Mláďata jsou pokryta hustým světle šedým peřím a mají tmavé (méně často růžové) zobáky a nohy. Mladí ptáci létají ve věku 2,5–4,5 měsíce. V přírodě se dožívají až 25 let. Mezi mnoha národy byly labutě uctívány jako posvátní ptáci, kterým bylo zakázáno lovit. Labutě jsou často drženy a chovány jako okrasní ptáci. Většina druhů je běžná a jejich počet se zvyšuje. Labuť malá a labuť americká jsou zahrnuty v Červené knize Ruské federace. Koblik Jevgenij Alexandrovič

ČTĚTE VÍCE
Jak vypadá Dubrovník?

Publikováno 28. října 2022 v 14:59 (GMT+3). Poslední aktualizace 11. července 2023 v 19:12 (GMT+3). Kontaktujte redakci

Oblasti odbornosti: Anseriformes Rod: Cygnus Čeleď: Anatidae Řád/Řád: Anseriformes Třída: Ptáci (Aves) Kmen/Divize: Chordata Království: Animalia Latinský název: Cygnus Délka: 1,65 m

  • Vědecký a vzdělávací portál “Velká ruská encyklopedie”
    Vytvořeno s finanční podporou Ministerstva digitálního rozvoje, komunikací a masových komunikací Ruské federace.
    Osvědčení o registraci hromadných sdělovacích prostředků EL č. FS77-84198, vydané Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi (Roskomnadzor) dne 15. listopadu 2022.
    ISSN: 2949-2076
  • Zakladatel: Autonomní nezisková organizace „Národní vědecké a vzdělávací centrum „Velká ruská encyklopedie“
    Šéfredaktor: Kravets S.L.
    Telefon redakce: +7 (495) 917 90 00
    E-mailem Redakční e-mail: secretar@greatbook.ru
  • © ANO BRE, 2022 – 2024. Všechna práva vyhrazena.
  • Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
    Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.
  • Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
    Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.