Podle metod vývoje kuřat lze všechny ptáky rozdělit do dvou kategorií: některé se nazývají mláďata, jiné – hnízdící. Mláďata chovných ptáků ihned nebo velmi krátce po opuštění vajíčka opouštějí hnízdo a mohou se samostatně pohybovat. Vylézají z hnízda s otevřenýma očima a ušima a mají dobře vyvinuté ochmýřené opeření. Do této skupiny patří ptáci, kteří se zdržují převážně na zemi nebo v blízkosti vody, ale ne na stromech: kachny, husy, kolejnice, dropi, jeřábi, potápky, potápky, rackové, brodiví ptáci, tetřevové, plameňáci, trojčata. Z vajíčka vylézají mláďata se špatně vyvinutým svalstvem končetin, holá nebo mírně ochlupená, často slepá a hluchá. Nemají ještě stálou tělesnou teplotu a v tomto ohledu připomínají nižší obratlovce. Tato mláďata jsou tak zcela bezmocná a první dny či týdny života tráví v hnízdě, dokud se jim nevyvine opeření a nejsou schopna samostatného pohybu.

Dá se říci, že mláďata chovných ptáků vylézající z vajíček svým vývojem odpovídají mláďatům z období, kdy jsou připravena vylétnout z hnízda. Mezi hnízdící ptáky patří např. pěvci, datli, kukačky, dudci, rorýs, holubi, rakši, ledňáčci, veslopodi (pelikáni a kormoráni), ale i dravci, sovy a trubkovci. Mladá kuřata mají velmi charakteristické zbarvení tlamy a jejích okrajů – obvykle světlé (žluté nebo růžové). Péče o snůšku se také liší u mláďat a mláďat. U mláďat vede dospělý pták s mláďaty (u některých druhů samec, u většiny samice, méně často část mláďat se samcem a část se samicí, jako je tomu u potápek a jeřábů). plůdku, chrání ji, při nepříznivém počasí (chlad, déšť) přikrývá tělem, vyhledává a upozorňuje mláďata na potravu.

Malá kachňata si však okamžitě začnou sama nacházet potravu. U některých vodních ptáků v prvních dnech života, když jsou unavení, kuřata sedí matce na zádech a potápky drží kuřata pod křídly při plavání a dokonce i potápění.

Vztah mezi rodiči a potomky je složitější u mláďat. V případech, kdy se inkubace účastní obě pohlaví nebo když samec krmí inkubující samici, krmí kuřata společně oba rodiče, ale povaha jejich účasti na krmení není stejná.

Nejprve u dravců loví kořist především samec a samice krmí mláďata a trhá kořist na kusy. Když mláďata vyrostou a začnou si kořist trhat sama, nosí jim potravu oba rodiče. Již bylo uvedeno, že krmení kuřat vyžaduje od starých ptáků velké úsilí. Krmení kuřat potravou se u různých druhů vyskytuje odlišně. Když hmyzožraví ptáci přilétají na hnízdo, dávají potravu pouze jednomu mláděti (až na vzácné výjimky), masožraví ptáci a ptáci žraví dávají potravu celému potomstvu. Posloupnost a rovnoměrnost krmení kuřat u žravců je zajištěna pohybem „dobře krmených“ a „hladových“ kuřat v hnízdě.

Nakrmená kuřata se obvykle přesunou na okraj hnízda a vyprázdní se, zvednou vysoko ocas; hladoví se přesunou, aby zaujali své místo uprostřed tácu. Dospělí ptáci čistí hnízdo od všech nečistot (toto nedělají pouze holubi a dudci) a zahřívají kuřata a přikrývají je svými těly. Protože přehřátí je pro kuřata neméně nebezpečné než zima, rodiče hnízdo stíní v hodinách, kdy na plod dopadají přímé sluneční paprsky; dospělý pták stojí nad hnízdem a mírně rozevře křídla. Mnoho predátorů stíní svá mláďata zelenými větvemi stromů. U hnízdících ptáků mláďata obvykle opouštějí hnízdo poté, co se naučí létat.

Různé druhy ptáků mají různou dobu, po kterou kuřata zůstávají v hnízdě. U malých pěvců je doba pobytu mláděte v hnízdě od vylíhnutí vajíčka do odletu asi dva týdny nebo o něco déle (u sýkor modřinky je to 18 dní, u králíka 18-19 dní, u červenky 15 dní, u střízlíka 17 dní), tj. přibližně se shoduje s inkubační dobou. U velkých druhů je vývoj pomalejší, a to nejen absolutně, ale i relativně. Havran inkubuje 21 – 22 dní a mládě sedí v hnízdě 50 dní. Potápka červenohrdlá inkubuje 38–40 dní a schopnost létat se vyskytuje pouze u 60denního kuřátka. Z pěvců se s největší pravděpodobností vyvinou mláďata zemních hnízdních forem (skřivan vylétá z hnízda 9. den po vylíhnutí, slavík 11.), zatímco mláďata brhlíků dutých sedí v hnízdě 25-26 dní , mláďata sýkor koňadry – 23 dní, mláďata špačků – 21-22 dní. Rychle se rozvíjejí i druhy hnízdící na severu: jitrocel laponský vylétá z hnízda po 10 dnech. Rodiče krmí mláďata ještě nějakou dobu poté, co opustí hnízdo. Odchod z hnízda je také spojen s plným rozvinutím úboru peří, které nahrazuje péřové oblečení mláděte. Plného růstu mláďata dosahují na prvním podzimu života.

ČTĚTE VÍCE
Jak zvýšit výnos ostružin?

Naprostá většina ptáků, s výjimkou některých velkých druhů, začíná hnízdit asi v jednom roce věku, tedy příští jaro. Hnízdí i ti ptáci, kteří v této době nosí opeření, které se barvou liší od opeření dospělých (např. sokol, jestřáb). Je zajímavé, že hmotnost mláďat těsně před opuštěním hnízda je často větší než hmotnost mláďat v následujících měsících. To je vysvětleno skutečností, že cvičení v pohybu a samostatné lety někdy způsobují, že mládě ztrácí své tukové zásoby. Kolik let žijí ptáci? O jejich délce života v přírodních podmínkách je poměrně málo informací.

Známou představu o dlouhověkosti ptáků poskytují výsledky jejich značkování a páskování a také pozorování života ptáků chovaných v zajetí. Je třeba rozlišovat mezi maximální potenciální délkou života z fyziologického hlediska a skutečnou, průměrnou, která existuje v přírodě, kde působí různé důvody omezující život ptáka: nepříznivé povětrnostní (meteorologické) a potravní podmínky, činnost všech druhů predátorů a konečně i nemoci. Obecně řečeno, velcí ptáci mají delší životnost než malí ptáci.

Nebylo možné stanovit jednoznačnou souvislost mezi délkou života a reprodukčními vlastnostmi (plodnost, typ vývoje – hnízdění nebo snůška) u ptáků. Konečně existují rozdíly v očekávané délce života mezi různými systematickými skupinami ptáků. Lze poznamenat, že malí pěvci žijí relativně déle než malé druhy savců. Anglický zoolog Flower vypočítal (1925-1938) průměrnou délku života ptáků žijících v londýnské a káhirské zoologické zahradě a dospěl k závěru, že v rámci stejného řádu se liší relativně málo. Podle jeho výpočtů je průměrná délka života havranů a kakaduů 20 let, sov 15 let, denních dravců 21-24 let, vespod 20 let, kachen 21 let, volavek 19 let, brodivých 10 let, racků 17 let. let, u běžců 15 let, u holubů 12 let, u kuřat 13 let. U kuřat domácích je délka života samozřejmě výjimečně 24, 25 a dokonce 30 let. (Nicméně známky stárnutí – snížená plodnost – jsou pozorovány u slepic Leghorn po 3 letech života.) Několik čísel o potenciální délce života ptáků chovaných v zajetí. Z řádu pěvců byl zaznamenán věk 60 a dokonce 69 let u krkavce, z malých pěvců u pěnice zahradní – 24 let, u kosa a červenky – 20 let, u skřivana – více než 20 let. Z řádu sov se výři dožívali 34, 53 a 68 let.

ČTĚTE VÍCE
Jak dlouho mám užívat Elevit?

Papoušci jsou také dlouhověcí: věk červeného papouška je 64 let, pro kakadu – více než 56 let, pro papouška šedého – více než 49 let. U denních dravců jsou známy tyto údaje: orel buvol se dožil 55 let, kondor 52 a více než 65 let, orel skalní 46 let a podle jiných, ale nepříliš spolehlivých informací více než 80 let, grifonek. sup více než 38 let. Z anseriformes se husa kanadská dožila více než 33 let, labuť malá 24/2 roku. Z jeřábů žil jeřáb písečný 47 let, jeřáb šedý 43 let a jeřáb antigonský 42 let. Shoebil africký žil 36 let. Racci stříbřití se dožili přes 20 let a jeden se dožil dokonce 49 let. Růžový pelikán se dožil 51 let.

Někteří holubi žili asi 30 let. Pštrosi se dožívali až 40 let, emu až 28 let. V přirozeném prostředí však přirozená úmrtnost ptáků výrazně omezuje jejich délku života a „maximálního“ věku se mohou dožít jen výjimečně.Úmrtnost mláďat je významná zejména v prvním roce života. Zejména u pěvců zjevně přesahuje 50 % (přirozeně s kolísáním podle roku a podle druhů). Například u lejska strakatého je úmrtnost prvňáčků 60 % z jejich celkového počtu, u červenice dokonce až 79 %. Ze 77 mláďat kosatek kroužkovaných v jedné oblasti v Německu zmizelo 51 v prvním roce, 17 ve druhém, 6 ve třetím, 2 ve čtvrtém a pouze jedno přežilo do věku pěti let. U střízlíka amerického zemře přes zimu až 70 % dospělých a až 74 % mláďat prvního ročníku.

Podobné jevy se vyskytují i ​​u jiných ptáků. Například u tučňáků císařských v drsné Antarktidě dosahuje úmrtnost mláďat v nepříznivých letech 77 %. Ze sokolů stěhovavých kroužkovaných v Německu bylo odebráno 44 ve věku jednoho roku, 10 ve věku 2 let, 4 ve věku 3 let a pouze 2 ve věku 669 let. Z 465 kroužkovaných káňat obecných odebraných v NDR bylo 111 odebráno v prvním roce života, 93 ve druhém a pouze 65 bylo odebráno ve starších letech. U buřňáků Wilsonových na Graham Land v Antarktidě až 95 % kuřat umírá v norách, kde tito ptáci hnízdí, hlavně kvůli sněhovým úlomkům. U rybáka obecného uhyne v prvním roce života až 17,2 % mláďat, ale průměrná úmrtnost rybáků přežívajících první rok života v každém věku je pouze 3 %. Průměrný věk ptáků v hnízdní kolonii (nepočítaje mláďata) je navíc 5-XNUMX let.

Vodní ptáci, zejména koloniální ptáci, mají vyšší průměrný věk než pěvci a přirozená úmrtnost dospělých jedinců je relativně nižší.

  • Malí papoušci
  • ušlechtilý papoušek
  • čeleď tučňákovití (Spheniscidae)
  • Flóra a fauna č. 56
  • Objednejte si TUČŇÁKY (Sphenisciformes)
  • Prodej velkých papoušků
  • Snížení počtu škůdců

Běžný hnízdící a tranzitní stěhovavý pták, občas zimující v malých počtech. V Bělorusku se vyskytuje a hnízdí na celém území.

Dobře známý pták. Vzhled ptáka, který sedí a chodí po zemi, je velmi charakteristický pro jeho hustou stavbu těla, zkrácený ocas, dlouhý ostrý rovný zobák a velké silné nohy. Létajícího ptáka lze snadno rozpoznat podle trojúhelníkového tvaru jeho špičatých křídel. Pohlavní dimorfismus v barvě a velikosti není téměř vyjádřen, ale věkově podmíněný dimorfismus v barvě peří je nápadně výrazný. Dospělý pták na jaře je černý se zeleným a fialovým kovovým leskem; vrcholy hřbetních per jsou hnědé, zobák jasně žlutý (mandibula s modrou bází), nohy oranžově červené. V čerstvém podzimním opeření jsou dospělí ptáci poseti hustými bělavými a nahnědlými pruhy a skvrnami, které téměř zakrývají tmavou barvu těla a křídel. Zobák je tmavý, duhovka hnědá, nohy růžovookrové. U zimujících jedinců je spodní strana těla pokryta bílými pruhy, které do jara mizí. Do jara se světlé okraje na koncích pírek postupně opotřebovávají a pírka samotná se zostřují. Během období páření zůstávají pruhy v malém počtu na hřbetě, křídlech a pod ocasem. Mladí špačci po opuštění hnízd a do podzimu mají jednolitou šedohnědou barvu se světlejším hrdlem, tmavou uzdičkou od zobáku k oku a tmavě šedým zobákem. Nohy jsou matné, šedookrové. V pozdním létě a na podzim se línající mláďata s pronikavým černobílým opeřením zdají strakatá. Váha samce 54-104 g, samice 68-101 g. Délka těla (obě pohlaví) 21,5-23 cm, rozpětí křídel 37-42 cm. Samec délka křídla 11,5-13,5 cm, ocas 6-7,5, 2,5 cm, tarsus 3,5-2 cm, zobák 3-12 cm.Samice délka křídla 13-5,5 cm, ocas 7-2,5 cm, nártoun 3,5-2 cm, zobák 3-XNUMX cm .

ČTĚTE VÍCE
Jak uchovat cuketu na dlouhou dobu?

Není plachý, dobře létá, chodí a běhá; většinu roku žije v hejnech. Létající pták má relativně krátká špičatá křídla se světlou spodní stranou, dlouhý špičatý zobák a krátký ocas; Tyto vlastnosti umožňují odlišit špačky od jiných hejn podobných ptáků – kosů a voskových křídel.

Píseň je velmi rozmanitá, hlasitá, skládá se ze zvuků pískání a cvrlikání, zahrnuje četné výpůjčky písní jiných ptáků, stejně jako imitace široké škály zvuků. Zpívající špaček doširoka otevře zobák, nafoukne peří na hrdle a pravidelně třese napůl roztaženými křídly. Výkřik a volání na poplach je tiché mumlání „chrr“, „chrrrr“. Mláďata vydávají pískání, cvrlikání a cvrlikání. V hejnech jsou velmi hluční.

Většina našich špačků hnízdí v obydlených oblastech – ve vesnicích, zemědělských usedlostech, prázdninových vesnicích a dokonce i v malých městech. Zde ptáci obývají speciálně zavěšené dřevěné domy – ptačí budky. Špačci se navíc často usazují (v blízkosti lidských sídel) ve světlých horských a lužních lesích, hájích a stromových porostech podél řek, kde jsou hlavními hnízdními podmínkami přítomnost dutin.

Na jaře tito ptáci přilétají a tranzitují mezi prvními – v březnu a na jihu republiky někdy již koncem února. Načasování příjezdu se značně liší v závislosti na jarních povětrnostních podmínkách. Při jarním tahu špačci létají v široké frontě, v malých (10–40 jedinců) hejnech ve výšce 50–70 m, drží se v nivách řek.

Nějakou dobu po příletu zůstávají špačci v hejnech. Noci tráví na okrajích lesa, v rákosových houštinách v nivách řek, rybích farmách, jezerech a nádržích, večer se shromažďují na stromech, které dominují výškou. 40–60 minut před setměním přilétala z okolních oblastí hejna ptáků o 60–100 i více jedincích. Počet hnízdících ptáků se pohyboval od 8 do 15 tisíc.

Brzy ráno se rozptýlili po městě a jeho okolí při hledání potravy. Hromadné přenocování špačků pokračuje až do začátku období rozmnožování, které v různých letech nastává začátkem března – začátkem dubna.

S příchodem samic se tvoří páry a hejna se rozpadají. Ptačí páry obsazují ptačí budky a dutiny a samci oznamují svou přítomnost poměrně hlasitým zpěvem, jehož charakteristickým rysem je převaha různých strof vypůjčených od jiných ptáků, stejně jako imitace jiných zvuků – vrzání dveří, praskání motoru, různé cvakání atd. Samec sedící na větvi při zpěvu třese křídly. Zpěv pokračuje do konce května, se začátkem inkubace jeho písňová aktivita prudce klesá.

ČTĚTE VÍCE
Jak dlouho chardonnay stárne?

Chová se v párech nebo malých skupinách. Normálně jsou monogamní, i když existují případy bigamie. V některých případech mohou mít osady charakter kolonie (až 70 párů), i když ptáci nesnášejí přílišnou blízkost jiných párů. Špaček k hnízdění ve většině případů obývá ptačí budku, často se usazuje v přirozených dutinách jehličnatých a listnatých stromů (borovice, osika, topol, vrba, dub, lípa, olše) a také v dutinách nejčastěji vyhloubených strakapoud velký nebo strakapoudi jiných druhů množství. Nejochotněji obsazuje prohlubně s otvorem o průměru asi 47 mm, do kterých sotva pronikne. Někdy hnízdí v dutinách a výklencích kamenných a dřevěných staveb, pod střechami (zejména břidlice), příležitostně i ve zdech hnízd velkých ptáků (čápi, někteří dravci).

Výška prohlubně nebo holubníku není nijak zvlášť důležitá. Nejvýhodnější jsou však prohlubně umístěné ve výšce alespoň 3 m od země. Na stavbě hnízda se podílejí oba členové páru, i když někdy samec začíná stavbu hnízda bez samice. Hnízdní komora je v tomto případě hojně vystlána suchými, často dosti hrubými stonky trávy, krátkými brčky (čerstvými nebo polorozpadlými) a vlnou. Nahoře je umístěno velké množství peří domácích i volně žijících ptáků. Takové hnízdo je chaotická hromada různých stavebních materiálů. V hnízdech čápů a velkých dravců jsou hnízda špačků téměř kulovitého tvaru s bočním vchodem. Průměr zásuvky (lit.) 14,5 cm; hloubka podnosu 6 cm, průměr 9 cm.

V plné snůšce je 4-7 (obvykle 5-6), ojediněle až 8 vajec. Skořápka je mírně lesklá, jednobarevná, jasná, světle nebo zelenomodrá, bez skvrn. Hmotnost vejce 7 g, délka 29 mm (27-31 mm), průměr 21 mm (20-22 mm).

Čerstvé snůšky se objevují v druhé polovině dubna – začátkem května. Hnízdní hnízdní cyklus od snesení prvního vejce do opuštění hnízda mláďat je 38–40 dní. Maximální rozdíl v době rozmnožování jednotlivých ptáků nepřesahuje 30–35 dní. Obvykle je jedno odchov za rok. Na jihu republiky se některým párům špačků líhnou dvě snůšky ročně, ale tento jev není rozšířený. Kromě toho jsou pozdní snůšky v jižním Bělorusku poměrně vzácné a neexistují žádné přesvědčivé důkazy o tom, že stejný pár špačků snáší dvě snůšky ročně.

Samice snáší jedno vejce denně. Oba ptáci inkubují 12–15 dní, samec však v mnohem menší míře, v noci pouze samice. Mláďata se líhnou pokrytá dlouhým, hustým, šedavě bílým chmýřím. Třetí den se kuřatům otevřou zvukovody a sedmý den se otevřou oči. Nejprve se krmí samec, později samice a samec nosí mláďatům potravu. S výskytem kuřat jsou jasně viditelné obytné dutiny, ptáci k nim neustále létají s potravou, odnášejí bělavé kapsle trusu pryč z hnízda a kuřata hlasitě cvrlikají. Mláďata opouštějí hnízdo 3.–7. den života.

Rodiče krmí mláďata ještě asi 10 dní.

Poté se mláďata spojí do hejn a začnou vést kočovný způsob života: létají, aby se živili pastvinami a sklizenými poli, a obvykle tráví noc mezi větvemi keřů nebo v hustých korunách stromů a někdy i v rákosových houštinách. Dospělí ptáci jsou také přítomni v hejnech področních mláďat. Kromě toho se v dubnu – první polovině května nacházejí hejna kočovných ptáků, která se skládají převážně z jednotlivců, kteří se nehnízdí.

ČTĚTE VÍCE
Jak se jmenuje japonská ředkev?

Pohlavní zralost u špačků nastává ve věku jednoho roku. Podle některých údajů se většina špačků nezačne rozmnožovat ve věku jednoho roku. Někteří dospělí ptáci se navíc neúčastní rozmnožování z důvodu nedostatku vhodných hnízdišť, nepříznivých povětrnostních podmínek a dalších faktorů.

V červenci – srpnu se nacházejí hejna špačků o stovkách jedinců. Na konci léta, než stráví noc, hejna špačků předvádějí ve vzduchu složité piruety, připomínající mraky, které neustále mění konfiguraci, a všichni ptáci se pohybují překvapivě harmonicky a synchronně. S prvním mrazem v září se špačci vracejí na svá hnízdiště a poblíž jejich domů je vidět zpívající ptáci. Předpokládá se, že původní ptáci se vracejí do ptačích budek. Na podzim se objevují pouze ráno a jejich zpěv připomíná táhlý hvizd, méně melodický než na jaře. Návrat na hnízdiště na podzim je pravidelný.

Protože ne všichni ptáci se vracejí do ptačích budek, můžeme předpokládat, že někteří z nich se začnou stěhovat do zimovišť již v září, jiní – od října do pozdních mrazů. Většina ptáků odlétá ve 2. polovině září. Někdy máme zimoviště tohoto druhu a zimující špačci se zpravidla zdržují v obydlených oblastech. Děje se tak poměrně zřídka a nepravidelně, častěji na jihu republiky.

Špačci se živí převážně živočišnou potravou: brouci, pavouci, žížaly, mravenci, housenky a malí měkkýši. Potrava se získává především z povrchu země a ve svrchních vrstvách půdy. Žížaly a larvy brouků vyhrabává z měkké půdy a sbírá je na jaře po orbě po ornici. Méně často zkoumá koruny nebo chytá hmyz ve vzduchu (například doprovází stáda spárkaté zvěře). V létě a na podzim jedí plody třešní, třešní, hroznů atd. a klují je přímo z větví.

Mláďata jsou krmena hmyzem. Rodiče přinášejí mláďatům potravu 16–17krát za 270–314 hodin. „Pracovní den“ rodičů obvykle začíná v 5:22 a končí ve XNUMX:XNUMX hod. V ranních a večerních hodinách jsou mláďata krmena intenzivněji.

Počet bezobratlých, které špačci získají v procesu krmení 5 kuřat během 18–19 dnů jejich pobytu v hnízdě v Moskvě a dalších oblastech Ruska, je 9–13 tisíc jedinců.

Počet špačků obecných je stabilní, v Bělorusku se odhaduje na 1,5–1,7 milionu párů.

Maximální věk zaznamenaný v Evropě je 22 let 11 měsíců.

1. Grichik V.V., Burko L.D. „Svět zvířat Běloruska. Obratlovci: učebnice. manuál” Minsk, 2013. – 399 s.

2. Nikiforov M.E., Yaminsky B.V., Shklyarov L.P. „Birds of Belarus: A Guide to Nest and eggs“ Minsk, 1989. – 479 s.

3. Gaiduk V. E., Abramova I. V. „Ekologie ptactva na jihozápadě Běloruska. Passeriformes: monografie.” Brest, 2013. – 298 s.

4. Fedyushin A.V., Dolbik M.S. „Birds of Belarus“. Minsk, 1967. – 521 s.

5. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING list of longevity records for European birds.

6. Koblik E. A. “Starling, or common starling” / Kalyakin M. V. (obecné vyd.) Kompletní průvodce ptáky evropské části Ruska. Část III. Moskva, 2014. s. 87-89.