První vědecký popis zvířete podal švédský zoolog Carl Linné v roce 1758. Zvíře pojmenoval Úterý zibellina, toto jméno přetrvalo dodnes. Slovo „sable“ je slovanského původu a v raném středověku se díky obchodu s kožešinami rozšířilo po celé západní Evropě. ruský sobol a polština sobol přešel do němčiny Zobel, holandský sabel, španělsky cibelína, portugalština zibelina, italština zibellino Z italské verze pochází latinská verze názvu zibellina, což se stalo vědeckým názvem druhu.

Jak vypadá sobol?

Zvíře má pružné, protáhlé tělo, dlouhý krk, ostrou tlamu a poměrně velké zaoblené uši. Samci jsou obvykle 38 až 56 cm dlouzí, s ocasem 9-12 cm a váží 880-1800 gramů. Samice jsou o něco menší – délka těla samice je 35-51 cm, s ocasem 7,2-11,5 cm. Sobol je na svou velikost velmi obratné a silné zvíře.

Velikostí i vzhledem je sobol velmi podobný kuně borové, ale i mezi těmito druhy jsou rozdíly. Sobol má větší a protáhlejší hlavu, špičatější tlamu, větší uši a kratší ocas. Srst sobola je měkčí a hedvábnější než srst americké kuny.

V zimě je srst zvířete delší a hustší než v létě. Barva zvířete se liší od světle až tmavě hnědé v závislosti na jeho stanovišti. Srst na hřbetě a tlapkách je obvykle tmavší, srst na břiše je světlejší. Japonský sobol má černé končetiny. Někteří jedinci mají na hrdle světlou skvrnu, šedou, bílou a nažloutlou.

Typické sobolí barvy:

  • hlava – tmavá, téměř černá srst bez světlých skvrn;
  • srst – světlá, plavá nebo světle žlutá barva;
  • límec – hnědá srst s tmavým hřbetem, boky a břichem světlejšího odstínu a velkou světlou skvrnou na hrdle.

Co jí sobol?

Navzdory příslušnosti k řádu Predators je sobol všežravý. Jeho strava se liší v závislosti na ročním období a lokalitě zvířete. Základem diety je:

  • zajíce
  • pikas
  • veverky a chipmunkové
  • ptáci – tetřev lískový a tetřev lesní
  • myším hlodavcům, hlavně hrabošům červeným a červenošedým

Příležitostně sobol loví jiné predátory, jeho kořistí se mohou stát fretky, lasičky a lasice. Příležitostně loví jelena pižmového, malého jelena z čeledi jelenovitých. Pravidelně sobol požírá hlemýždě, které válí po zemi, aby se zbavil ulity, a je schopen chytat ryby předními tlapami. Predátor často následuje větší predátory – vlky, tygry a medvědy – aby si pochutnali na zbytcích své kořisti.

V létě zvíře doplňuje stravu rostlinnými potravinami, bobulemi a ořechy. Preferuje piniové oříšky, borůvky, jeřabiny, brusinky, borůvky, ptačí třešně, citronovou trávu, hrozny Amur, šípky a rybíz.

Kde žije sobol?

Jako stanoviště preferuje dravec husté lesy borovice, modřín, smrk, cedr nebo bříza. Sobol žije především v ruské tajze, v lesích východně od pohoří Ural po celé Sibiři, na Dálném východě a na Sachalinu. Predátora lze nalézt také v severním Mongolsku poblíž ruských hranic, v pohoří Altaj a v lesích kolem jezera Khubsugul.

V Číně žije zvíře v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě země a v pohoří Velký a Malý Khingan na severovýchodě Číny. Zvíře lze nalézt ve východním Kazachstánu, Koreji a na ostrově Hokkaido v Japonsku. Dříve se predátor vyskytoval také v evropské části Ruska, Polska a Skandinávie.

ČTĚTE VÍCE
Jak dlouho vydrží nábytek z borovice?

Charakter a životní styl

Soboli jsou aktivní především za soumraku, ale aktivnější se stávají během dne v období páření. Každý predátor má své vlastní území o rozloze 4 až 40 kilometrů čtverečních, které zvířata aktivně chrání před svými příbuznými. Zvířata preferují sedavý způsob života, ale při hledání potravy jsou schopna ujít 6 až 12 km denně.

Dravci žijí v dutinách stromů a norách vyhrabaných mezi kořeny stromů. Doupata bývají dobře ukrytá, uvnitř vystlaná trávou, mechem a listím. Zvíře má obvykle několik dočasných úkrytů, protože v zimě jsou soboli nuceni cestovat na dlouhé vzdálenosti při hledání potravy.

Zvíře má výborný sluch a čich, na které si zakládá při lovu. Zrak dravce je špatný. Pohybuje se ve skocích dlouhých 30-70 cm, dobře šplhá po stromech a dobře plave. Sobol s potěšením vrní a cvrliká, a když je naštvaný, ječí nebo vrčí.

Reprodukce a mladí

Období páření u sobolů obvykle trvá od června do srpna, i když načasování se může lišit v závislosti na stanovišti zvířete. Během námluv zvířata mňoukají, vydávají hrdelní zvuky a hlasitě reptá. Samci aktivně zanechávají stopy moči a zuřivě bojují o samici. Páření může trvat až 8 hodin.

Oplodněné vajíčko se do dělohy nedostane hned, ale se zpožděním 8 měsíců. Březost u zvířat tedy trvá 245-298 dní, zatímco vlastní dozrávání plodu jen 25-30 dní. Samice rodí v doupatech vybudovaných v dutém stromě nebo mezi kameny vystlanými mechem, listím a suchou trávou. V jednom vrhu se rodí 1 až 7 štěňat, i když nejčastější jsou vrhy 2-3 mláďat. Samci pomáhají samicím tím, že brání území a poskytují potravu.

Mláďata se rodí slepá a téměř holá, s trochou řídkého chmýří. Při narození váží 25-35 gramů a jsou asi 10-12 cm dlouhé.Oči se otevírají od 30. do 36. dne a brzy poté se štěňata začínají vynořovat z doupěte. Od 7 týdnů mláďata postupně přecházejí z mateřského mléka na potravu žvýkanou matkou. Mláďata pohlavně dospívají přibližně ve 2 letech.

Soboli se mohou křížit s kunou borovou. Ve volné přírodě se to často vyskytuje v oblasti pohoří Ural, kde se areály obou druhů protínají. Výsledkem je kříženec – kidus, zvíře o něco menší než sobol, s hrubší srstí a dlouhým chlupatým ocasem. Kidusové jsou obvykle sterilní, i když je zaznamenán jeden případ, kdy samice Kidus úspěšně zplodila se samcem kuny borovicové.

Jak dlouho žije sobol?

Ve volné přírodě se soboli dožívají až 18 let. Ve školkách a na farmách se zvířata mohou dožít až 22 let.

Druhy sobolů

Kvůli jeho širokému biotopu a různým barvám vědci stále nedospěli ke konsenzu o počtu poddruhů zvířete. Průvodce savci z roku 2005 „Mammal Species of the World“ rozpoznal 17 poddruhů masožravce. Podle novějších odhadů se rozlišuje 7 až 30 poddruhů. Nejznámější poddruh:

  • Tobolsk sable (M.z. zibellina)
  • Barguzin sable (M.z.vůdce) – zvláště cenný poddruh s hedvábně černou srstí
  • sachalinský sobol (M.z. sahalinensis)
  • Jenisejský sobol (M.z. jenisejensis)
  • Sayan sable (M.z. sajanensis)
  • jakutský sable (M.z. jakutensis)
  • sobol kamčatský (M.z. kamtshadalica)
  • Kuzněck sable (M.z. tomensis)
  • altajský sobol (M.z. averini)
  • Vitim sable (M.z. vimensis)
  • Ussuri sable (M.z. arsenjevi)
  • Chicoi sable (M.z. obscura)
  • kurilský sobol (M.z. brachyura) – je ohrožena.
  • Japonský sobol (M. z. brachyurus).
ČTĚTE VÍCE
Jak ušetřit peníze za jídlo?

Přírodní nepřátelé

Ve volné přírodě soboly loví větší predátoři – vlci, medvědi, rysi, tygři, rosomáci a lišky. Mláďata často odnášejí sovy a orli.

Populace a ochrana druhu

Na červeném seznamu IUCN je sobolí uveden jako druh nejméně znepokojující. Populace v Rusku byla podle odhadů z roku 2017 více než 1,4 milionu jedinců.

Sobolí kožešina je velmi drahá, takže hlavní hrozba pro zvíře pochází od lovců a pytláků. V posledních letech se ve světě prodá 500-600 tisíc kůží ročně, z čehož lví podíl tvoří sobol ruský. V Rusku je limit na produkci zvířat stanoven ministerstvem přírodních zdrojů. Objemy prodeje kůží na aukci kožešin v Petrohradě trvale překračují povolené produkční kvóty 1,5–2krát, protože některá zvířata jsou chována na farmách.

Zajímavá fakta o sable

  • Zvíře je dobře ochočené. Zvíře nemá nepříjemný zápach, jako ostatní zástupci čeledi Mustelidae, je velmi čistotné a snadno se vycvičí na podnos.
  • Nejcennější srst je srst barguzinského sobola.
  • Sachalinští, sajanští a jenisejští soboli se vyznačují hrubší a tužší srstí.
  • Soboli jsou monogamní – v období páření se samci perou o samici a ta se páří pouze s vítězem.
  • Každý rok soboli jedí více než 1 milion veverek na území Krasnojarska.

Sable představuje oddíl „Predators“ a rod „Martens“. Vyznačuje se vnější půvabem, malou velikostí a také poměrně cenným vlněným potahem, což bylo důvodem pro zařazení sobolů do kategorie cenných zvířat.

Sable: popis

Sable je také nazýván “králem divokých kožešin” nebo “měkkým zlatem” kvůli poměrně krásné a velmi cenné srsti. Dodnes se vědcům podařilo identifikovat asi 17 druhů sobolů, kteří se od sebe liší jak velikostí a barvou srsti, tak i její kvalitou. Druh Burguzinsky je považován za nejcennější a žije podél východního pobřeží jezera Bajkal.

Zajímavé vědět! V podmínkách neprostupné tajgy žije dosti vzácný druh – bílý sobol, který rovněž představuje rodinu Kunya.

Typ Burguzin se vyznačuje přítomností jasně černé barvy srsti, která je navíc stále jemná a hedvábná. Mezi nejsvětlejší poddruhy, které mají hrubé a krátké vlasy, patří:

  • Sachalinský poddruh.
  • Jenisejský poddruh.
  • Sayan poddruh.

Jakutští soboli mají neméně cennou srst, jako kamčatský poddruh.

ČTĚTE VÍCE
Co můžete jíst na Nový rok?

Внешний вид

Dospělí jedinci mají maximální délku těla kolem půl metru, s hmotností 0,7 až 1,8 kilogramu a také s délkou ocasu kolem 20 centimetrů. Je třeba poznamenat, že samci jsou o něco těžší než samice.

Hlavní barvy těchto zvířat jsou velmi rozmanité a mají svá vlastní jména, jako například:

  • “Hlava”, jako nejtmavší, téměř odpovídající černé.
  • “Kožíšina”, která se vyznačuje světlejší barvou, představující pískově žluté odstíny nebo plavé tóny.

Zajímavý moment! Hlavní barvy závisí jak na poddruhu zvířete, tak na stanovišti.

Je třeba také poznamenat, že existují střední barvy, včetně „límce“, který se vyznačuje velmi povedenou kombinací hnědých odstínů s tmavým pruhem probíhajícím podél zad ve formě pásu. Taková zvířata mají navíc po stranách světlejší barvu a světlejší skvrna se nachází v oblasti hrdla. Tento dravec má špičatou, klínovitou tlamu, trojúhelníkové uši a poměrně malé tlapky. Ocas je poměrně krátký, ale je pokryt jemnou a nadýchanou srstí. V chladnějším období dorůstají chlupy na tlapkách, které pokrývají polštářky a také drápky. Sables bouda jednou ročně.

Chování a životní styl

Tito dravci jsou rozmístěni téměř po celé tajze na Sibiři, přičemž jsou to navzdory své malé velikosti docela silná a zároveň docela obratná zvířata. Tento predátor upřednostňuje pozemský životní styl a pro své stanoviště si vybírá horní toky horských řek s bohatými houštinami a kamennými rýhami. Často lze toto zvíře vidět v korunách stromů. Pohyby dravce jsou charakterizovány jako skoky a délka takových skoků je v průměru půl metru. Srst těchto zvířat se rychle namočí, takže soboli se vyhýbají vodním procedurám.

Sobolí lze identifikovat podle povahy zanechaných stop, které jsou charakterizovány jako spárované s velikostmi od 5×7 do 6×10 centimetrů. Dravec dokonale šplhá na všechny stromy a má také bystrý sluch a čich. Co se týče zraku, ten není příliš rozvinutý, stejně jako hlasová data, která spíše připomínají kočičí mňoukání. Tato zvířata se snadno a rychle pohybují sněhovou pokrývkou jakékoli hustoty. Zvíře je nejaktivnější v ranních a večerních hodinách.

Zajímavý fakt! Když je sobolí hnízdo na zemi, v zimě si zvíře vyhrabe dlouhý tunel ve vrstvě sněhu, aby si zajistilo volný vstup a výstup.

K odpočinku dravec využívá různé úkryty, které nachází pod padlými stromy, v dutinách stromů, které nejsou vysoko nad zemí, i pod velkými kameny. Místo k odpočinku musí být vybaveno, takže dno je vystláno suchými komponenty, jako je mech, listí, seno, peří atd. Pokud je počasí špatné, pak se sobol snaží neopustit svůj úkryt a udržuje v něm teplotu na úrovni 15-23 stupňů. Nedaleko hnízda si zvíře vybaví záchod. Každých pár let si sobol začíná hledat nové místo pro své hnízdo.

Jak dlouho žije sobol

Životem v přirozeném prostředí je tento dravec schopen žít v průměru asi 7 a půl roku. Tento termín závisí na mnoha negativních faktorech, jako je přítomnost mnoha smrtelných chorob a také mnoho predátorů, kteří také loví soboly. V zajetí se délka života tohoto predátora zvyšuje dvakrát.

ČTĚTE VÍCE
Jak klíčit semínka meruněk?

Sable – zajímavá fakta

přírodní stanoviště

Divocí soboli se vyskytují téměř všude po celé moderní tajze, od Uralu po pobřeží Tichého oceánu, preferují chladnější severní oblasti, vyznačující se přítomností lesní vegetace. Tento dravec obývá tmavé jehličnaté nebo poseté oblasti, preferuje dospělé cedrové lesy.

Важный момент! Tento dravec se nevyskytuje v horských oblastech, kde není žádná vegetace.

Soboli se také vyskytují v Japonsku a konkrétněji na ostrově Hokkaido. Ve východním Uralu se nachází hybridní odrůda sobolí nazývaná „kidus“. Jedná se o jedince, kteří se objevili v důsledku křížení sobola a kuny.

Co jí

Soboli jsou dravci, kteří si pro sebe raději hledají potravu na povrchu země. Dospělí si zpravidla najdou potravu mnohem rychleji než mláďata. Základem stravy sobolů je:

  • Malá zvířata, jako jsou hraboši, rejsci, piky, chipmunkové, krtci, veverky, zajíci atd.
  • Různí ptáci, jako je tetřev, tetřev, koroptve, vrabci, stejně jako jejich vejce.
  • Hmyz včetně včel a také jejich larvy.
  • Piniové oříšky.
  • Různé bobule, jako je jasan, borůvky, brusinky, borůvky, střemcha, rybíz, šípky a moruška.
  • Různé rostliny, včetně divokého rozmarýnu.
  • Včelí med.
  • Všechny druhy odpadků.

I když se sobolům daří v korunách stromů, nedokážou skákat z větve na větev tak hbitě jako veverky.

Přírodní nepřátelé

Ani jeden dravec a ani jedno dravé zvíře neloví sobola cíleně, kvůli potravě. Zvířata jako hranostaj a lasice sibiřská jsou potravními konkurenty sobolů, takže často bojují o potravu.

Nejnáchylnější k napadení jsou mladí i staří jedinci, kteří se neliší rychlostí pohybu. Pokud je zvíře slabé, pak může být zdrojem potravy pro každého predátora. Na mladé soboly útočí mnoho dravců, jako jsou orli, jestřábi, sovy atd.

Rozmnožování a potomci

Tento dravec preferuje vést izolovaný způsob života, ovládá oblast od 150 do 2 tisíc hektarů. Zároveň soboli aktivně chrání své území a brání přítomnosti cizích lidí na svém území. Výjimkou z pravidla je období rozmnožování, kdy samci sjednávají krvavé boje o právo vlastnit samici.

Hnízdní období sobolů se skládá z nepravé říje, která je typická pro měsíc únor/březen, a také z pravé říje, která nastává v měsíci červnu/červenci. Samice jsou v tomto období zaneprázdněny hledáním odlehlých míst, kde si tvoří svá hnízda. Hnízdo je pečlivě upraveno a vystláno suchým mechem, suchým senem a také pomocí vlny několika sežraných hlodavců. Hnízda mohou být v dutinách stromů nebo pod kořeny velkých stromů. Samice rodí své potomky 9-10 měsíců, což je na tak malé zvíře poměrně dlouhá doba.

Je důležité vědět! Pohlavně dospělí jedinci se ze sobolů stávají ve 2. nebo 3. roce života. Reprodukční věk je zachován po dobu 10 let, jak dokládají pozorování jedinců chovaných v zajetí.

Samice zpravidla statečně brání své potomstvo a může zaútočit i na psa, pokud není daleko od hnízda. Po nějaké době po takové události samice odnese mláďata na jiné, bezpečnější místo.

ČTĚTE VÍCE
Jak levandule pomáhá proti štěnicím?

Každý vrh obsahuje od 3 do 7 mláďat, která mají délku něco málo přes 10 centimetrů a hmotnost kolem 30 gramů, přičemž jsou i slepá. Někde za měsíc už dobře slyší a o něco později začnou dobře vidět. Již ve věku jednoho a půl měsíce začínají mláďata opouštět hnízdo a v měsíci srpnu se již zcela osamostatní a samici navždy opustí.

Stav populace a druhů

Ještě v předminulém století se soboli vyskytovali na rozsáhlých územích, od pobřeží Tichého oceánu po Skandinávii. V současné době se taková kožešinová zvířata v mnoha evropských zemích prakticky nevyskytují. Je to dáno velmi intenzivním rybolovem v minulém století, který způsobil výrazný pokles jejich početnosti a také zmenšení jejich biotopu. V důsledku tak bezmyšlenkovitého a masivního vyhlazování takových zvířat získali status „na pokraji vyhynutí“.

Pro zachování celkového počtu volně žijících kožešinových zvířat byla vypracována a realizována některá ochranná opatření související s umělým odchovem těchto zvířat v přírodních rezervacích s jejich následným přesídlením na území jejich přirozeného prostředí. V důsledku takových opatření se podařilo částečně zastavit proces úbytku obyvatelstva. Takže například v okrese Troitsko-Pechersky je jejich počet takový, že nezpůsobuje žádné zvláštní obavy. Totéž lze říci o mnoha dalších regionech naší země. V roce 1970 byl počet jedinců pouze 200 tisíc, což byl důvod pro zařazení těchto zvířat do Mezinárodní červené knihy.

Zajímavé vědět! Za poslední půlstoletí soboli úspěšně osídlili 80kilometrový pás tmavých jehličnatých plantáží, které hraničí s pohořím Ural, takže lov tohoto zvířete se provádí v dostatečném množství, navzdory nedostatku státní ekonomické podpory.

Za účelem optimalizace procesu lovu tohoto dravce bylo přijato rozhodnutí přeorientovat lovce na metody nelegálního rybolovu. Takový přístup umožňuje efektivně kontrolovat objem kořisti a zabránit hromadnému nekontrolovanému ničení jedinců.

Stejně důležité je regulovat početní stavy v sezónách bez migrací, aby se cenná kožešinová zvěř zachovala na revírech.

Konečně,

V dnešní době mnoho zástupců flóry a fauny vyžaduje lidskou ochranu, protože jim nikdo nemůže pomoci. Člověk je navíc hlavní hrozbou pro mnoho zvířat, včetně sobolů. Člověk proto potřebuje chránit přírodu ne před někým nebo před něčím, ale před člověkem a před jeho bouřlivým životem. V zájmu zisku člověk nejen ničí zvířata, ale také je zbavuje jejich přirozeného prostředí a kácí lesní plantáže.

Mnoho ochranářských organizací i těch, které nemají státní podporu, prosazuje, aby se upustilo od nekontrolovaného vyhlazování zvířat, zejména těch, jejichž srst je vysoce ceněna. Prosazují, aby si člověk vystačil s umělými materiály, ze kterých šije svrchní oděvy, a vyrábí i další galanterní výrobky.