Husa šedá patří k vodní drůbeži z čeledi kachních. Své jméno získala díky své barvě, díky níž je podobná husám domácím. Mezi všemi odrůdami hus je považován za největšího ptáka: jeho délka těla dosahuje 90 cm, jeho hmotnost se pohybuje od 3 do 5 kg a někdy za dobrých podmínek může dosáhnout 6,5 kilogramu. Husu šedou lze zařadit mezi dlouhojátra, neboť jsou známy případy, kdy se v zajetí zástupce tohoto druhu dožil až 80 let. Lov husy šedé je mezi myslivci na jaře a na podzim velmi oblíbený.

Jeho opeření má světle šedou barvu, stejnou u samic i samců, nad a pod ocasem zbělá. Na přední straně břicha a na hrudi jsou černé skvrny, zobák je masové barvy a tlapky jsou jasně růžové.
Hlavními stanovišti husy šedé jsou pobřeží Černého moře a Kaspického moře, lesy Evropy a jih Sibiře. V Bělorusku hnízdí pouze v nivě řeky Pripjať a ve Vitebské oblasti, v ostatních oblastech země je lze spatřit pouze při jarních a podzimních migracích na zimoviště a zpět. Husy odlétají na zimu v říjnu, vracejí se v dubnu, přičemž geografie zimovišť husy šedé je velmi rozsáhlá, jejich hejna se nacházejí na afrických a evropských pobřežích moří, na ostrovech Velké Británie v Číně, Indii a řadě arabských zemí. Při létání na velké vzdálenosti se často zastaví, aby si odpočinuli, kde se mohou chvíli zdržet, aby se nakrmili. Místem odpočinku pro husy jsou záplavové oblasti a nádrže nacházející se v blízkosti zimních polí a jiné zemědělské půdy, kde je k dispozici potrava. Na krmelištích husy striktně dodržují denní režim: ráno před východem slunce vzlétnou z míst noclehu a jdou na krmiště. Mohly by to být loňské lány hrachu nebo kukuřice, pole osetá ozimy, husy milují především pole, kde jsou velké louže, mohou tam být celý den. Pokud na poli není voda, pak se v poledne vrátí do rybníka, aby se napili a vyčistili si peří. K večeru se opět vracejí na krmné místo. Po západu slunce odlétají husy na noc k rybníku. Během hnízdění se husy živí převážně vodní vegetací, zpod vody odstraňují její měkké stonky a kořeny.

ČTĚTE VÍCE
Jak vytvořit fikus barokní?

Při migraci husy obvykle létají v úhlu nebo klínu, což je charakteristické pro většinu hus a kachen, ale někdy se seřadí do řady. Během letu na sebe hlasitě volají, jako by spolu mluvili, husa šedá má hlasitý zvuk trubky, který připomíná opakování kombinace „ha – ha – ha“.
Po návratu ze zimy začíná husa šedá období rozmnožování. Předtím si po roztání sněhu postaví hnízdo na klidném, odlehlém místě. Husy šedé nemají rády blízkost jiného ptactva, a tak jim mohou hnízda i zničit. Stavbu hnízda provádí samice. Jeho základ tvoří větve, větvičky a suchá tráva. Uvnitř lemuje měkkou suchou trávu a prachové peří. Husy si vybírají partnera ne na období páření, ale na celý život. Ke snášení vajíček dochází na jaře od března do června. Samice snáší 4-6 vajec, někdy až 10, a inkubuje je. Samec hlídá hnízdo se samicí, pokud je husa vyjmuta z vajec na krmení, přikryje vejce peřím, aby byla v teple. Mláďata se líhnou po 28 dnech a již druhý den je dospělé husy vodí k vodě, učí je plavat a získávat potravu pro sebe.

V srpnu jsou mláďata pokryta peřím, do této doby dochází také k línání u dospělých ptáků. Celá rodina bere křídla a připravuje se na dlouhý let do zimování. Shromažďují se v hejnech čítajících až stovky jedinců.

Husa šedá je velmi opatrný pták, takže její lov je považován za obtížný a zároveň zajímavý. Šedé husy extrémně zřídka létají krmit se na stejných polích, raději mění místa krmení, což vážně komplikuje proces jejich sledování a lovu. K lovu šedé husy je důležité používat kvalitní větrné návnady a také je důležité umět správně a zřetelně vydávat potřebné husí zvuky, protože při sebemenší nepravdě se hejno okamžitě otočí a odletí. Je lepší mít vycpané husy šedé husy, nebo pokud jich není dostatek, můžete je naředit vycpanou husou běločelou, která je menší než husa šedá, a proto jí nekonkuruje. jídlo, působící jakoby ve vedlejší roli. Na polích můžete často vidět smíšená hejna husy šedé a kaprů bílého. Vzhledem k tomu, že husa šedá je velmi opatrný pták, je třeba k otázce maskování přistupovat velmi opatrně, protože sebemenší detail, záblesk z nábojnice nebo vybavení, nebo pohyb lovce může ptáka vyděsit a lov se neuskuteční. .

ČTĚTE VÍCE
Jak sbírat semena Echeveria?

Šedá husa (lat. Anser anser) je vodní ptactvo z čeledi kachen, jeden z nejznámějších druhů divokých hus.

Внешний вид

Husa šedá je pták dlouhý až 70-90 cm a vážící asi 2,1-4,5 kg, s rozpětím křídel 147-180 cm.

Divoké husy mají krátké nohy a dlouhý krk. Prostor mezi zobákem a očima hus je plně opeřený. Zobák těchto ptáků je vysoký a po stranách stlačený. Barva opeření závisí na identitě hus a může být bílá, šedá s černými skvrnami, hnědá se světlými skvrnami a černá. Samice a samec mají stejné zbarvení. Na okraji zobáku jsou zubovité příčné pláty, pomocí kterých husy filtrují částice potravy z vody. Husí nohy jsou velké a s plovacími blány. Tlapky jsou uzpůsobeny pro hrabání vody při plavání. Celkem se v přírodě vyskytuje 14 druhů hus, které tvoří několik poddruhů.

Habitat

Husy šedé obývají východní polokouli. Lze je nalézt v oblasti Černého moře, v lesním pásmu Evropy a na jižní Sibiři. Husa fazolová žije v euroasijské tajze a tundře. Kanadská husa se vyskytuje v Severní Americe. Husy se dobře aklimatizovaly ve skandinávských zemích a ve Spojeném království. Husa běločelá žije v euroasijské a americké tundře. Suchonos obývá malý areál ve východní Asii, kde si tento pták vybral stojaté a tekoucí vody. Husa horská obývá horské stepní, stepní a pouštní krajiny luk Kyrgyzstánu. Husa běločelá žije v ruské lesní tundře. Husa bílá obývá arktická pobřeží. Husa běloocasá se vyskytuje na Aljašce. Husa rudoprsá žije ve východní tundře na Sibiři. Husa brentská žije v tundře Eurasie, zatímco husa vlašská obývá pouze východní polokouli a hnízdí v horské tundře od Nové Zemly po Evropu.

V severní zóně zimují divoké husy v druhé polovině září, v jižní zóně koncem října.

Ekologie

Husa šedá obývá stojaté vodní plochy obklopené rákosím – bažiny, jezera, rybníky a podobně. Vyskytuje se také v travnatých bažinách a vodních loukách, kde si vybírá nejhůře přístupná místa. Na rozdíl od hus domácích, jejichž předkem je husa popelavá, je pohyblivější, snadno plave a potápí se. Jelikož si husa šedá získává potravu na souši, cítí se zde jistěji než ve vodě.

ČTĚTE VÍCE
Jak a kdy zasít pórek?

Život

Je to silný a opatrný pták. Zraněná husa se statečně brání údery do křídel, čímž způsobí vážná zranění například psům. Let šedé husy je obvykle nízký, se vzácnými údery křídel. Během sezónních migrací však husy šedé stoupají do velmi vysokých nadmořských výšek. V tomto případě létají v hejnech, v klínu nebo méně často v řadě. Počet ptáků v jednom hejnu se může velmi lišit – od několika ptáků po několik stovek. Během zastávek se shromažďují hejna hus šedých a vytvářejí hejna několika tisíc ptáků. Husy šedé se ze zimovišť vracejí velmi brzy, kdy ještě neroztál led z nádrží a louky jsou téměř celé zasněžené. Doba příchodu hus šedých pro jižní hnízdní oblasti je zpravidla první polovina března, pro severní – duben. V období, kdy jsou mláďata hus šedých pokryta peřím, ale ještě nemohou létat, začnou dospělé husy línat. Nejprve línají samci, později samice. Se ztrátou letového peří ztrácejí ptáci schopnost létat. V tuto chvíli vedou husy tajný způsob života na odlehlých místech a zůstávají se svým potomstvem, které také ještě není schopné letu. Proces línání pro šedé husy na jihu nastává v červnu, na severu – od dvacátého července. Línání končí kolem srpna. V této době začínají létat také mladí ptáci. Přelet do zimovišť na severu nastává v polovině září, na jihu koncem října a dokonce i v listopadu.

Jídlo

Divoké husy jsou býložraví ptáci. Na jaře se živí výhonky vodních rostlin. Na zemi se husy živí sazenicemi ozimých plodin a na loukách si prohlížejí mladou trávu. Při hnízdění zahrnuje jídelníček hus pouze vodní a polovodní potravu. Poté, co husy vzlétnou, živí se mletými trávami, sazenicemi kulturních i planých rostlin.

Reprodukce

Divoké husy dosahují pohlavní dospělosti ve třech až čtyřech letech. Ptáci obsazují hnízdiště ihned po příletu a hnízda začínají stavět ihned po tání sněhu. Stavbu hnízda provádí samice. Vnější část hnízda je postavena z vodních rostlin smíchaných s větvemi a větvičkami. Vnitřek hnízda je pokryt měkkou a suchou trávou. Husa snáší 4 až 10 vajec. Barva skořápky závisí na druhu hus. Ke snášení vajíček dochází v druhé polovině března, dubna nebo května a někdy i v červnu. Samice po celou inkubační dobu neopouští hnízdo a zdržuje se v blízkosti svého hnízda i během krmení. Během krmení samice pokrývá vajíčka chmýřím a suchou trávou. Odpařování pokračuje až 28 dní.

ČTĚTE VÍCE
Kolik písku potřebujete na cestu?

Chování

Divoké husy jsou stěhovaví ptáci. Ze zimování se vracejí poměrně brzy, nádrže jsou ještě pokryté vrstvou ledu a ve sněhu se teprve prodívají první rozmrzlé skvrny. Husy se vracejí do jižních oblastí v březnu a do severních oblastí v dubnu.

Během tahu se husy zdržují v hejnech a řadí se většinou do klínu. Počet ptáků v hejnu může být až několik set. Když se zastaví na krmení, všechna hejna se shromáždí a vytvoří krásný pohled. Husy létají na hnízdiště v párech. Jen některé druhy hus tvoří na hnízdištích páry. Husy si staví hnízda vedle hnízd sokolů a káňat, která vyhání psy, lišky a dokonce i lidi z jejich stanovišť.

Během období línání vedou husy izolovaný životní styl, protože v této době nemohou létat. V tomto období se husy stěhují do klidných míst a po dokončení línání se činnost hus obnovuje. Ptáci se chodí krmit za soumraku a v noci se vracejí na mělčinu. Za úsvitu se znovu vydávají hledat potravu a krmení až do pozdního rána. Divoké husy se usazují na vlhkých loukách, travnatých bažinách, ústích řek a jezerech porostlých hustými houštinami podvodních rostlin.

Metody lovu

Zajímavý

V Egyptě, 2200 let před naším letopočtem, byli tito ptáci chováni jako domácí mazlíčci. Díky šedé huse se tak objevilo několik plemen domácích hus – Kholmogory, Tula, Shadrin, Emden a Toulouse. Samotné husy šedé, ulovené mladé, se také snadno ochočí. Ale ani ty šedé husy, které vychovala husa domácí, neztrácejí instinkty a odlétají na podzim spolu s ostatními husami na jih. Některé z nich se v příštím roce vrátí k lidem.