Kyselina mléčná na obličej – neboli Kyselina mléčná – jemné keratolytikum, má nejmírnější a nejšetrnější účinek ve srovnání s jinými ovocnými kyselinami. Doporučeno pro použití na citlivou pokožku obličeje bez závažných zánětů a/nebo akné stupně 3 a 4.

Vlastnosti látky

Kyselina mléčná v kosmetologii je univerzální volbou mezi AHA kyselinami. Na rozdíl od kyseliny salicylové nebo glykolové kyselina mléčná téměř nikdy nezpůsobuje podráždění nebo peeling, ale zároveň má mnoho pozitivních účinků:

  • rovnoměrně exfoliuje stratum corneum epidermis;
  • vyrovnává tón a texturu obličeje;
  • hluboce čistí póry;
  • zadržuje vlhkost v buňkách;
  • podporuje tvorbu přirozené kyseliny hyaluronové v těle;
  • zvyšuje elasticitu pokožky a zpomaluje výskyt vrásek;
  • vizuálně omlazuje obličej;
  • chrání před volnými radikály;
  • má antibakteriální účinek.

Kyselina mléčná v kosmetice je perfektní pro suchou i mastnou pleť. Proniká hluboko do mazové žlázy, odstraňuje nahromaděné zátky a dezinfikuje, čímž předchází zánětům. Pomáhá eliminovat akné a post-akné.

Naše epidermis se neustále obnovuje, „zbavuje“ starou vrchní vrstvu – každý den na povrchu pokožky odumírají miliony buněk, čímž se vytváří prostor pro nové a svěží. Ale po 25 letech se tento cyklus zpomalí a trvá přibližně 45 dní. Stratum corneum se stává příliš tlustým a kožní maz prostě nemá příležitost prorazit. Výsledkem jsou ucpané póry, peeling a matná pleť.

Pravidelná expozice kyselině mléčné pomáhá urychlit proces na fyziologickou normu – 27-29 dní. V důsledku toho se výrazně zlepšuje tón pleti a celkový stav obličeje.

Má také regenerační účinek a působí proti stárnutí. Díky zrychlenému působení fibroblastů v dermis se turgor stává pružnějším a výrazové vrásky se vizuálně zmenšují.

Kyselina mléčná je produkována naší kůží jako NMF hydratační faktor. Nejenže zadržuje vlhkost, ale také ji rovnoměrně distribuuje do hlubokých vrstev epidermis.

Mechanismus úspory vody stimuluje produkci fibroblastů – a ty zase zvyšují syntézu vlastní kyseliny hyaluronové, silné přírodní hydratační látky. Přírodní výplň udržuje pokožku hladkou a pružnou.

Zesvětlující vlastnosti produktů mléčného kvašení jsou známy již od dob Kleopatry. Dosud byly studovány dva mechanismy bělení této látky. Hlavním principem je exfoliace, protože část pigmentu odchází spolu se stratum corneum. Vysoce koncentrovaná kosmetika s kyselinou mléčnou však funguje jinak. Zastavuje působení enzymu odpovědného za tvorbu melaninu. Tímto způsobem je problém hyperpigmentace eradikován na všech úrovních epidermis.

Na kosmetickém trhu jsou uvedeny následující produkty s kyselinou mléčnou pro obličej:

  • domácí a salonní peelingy – 5-20 %;
  • séra a krémy – až 5 %;
  • hydratační masky 2-3%;
  • krémy na nohy – až 4 %;
  • matující gely – 1–2 %.
ČTĚTE VÍCE
Který rybíz je zdravější?

Kromě hlavní funkce může tato složka plnit i funkce pomocné: často se používá jako pufrovací činidlo, které snižuje alkalickou agresi nebo jako vyrovnávací přísada v dekorativní kosmetice.

Důležité: přípravek nelze aplikovat v čisté formě! Není kompatibilní s xanthanovou gumou.

Kontraindikace a vedlejší účinky

Kyselina mléčná pro pokožku obličeje je přísně zakázána v následujících případech:

  • akutní fáze zánětlivého dermatologického onemocnění;
  • přítomnost otevřených ran nebo oparu;
  • akné stupeň 3-4;
  • růžovka;
  • po delším pobytu na slunci.

Tradičně je kyselina mléčná považována za bezpečný produkt. Stejně jako všechny ostatní složky však může v jednotlivých případech vyvolat alergickou reakci. Proto se během těhotenství doporučuje konzultovat užívání s lékařem.

U problematické pleti se sklonem k zánětům může dojít k exacerbaci – tzv. „období závislosti“. To je normální a trvá to přibližně 7–10 dní. Pokud reakce trvá déle, je to jasný důvod k dočasnému vysazení přípravku a konzultaci s kosmetologem nebo dermatologem. Pouze odborník může učinit konečný verdikt na základě vzhledu reakce: zda je nutné zcela odstranit krém s kyselinou mléčnou z péče.

Před aplikací na velmi suchou, velmi citlivou a reaktivní pokožku se doporučuje provést test na malé ploše obličeje.

Po aplikaci produktu se ujistěte používejte opalovací krém s SPF 50 v teplém období a SPF 30 v zimě.

Kyselina mléčná je organická kyselina ze skupiny kyselin AHA (alfa hydroxykyseliny), která se přirozeně vyskytuje v mléce, některém ovoci a zelenině (jako jsou rajčata nebo kvajávy) a ve víně. Podílí se na různých biochemických procesech v lidském těle.

Přítomnost kyseliny mléčné v našich kosmetických produktech je označena slovním spojením LACTIC ACID v seznamu složek na obalu.

Odkud to pochází?

Používáme přirozeně se vyskytující kyselinu mléčnou. Má dobrý environmentální profil a je biologicky odbouratelný. Jeho výrobní proces se řídí principy zelené chemie*. Vzniká jako výsledek kvašení cukru (z řepy, cukrové třtiny a kukuřice).

*Proces, který využívá minimální energii a vodu s minimálním odpadem.

K čemu se používá?

Kyselina mléčná se používá v potravinářském průmyslu jako okyselovadlo a zvýrazňovač chuti. Pro své antibakteriální vlastnosti je preferovanou složkou při výrobě pracích prostředků. Tato kyselina se používá v kosmetice k regulaci pH formule a pro její hydratační a exfoliační vlastnosti. Používá se v některých kosmetických produktech v kombinaci s jinými AHA, jako je kyselina glykolová.

ČTĚTE VÍCE
Jak často byste měli trávník sekat?

regulátor pH
Zvlhčování
Exfoliace a rozzáření pokožky obličeje
Jaké jsou jeho výhody?

Kyselina mléčná má na pokožku jemný exfoliační účinek. Podporuje hydrataci, odstranění odumřelých buněk a buněčnou obnovu. Pomáhá zjemňovat a udržovat vlhkost v pokožce a dodává jí jas. Pomáhá také udržovat hladinu pH kožní flóry. Je také známo, že posiluje vlasy.

Fakta:

  • Svou povahou a účastí na biochemických procesech je kyselina mléčná regulátorem pH.
  • Výzkumy ukazují, že AHA kyseliny, jako je kyselina mléčná, citrónová nebo kyselina glykolová, pomáhají redukovat známky stárnutí pokožky tím, že podporují jasnější pleť a redukují vrásky díky svým keratolytickým (exfoliačním) vlastnostem. Další informace naleznete v následujícím článku: Gougerot-Schwartz A. „Alpha-hydroxy-acides et vieillissement cutané“ Encyl Méd Chir, Cosmétologie et Dermatologie esthétique, 50-160-C-12, str. 7, 2000.
  • Bylo prokázáno, že kyselina mléčná pomáhá hydratovat pokožku.
  • V literatuře existují důkazy, že kyselina mléčná posiluje vlasový stvol. Zejména posiluje odbarvené vlasy.

Jak se používá v našich produktech?

Kyselinu mléčnou používáme jako úpravu pH v našich hygienických produktech, jako jsou produkty pro intimní péči, sprchové gely a šampony.

Používáme ho do čisticích prostředků na obličej a některých peelingů kvůli jeho schopnosti poskytovat jemný peeling. Při používání tohoto typu produktu se doporučuje dodržovat opatření uvedená na obalu, jako je vyhýbání se slunci a používání opalovacích krémů. Kyselina mléčná je vhodná pro citlivou pokožku. Stejně jako všechny naše produkty podléhají produkty obsahující kyselinu mléčnou přísnému hodnocení kvality a bezpečnosti.

Použití AHA je regulováno (koncentrace složení a pH vzorce) v různých zemích po celém světě, jako je Kanada, Tchaj-wan, Čína, ASEAN (Asociace národů jihovýchodní Asie), Brazílie a Mexiko. Některé země, například Spojené státy, mají navíc místní směrnice, které se jich týkají. Zejména ve Spojených státech musí určité produkty obsahující AHA nést specifické označení indikující přítomnost AHA a vhodná opatření pro použití. Naše produkty splňují regulační požadavky platné v každé zemi, ve které prodáváme.

Objevit

Účinné látky

Účinné látky působí na pokožku a vlasy. Jejich účinnost byla prokázána řadou vědeckých studií. Mohou být přírodního, syntetického nebo chemického původu.