Tamarind indický (lat. Tamarindus indica), neboli datle indická, je rostlina z čeledi bobovitých (Fabaceae), jediný zástupce rodu Tamarind. Jedná se o tropický strom pocházející z východní Afriky. Divoce roste v Súdánu, ale v současnosti je rostlina rozšířena ve většině tropických zemí Asie, kam se díky pěstování dostala několik tisíc let před naším letopočtem. V 16. století byl zavlečen do Mexika a Jižní Ameriky. V Thajsku je tamarind symbolem thajské provincie Phetchabun.

Velký stálezelený, pomalu rostoucí, dlouhověký strom až 20-30 m vysoký s rozložitou korunou. Plody tamarindu jsou tvořeny hroznovitými květenstvími a jsou to hnědohnědé zakřivené lusky, špičaté ke konci. Lusk pod dosti křehkou slupkou obsahuje bílou dužninu – dužninu a mnoho hustých hnědých semen.

Nutriční hodnota:

  • Kalorický obsah 239 kcal
  • Protein 2,8 g
  • Tuk 0,6 g
  • Sacharidy 57,4 g
  • Vláknina 5,1 g
  • Popel 2,7 gr
  • Voda 31,4 g
  • Mono- a disacharidy 57,4 g
  • Nasycené mastné kyseliny 0,272 g
  • Beta-karoten 0,018 mg
  • Vitamín A (VE) 2 mcg
  • Vitamín B1 (thiamin) 0,428 mg
  • Vitamín B2 (riboflavin) 0,152 mg
  • Vitamín B3 (pantotenový) 0,143 mg
  • Vitamín B6 (pyridoxin) 0,066 mg
  • Vitamín B9 (folát) 14 mcg
  • Vitamín C 3,5 mg
  • Vitamin E (TE) 0,1 mg
  • Vitamín K (fylochinon) 2,8 mcg
  • Vitamín PP (ekvivalent niacinu) 1,938 mg
  • Cholin 8,6 mg

Makronutrienty:

  • Vápník 74 mg
  • Hořčík 92 mg
  • 28 mg sodíku
  • Draslík 628 mg
  • Fosfor 113 mg
  • Stopové prvky:
  • 2,8 mg železa
  • Zinek 0,1 mg
  • Měď 86 mcg
  • Selen 1,3 mcg

Dužina plodů je jedlá a oblíbená. Dužnina zelených plodů má velmi kyselou chuť a používá se při přípravě pikantních pokrmů. Zralé plody jsou sladší a lze je použít k výrobě dezertů, nápojů a občerstvení. Tamarind lze snadno zakoupit po celém světě v obchodech s orientálními potravinami.

Tamarind je nedílnou součástí jihoindické kuchyně, kde se používá k přípravě pikantního guláše z čočky a zeleniny. Tamarindové sladkosti jsou oblíbené v Mexiku. Tamarind dodává výraznou chuť jednomu z nejoblíbenějších jídel thajské kuchyně – pad payu.

V Thajsku se vyskytují dva druhy tamarindu: sladký tamarind, který je vynikajícím základem pro dezerty, a zelený tamarind, který se jí s paprikou a sladkou omáčkou.

ČTĚTE VÍCE
Jak zimuje Stefanandra?

Tamarind se přidává do rýže a zeleniny. Vyrábí se z něj velmi pálivé omáčky a koření. Omáčka na bázi tamarindu dodává smaženému masu, jako je jehněčí, telecí nebo kuřecí, jedinečnou chuť. Používá se k výrobě džusů, nápojů, džemů.

Tamarind je v evropské kuchyni stále exotický. Existuje však jeden produkt využívající tamarindový extrakt, který má v mezinárodní kuchyni velký význam – worcesterská omáčka – která je stejně jako „směs kari“ považována za „indický“ původ.

Tamarindové dřevo se díky své hustotě a pevnosti používá k výrobě nábytku, podlah a interiérových předmětů.

V jižní Indii se tamarínd používá mimo jiné k dekorativním účelům – k vytvoření stínu nad cestami. V chrámech v asijských zemích se tamarindová dužina používá k čištění mosazných šperků od oxidů a mastnoty. Je zvláště zajímavé, že tamarind je široce používán v medicíně díky přítomnosti vitamínu A a organických kyselin, včetně kyseliny vinné, citrónové a mléčné.

Na Filipínách se listy stromu tradičně používají k přípravě bylinného čaje, který zmírňuje horečku při malárii. K zevnímu použití se odvar z listů používá do koupelí při očních infekcích. Na zanícené klouby se přikládá obklad z listů tamarindu.

Pro své léčivé vlastnosti se tamarind používá v ájurvédě k léčbě onemocnění trávicího traktu.

Tamarind pěna je mírné projímadlo, které zadržuje tekutinu ve střevech a působí tak projímavě. Převařená semena zralého ovoce se používají k léčbě infekcí způsobených háďátky, tasemnicemi a úplavicí. Květy tamarindu pomáhají snižovat krevní tlak. Tamarindová voda se doporučuje při bolestech v krku a jako antiseptikum. Tamarind je také považován za posilovač imunity a silné ženské afrodiziakum.

V Indonésii se tamarindový olej často používá při kosmetických procedurách. Vysoký obsah vitamínů v jejích mladých listech z ní dělá vynikající vyživující prostředek pro zanícenou a podrážděnou pokožku. Tamarindová dužina je aktivní složkou masek pro mastnou pleť. V thajských lázních se tamarindová voda používá ke zvlhčení tělových zábalů.

Opatrně! Koření s obsahem tamarindu je kontraindikováno při překyselené gastritidě, žaludečních a střevních vředech a onemocněních trávicích žláz. Nadměrná konzumace tamarindu může způsobit průjem. Také se nedoporučuje konzumovat ovoce v těhotenství.

Tamarind má v thajské kultuře zvláštní místo. Neplní pouze dekorativní funkci, ale také přináší štěstí majiteli. Věří se, že peníze se „přilepí“ k člověku, kterému na zahradě roste strom s lepkavými větvemi. Období sklizně v Thajsku není od října do února. Tamarind se pěstuje v severní části země.

ČTĚTE VÍCE
Proč se marmeláda vaří v pánvi?

Při výběru tamarindu v obchodě nebo na trhu věnujte pozornost tomu, aby plody byly na dotek pevné, s hladkou, rovnou slupkou, neměly by být vrásčité ani bez barvy. Pozor, plody tamarindu mají velmi tvrdá semena.