Vzhled: Velký pták s dlouhýma nohama, krkem a zobákem. Hmotnost dospělého ptáka: 2,5 – 4,5 kg, výška: 100 – 120 cm, rozpětí křídel: 155 – 165 cm. Samci jsou o něco větší než samice, ale navenek jsou prakticky k nerozeznání. Chodí po zemi a v souladu s pohybem trochu vrtí hlavou. Na hnízdech nebo bidélcích dokáže dlouho stát na jedné noze s krkem vtaženým do peří těla. Často používá prudký let a je schopen stoupat ve stoupavých proudech vzduchu prakticky bez mávání křídel. Při prudkém klesání a přistání lehce přitiskne křídla k tělu a předloží nohy. Neexistují žádné sezónní rozdíly v barvě dospělých ptáků. Většina opeření je bílá, letky, ramenní peří a část pokrývek předloktí jsou černé s kovovým leskem. Peří na krku a hrudi jsou poněkud protáhlé; vzrušení ptáci (například při páření) je často načechrají. Zobák a nohy jsou jasně červené. Holá kůže kolem oka a přední část kůže brady jsou černé. Duhovka oka je hnědá. Po vylíhnutí je mládě pokryto řídkým a krátkým šedobílem chmýřím. Nohy jsou narůžovělé, po pár dnech šedočerné. Zobák a kůže kolem očí jsou černé, kůže na bradě je zarudlá a duhovky jsou tmavé. Mládě je zbarveno podobně jako dospělý, ale černá barva v opeření je nahrazena nahnědlou barvou, bez lesku. Zobák a nohy jsou tmavě hnědé. Duhovka očí je šedá. Místo výskytu: Čáp bílý žije v Evropě a Asii. V Evropě areál sahá na severu do jižního Švédska a Leningradské oblasti, na východ do Smolensku, Brjansku a Lipecku a v posledních letech se areál rozšiřuje i na východ. Zimy v Indii a tropické Africe. Populace čápů žijících v jižní Africe se stala přisedlou. Také někteří čápi žijící v západní Evropě, v místech, kde jsou zimy relativně teplé, na zimu neodlétají. Čápi bílí létají na zimování dvěma cestami. Ptáci žijící na západ od řeky Labe překračují Gibraltarský průliv a zimují v Africe mezi Saharou a tropickými deštnými pralesy. Čápi hnízdící na východ od Labe prolétají Malou Asií a Izraelem a zimují ve východní Africe mezi Jižním Súdánem a Jižní Afrikou. Někteří čápi se usazují v Etiopii a Jižní Arábii. Na všech zimovištích se čápi bílí shromažďují v tisícových hejnech. Mladí nedospělí ptáci někdy zůstávají v Africe celé léto. Čápi se přes den stěhují do zimovišť. Létají ve vysokých nadmořských výškách, často stoupají. K tomu volí aerodynamicky nejvýhodnější trasy. Čápi se vyhýbají létání nad mořem. Čáp bílý je typickým obyvatelem otevřené krajiny; Vyhýbá se souvislým lesům a zarostlým bažinám. Preferuje oblasti s vlhkými biotopy – louky, bažiny, pastviny, zavlažované půdy, rýžová pole atd. Vyskytuje se také ve stepích a savanách s jednotlivými velkými stromy nebo lidskými stavbami. Denní. Umí plavat, i když to dělá neochotně.

ČTĚTE VÍCE
Kdy naposledy přihnojit cibuli?

Питание: Živí se různými drobnými živočichy od žížal po hlodavce a drobné ptáky: pijavice, měkkýši, pavouci, korýši, hmyz a jeho larvy, ryby, obojživelníci, plazi atd. Dokáže zničit hnízda ptáků hnízdících na zemi nebo ulovit zajíce. Dokonce i malí predátoři, jako jsou lasičky, jsou zaznamenáni v jejich stravě. Velikost kořisti je omezena pouze schopností ji spolknout.

Reprodukce: Čápi bílí se začínají množit ve věku 3 až 7 let. Jsou monogamní, ale páry se tvoří pouze v období hnízdění. Centrem společenského dění pro chov ptáků je hnízdo. Mimo hnízdní území se partneři mohou navzájem zcela ignorovat. Samec se zpravidla na jaře vrací jako první a obsazuje hnízdo a chrání ho před ostatními čápy. Na hnízdě se vytvoří pár. Majitel hnízda vítá blížící se čápy praskajícím zobákem, hází dozadu a sklání hlavu, roztahuje křídla, zvedá ocas a ježí peří na krku. Toto je univerzální ukázka, používají ji neustále oba partneři a má různý vývoj v závislosti na situaci. Pokud se z čápa přilétajícího na hnízdo vyklube samice, po nějaké době se demonstrace promění v uvítací ceremoniál. Hnízda se vytvářejí na stromech a různých lidských strukturách – obytných a vedlejších budovách, elektrických a telefonních sloupech. Hnízdo je velká stavba z větví stromů o tloušťce až několika centimetrů; vnitřek hnízda je vystlán tenčími větvemi. Oba partneři postaví hnízdo do 8 dnů. , Snášení vajec od dubna. Inkubace začíná po 2. snůšce. Inkubace trvá od 29 do 34 dnů. Oba ptáci se inkubují. Mláďata se rodí slepá, oči se jim otevřou během několika hodin. V prvních dnech po vylíhnutí mláďat je čápi krmí především drobnou a měkkou potravou – červy, pulci, larvami hmyzu. Mláďata jedí sama. Dospělí čápi nosí potravu v zobáku nebo hrdle a vyvrhují ji doprostřed hnízda. Také poskytují kuřatům vodu a vylévají ji ze zobáku. Četnost příletů závisí na věku kuřat a vzdálenosti letů za potravou. Jídlo se obvykle přináší několikrát denně každé 1-2 hodiny. Mláďata opouštějí hnízdo ve věku 54-68 dní.

Naši mazlíčci: Čáp bílý je považován za symbol blahobytu a rození dětí. V parku Roev Ruchey jsou za bohatství a dobrou reprodukci zodpovědní čápi Sunny a Satyr. Přišli k nám z Uzbekistánu, ale v našem chladném klimatu se cítí skvěle.

Zajímavý fakt: Věděli jste, že: Čápi bílí používají poněkud neobvyklý způsob termoregulace – vyprazdňují se na nohou. V horkém dni můžete vidět mnoho ptáků s bílými „punčochami“ na nohou. Zřejmě se odpařuje tekutá kyselina močová a ochlazuje povrch tarzu. Jeho kůže je bohatě prostoupena cévami, kterými se ochlazuje krev.Čápi jsou velmi užiteční ptáci, kteří chrání výsadby před škůdci. Lovci tedy například sestavili popis obsahu žaludků tří ulovených ptáků: v žaludku prvního čápa našli 76 chroustů, uvnitř druhého – 730 larev listových vos, ve třetím – 1315 kusů kobylky. Proto na všech územích, kde žijí čápi, populace zachází s tímto ptákem velmi opatrně a věří, že přináší do domu štěstí, prosperitu a mnoho dětí. Za nejstarší je považováno hnízdo postavené čápy na věži ve východním Německu, které sloužilo ptákům v letech 1549 až 1930. V Rusku byl čáp vždy uctíván. Ve víře byl obdařen lidskými vlastnostmi. Věřilo se, že chrání zemi před zlými duchy. Podle jedné legendy dal Bůh člověku pytel hadů, žab a hmyzu, kteří byli tehdy považováni za zlé duchy, a nařídil mu, aby jej hodil do moře nebo zahrabal do díry. Muž cestou ze zvědavosti rozvázal pytel a všichni zlí duchové se rozšířili do celého světa. Za trest Bůh proměnil člověka v čápa, aby očistil zemi od zlých duchů. Nohy a nos čápa zrudly hanbou. Mezi západními Slovany je rozšířená víra, že čápi přinášejí děti. Předpokládá se, že čáp bere děti z moře nebo bažiny, přináší je v košíku a hází je do domu komínem. V Rusovi bylo znamení, že děti je třeba očekávat tam, kde čáp krouží, nebo k někomu, na jehož pole čáp často létá. Bylo považováno za šťastné znamení, když si čápi udělali hnízdo na střeše domu.

ČTĚTE VÍCE
Měli by být sršni zničeni?

Latinský název – Ciconia ciconia
anglické jméno – Čáp bílý
Četa – čápi (Ciconiformes)
Rodina – čápi (Ciconiidae)
Rod – čápi (Ciconia)

Čáp bílý je nejznámějším a nejrozšířenějším druhem čeledi; v mnoha částech svého areálu se druh stal synantropním, tzn. se dobře přizpůsobil životu vedle člověka.

Stav ochrany

Čáp bílý je podle svého mezinárodního statutu jedním z druhů, jejichž postavení v přírodě vyvolává nejmenší obavy. Jeho četnost se však v různých částech jeho rozsáhlého areálu liší. V západních částech se počet čápů bílých snižuje, a to i přes příznivý vztah lidí k těmto ptákům. Je to pravděpodobně způsobeno intenzifikací zemědělství, které snižuje potravní nabídku ptáků, a také jejich otravami v důsledku intenzivního používání pesticidů a hnojiv. V Rusku se naopak počet čápů zvyšuje v důsledku poklesu využívání zemědělských ploch. Celosvětová populace čápa bílého čítá 150000 XNUMX hnízdících párů a asi třetina z nich žije v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině. Pokud jde o regionální ochranu, je čáp bílý zařazen do Červené knihy Kazachstánu.

Pohled a osoba

Mezi různými národy existuje mnoho legend a pověr o čápovi bílém. Od pradávna je považován za symbol dlouhověkosti a manželské věrnosti. Rodiče svým dětem vysvětlili, že jsou to čápi, kteří přinášejí děti k lidem.
Slované a pobaltské národy považovali čápa za symbol blahobytu a štěstí. Pokud se na chatě objevilo čapí hnízdo, čekal na majitele souhlas, zdraví a dobrá úroda. Lidé věřili, že se čápi usazují pouze u dobrých a pracovitých lidí a vyhýbají se domovům zlých a líných lidí. V pohádkách je čáp vždy kladným hrdinou, zachraňuje své majitele před požáry, hady a jinými neštěstími. Poláci věřili, že čápi kroužící na obloze rozhánějí bouřkové mraky.
V Německu se na počest jarního příletu čápů konaly slavnosti, slavnostní průvody, zvonilo se.
Ve starověkém Řecku lidé, když na jaře viděli prvního čápa, poklekli.
Ve starověkém Římě platil „čapí zákon“, podle kterého byly dospělé děti povinny pečovat o staré rodiče; Věřilo se, že čápi krmí své rodiče.
V Maroku se věřilo, že čápi jsou lidé, kteří odlétají ze vzdáleného ostrova v podobě ptáků a poté znovu získávají lidskou podobu.
V Moldavsku je čáp symbolem vinařství. K tomu se váže i krásná pověst: čápi v zobácích přinesli obleženým vojákům hrozny a zachránili je. Turci věřili, že čapí hnízdo je talismanem proti bleskům a požárům.
Arméni považovali čápy za posvátné ptáky, kteří chrání pole a přinášejí teplo.
V Bělorusku je čáp bílý jedním z národních symbolů.
Obraz čápů je v erbech mnoha evropských měst.
Čápi bílí snadno navazují kontakt s lidmi a často je lze vidět na selských dvorech, jak se procházejí s drůbeží.

ČTĚTE VÍCE
Co je to pravý javorový sirup?

Rozšíření a stanoviště

Hnízdní areál čápa bílého je velmi rozsáhlý: Pyrenejský poloostrov, střední, východní a jihovýchodní Evropa, severní Afrika, západní Asie a Zakavkazsko, jihovýchodní oblasti Střední Asie. V Rusku se areál v poslední době rozšířil na východ a severovýchod a čápi bílí se pravidelně vyskytují v Karélii a oblasti Středního Volhy.
Čápi bílí zimují v tropické Africe a Indii a někteří ptáci ze střední Evropy létají na asijská zimoviště.
Čápi bílí jsou obyvatelé nízko položených luk a mokřadů; se často usazují v blízkosti lidských obydlí.

Внешний вид

Čáp bílý je poměrně velký pták: jeho délka je 102 cm, jeho výška je více než 1 m a jeho hmotnost je asi 4 kg. Peří je bílé, letky jsou černé. U stojícího ptáka se celá zadní část těla jeví jako černá, což se odráží v ukrajinském jménu ptáka – Černoguz. Peří spodní části krku je protáhlé a nařasené. Zobák a nohy jsou červené, váček na krku, uzdička a duhovka jsou černé.

Životní styl a společenské chování

Čápi bílí jsou stěhovaví ptáci. Většina evropské populace zimuje v tropické Africe, zbytek v Indii. Mladí ptáci létají na zimu samostatně, odděleně od dospělých, obvykle koncem srpna. Migrace dospělých nastává v září až říjnu. Nedospělí ptáci obvykle zůstávají ve svých zimovištích na další léto.
Čápi bílí létají velmi dobře a i když mávají křídly hladce a zřídka, létají poměrně rychle. Za letu mají krk natažený dopředu a nohy dozadu. Čápi se mohou vznášet ve vzduchu po dlouhou dobu, téměř bez pohybu křídel.

Krmení a chování při krmení

Potravní spektrum čápů bílých je vzhledem k umístění této populace velmi pestré a variabilní. Jejich hlavní potravou jsou drobní obratlovci a různí bezobratlí živočichové. Oblíbenou potravou evropských čápů jsou žáby, ropuchy, hadi (včetně jedovatých zmijí), ale i velké kobylky a sarančata. Čápi bílí však ochotně žerou žížaly, různé brouky, rybičky (včetně uhynulých), ještěrky, drobné hlodavce, kuřátka a ptačí vejce. Čáp „mírumilovný, laskavý“ je tedy skutečným predátorem. Čápi, kteří žijí na vesnicích, obratně chytají mláďata a kachňata, která se oddělila od svých matek. Během zimování se čápi často živí sarančaty.
Čápi hledají potravu pomalu po souši nebo po vodě, a když spatří kořist, rychle a obratně ji popadnou.

ČTĚTE VÍCE
Jaká plemena černých kuřat existují?

Vocalization

Čápi bílí nemají hlas v obvyklém slova smyslu. Komunikují spolu cvakáním zobáku, což jim zcela nahrazuje hlasovou komunikaci. Čápi přitom silně házejí hlavou dozadu a zatahují jazyk. Vzniklá velká rezonující ústní dutina zesiluje zvuk, takže praskání čápů je slyšet na velkou vzdálenost.
Mláďata čápa bílého vydávají zvuky připomínající kočičí mňoukání.

Rozmnožování, rodičovské chování a výchova potomků

Tradičním hnízdištěm čápa bílého jsou vysoké stromy, kde si staví obrovská hnízda, často vedle lidských sídel. Postupně začali čápi hnízdit nejen na stromech, ale i na střechách domů, na vodárenských věžích, na podpěrách elektrického vedení, na továrních komínech i na speciálních plošinách, které si lidé postavili speciálně k přilákání čápů k hnízdění. Někdy jako taková platforma poslouží staré kolo vozíku. Stejné hnízdo čápi často používají po mnoho let, a protože pár hnízdo každoročně opravuje a obnovuje, může dosáhnout velmi působivých velikostí (průměr přes 1 m a hmotnost 200 kg). Ve „spodních patrech“ takového obrovského hnízda se často usazují další, menší ptáci – vrabci, špačci, konipasci. Často taková hnízda čápi předávají „zděděně“ z rodičů na děti.
Při stavbě nebo opravě hnízd čápi někdy na selských dvorech sbírají doutnající větve nebo žabky. V takovém případě může shořet nejen čapí hnízdo, ale i dům, na jehož střeše se nachází. Odtud pochází legenda: pokud urazíte čápa, může vypálit dům pachatele.
Samci přilétají na hnízdiště o několik dní dříve než samice a obsazují jejich hnízda. V Rusku k příletu čápů dochází koncem března – začátkem dubna. Samec je připraven opustit první samici, která se objeví v jeho hnízdě, a pokud se objeví další (často loňská panička), je mezi nimi zřejmý boj o právo zůstat v hnízdě. Zajímavé je, že muž se tohoto „sporu“ neúčastní. Vítězná samice zůstává v hnízdě a samec ji pozdraví zvrácením hlavy a hlasitým cvakáním zobákem. Samice v reakci také hodí hlavu dozadu a cvakne zobákem. Toto chování ptáků vyvrací rozšířený názor, že čápi jsou k sobě neuvěřitelně loajální. Výměna samic na hnízdě je poměrně častým jevem. Po námluvách a páření samice snáší 1 až 7 (obvykle 2-5) bílých vajec, která pár střídavě inkubuje. Typicky, samice inkubuje v noci a samec inkubuje během dne. Výměna ptáků na hnízdě je doprovázena speciálními rituálními pózami a cvakáním zobáků. Inkubace trvá asi 33 dní. Vylíhlá mláďata jsou spatřená a mají černé zobáky. ale zcela bezmocný. Zpočátku rodiče krmí mláďata žížalami, předávají je „od zobáku do zobáku“ a postupně přecházejí na jiné druhy potravy. Během let krmení všechna mláďata rostou v hnízdě, při nedostatku potravy často hynou mladší. Je všeobecně známo, že dospělí čápi nemilosrdně vyhazují slabá a nemocná mláďata z hnízda. V tomto případě tedy legendy o „ušlechtilosti a laskavosti“ čápů zcela neodpovídají skutečnosti.
Poprvé se mladí čápi pokoušejí létat pod dohledem rodičů ve věku 54-55 dní. Potom dalších 14-18 dní zůstává mláďata pohromadě a přes den mláďata „nacvičují“ let a odlétají do rodného hnízda přenocovat.
Ve věku 70 dnů opouštějí hnízdo úplně. Koncem srpna odlétají mláďata na zimu sama, bez rodičů, kteří zůstávají na hnízdištích až do září. Je úžasné, jak mladí čápi nezávisle na sobě neomylně nacházejí zimoviště, kde nikdy nebyli.
Čápi bílí pohlavně dospívají ve 3 letech, ale mnoho jedinců začíná hnízdit mnohem později, v 6 letech.

ČTĚTE VÍCE
Jaké vitamíny obsahuje Echinacea?

Životnost

V přírodě se čápi bílí dožívají asi 20 let.

Život v moskevské zoo

Nyní v naší zoo na Starém území žije pár čápů bílých, který k nám přiletěl poměrně nedávno.
Denní strava čápa bílého obsahuje 350 g ryb, 350 g masa, 2 myši a 5 žab, celkem asi 800 g potravy.